Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki dorota, tak przypuszczałem z tą wilgotnością. Wertykulacja raczej teraz odpada, bo z trawy nic nie zostanie, robiłem ją przed wysianiem nowej trawy. Wtedy miałem prawie sam mech. Nie wiem co da aeracja? Napowietrzy ją? Chodzi o to by ją osuszyć.

Zastosuję ten Mogeton 25 WP 15g, bo co może być lepszego?

Przed wysianiem trawy na tydzień przed glebę zasiliłem nawozem do trawników. Trawnik ma ok. 3 m-cy i do tej pory nie stosowałem żadnych nawozów. Tylko kosiłem i prawie nie podlewałem, tylko naturalny deszcz.

Jaki teraz nawóz zastosować na te moje warunki, żeby był bez wapnia, no i w przyszłości nie mieć problemów z watrobowcami?

Teren w lesie, także gleba kwaśna.

.

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi o to by ją osuszyć.

Trudno mi powiedzieć, być może tylko drenaż mógłby pomóc w tej sytuacji.

Trawnik ma ok. 3 m-cy i do tej pory nie stosowałem żadnych nawozów.

To właśnie jest brak pielęgnacji, niestety.

Teren w lesie, także gleba kwaśna.

Niekoniecznie. Badanie gleby było robione? W tak niekorzystnych dla trawy warunkach to podstawa.

Helliga.

Tani.

Elektroniczy dokładniejszy, ale taka dokładność, przy wyższej cenie urządzenia nie jest konieczna.

Robiłeś aerację i zasypywałeś dziurki piaskiem?

na razie jeszcze nic nie robiłem.

Dałem nawóz jesienny, spryskałem miejscowo Mogetonem mech, a na zimę posypię dolomitem.

Mam mocno kwaśną glebę.

Ten elektroniczny jest tańszy od Heliga i myślałem, że mniej dokładny. :rolleyes:

Planuję też właśnie posypać trawę piaskiem, żeby ograniczyć porost mchu.

Edytowane przez VIP Jacek

• 2 weeks później...

Witam,

po raz piewrsz w tym wątku :).

obraz trawnika jak na obrazkach - marnieje :(

http://imageshack.us/a/img411/3206/78441252.jpg

http://imageshack.us/a/img32/7355/53617878.jpg

A teraz po kolei:

- trawnik założony 25 lipca tego roku

- ziemia, nawieziona żyzna z jakiegoś pola chyba

- zaraz po wysianiu, nawiezione azotowcem

- wykiełkował po 5 dniach, po miesiącu był cały równomiernie, soczyście zielony

- podlewanie przez 1szy miesiac - 3 razy na dobę, następny miesiąc - raz na dobę, od dwóch tygodni - raz n1 3-4 dni, woda ze studni - zarzelaziona i bardzo twarda

- po miesiącu kolejne nawożenie azowotcem i pierwsze oznaki żółknięcia końcówek

- oprysk na dwuliścienne zielsko

- wczoraj nawiezione na jesień, bez azotu.

- koszenie cały czas 1-2 na tydzień na stałą wyskokość 5cm

Ktoś doświadczony ma pomysł co to może być, skąd mogło sie wziąć, i jak się tego pozbyć?

Edytowane przez adamf3791

Powiedziałbym że to problem glebowy, z młodymi trawnikami często tak bywa, ale niektóre liście martwieją u nasady, pewnie jakiś grzyb, ale to jest chyba wtórne, rośliny są osłabione. Jak dużo tej ziemi zostało nawiezione? jaka jest pod spodem?

Często przy nawiezieniu średnio 5cm są miejsca gdzie jest grubiej i efekt właśnie taki.

Niezależnie, na początek warto opryskać np. Amistarem. Sprawdź pH gleby i wody.

Preparaty do obniżania napięcia powierzchniowego powinny wyrównać trawnik.

• 2 weeks później...

Czyli wyraźnie Dorota napisała: jeśli pH jest za niskie.

Ale, jeżeli mulczujemy, lub gdy trawnik tworzy dużo filcu warto sypnąć np. kredy.

Ale najpierw lepiej sprawdzić.

Często jest badana ziemia z głębokości tylko 4-5cm, a ponad tym jest warstwa 2 cm filcu o pH = 4.

Kłopoty pewne, - ale najpierw sprawdzić!!

Edytowane przez yurec

Przyjmując za właściwe dla trawnika wartości pH w przedziale powiedzmy między 5,5-6,5 można lekko zwapnować gdy wartość spada poniżej tego 5,5.

Orientacyjnie można założyć, że aby podnieść pH o 0,5 należy wysiać 10 kg wapna dolomitowego na 100 m2. W przypadku gleb lekkich mniej, a w przypadku ciężkich więcej.

Nie należy stosować takiego nawożenia co roku (szczególnie na glebach ciężkich), a już na pewno nie bez uprzedniego zbadania wartości pH.

Do badania należy pobrać próbki z ok 15cm profilu glebowego.

W mojej okolicy wartości pH dla wielu trawników przekraczają 8, a właściciele i tak upierają się, że trzeba wapnować bo mech rośnie. Skutki są oczywiście opłakane. Taki urok gleb gliniastych.

Edytowane przez dorota.k

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam forumowiczów i prszę o poradę. Trawnik założyłem wiosną tego roku, wcześniej był tu ugór, cała ziemia została przekopana i potraktowana glebogryzarką. Cały sezon trawnik był regularnie koszony raz podsypałem troche nawozu do trawników. Późnym latem zaczęły się pojawiać placki ciemnozielonej trawy, szybciej rosnącej. Chciałoby się żeby wszędzie tak rosła. Zamieszczam zdjęcie i liczę na Wasze opinie.

SDC12324.jpg