Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam walczacych o piekna trawe.

Rok temu posialismy trawe Exclusor Barenbrug. Nawozilismy regularnie nawozem Yara Complex i bylo w miare ok.Praktycznie przez czly czas kolor trawnika byl malo soczysty a miejscami byly jasniejsze place.Gleba jest zasadowa i probowalismy obnizyc ph stosujac siarczan amonu.Ciagle bylo nie tak.

W tym roku ,,powtorka z rozrywki,, Okolo dwa tygodnie temu rozsypalismy siarczan amonu 6 kg na 200m2 i sprawdzilismy ph .Jest bez zmian dalej zasadowe.Brakuje juz nam pomyslow jak wzmocnic kolor i pozbyc sie jasniejszych miejsc na trawie.Moze dawka siarczanu za mala?

Elfir moze ty cos poradzisz?

Edytowane przez agata39

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

i ja przychodzę z pytaniem , co robić :( ?

Po pierwsze od razu zaznaczę, że podłoże nie było wałowane ,

reszta przygotowana według zaleceń (tych podstawowych ;-) )

glebogryzarka, sypnięte prochem, zagrabione wszystko...

trawa wyrosła w miarę szybko , na pczątku była soczysto zielona,

po pierwszym koszeniu ( po mniej więcej tygodniu ) .zrobiło się coś takiego..(zdjęcia)

po lewej str. na zdjęciach tam gdzie trawa była dosiana( jeszcze nie koszona)

tych plam ni ema , nie wiem więc czy to wina koszenia, złej trawy, mrowisk, jakiś robaków, rodzaju trawy? teren piaszczysty.

Co teraz mogę zrobić, żeby poprawić jej stan?

Wiem, że jest tu kilkoro specjalistów, liczę na pomoc :)

Pozdrawiam

trawnik5.jpg

11330464_971401999544793_2126093475_n.jpg

trawa 4.jpg

trawa2.jpg

trawa1.jpg

Edytowane przez endka

żebym wiedziała co jest mojej trawie to bym sobie sama ten nawóz znalazła.

mam szukać czegoś przeciw żółknięciu? czy z jakimiś konkretnymi minerałami?

w zalezności od portfela:

Polifoska

Yara Mila Complex

Multicote Haifa

do wyboru do koloru :) a potem to już z górki kosić, nawadniać, kosić nawadniać, kosić, nawadniać. Po czterech tygodniach powtórzyć nnawożenie i znów kosić, nawadniać, itd. itd. itd. Jak znajdziesz czas to koś dwa razy w tygodniu, bez względu na to czy wydaje Ci się że jest co kosić czy nie ma. Po prostu przejedź kosiarką.

A na drugi raz skup się na przygotowaniu gleby, bardziej niż na samym posianiu trawy. Nie zapomnij też o tym że oszczędzanie na mieszance traw ma krótkie nogi.

żebym wiedziała co jest mojej trawie to bym sobie sama ten nawóz znalazła.

mam szukać czegoś przeciw żółknięciu? czy z jakimiś konkretnymi minerałami?

Jak nie było wcale nawożone to nie ma znaczenia. On żółknie, bo jest zagłodzony i po prostu trzeba nawieźć nawozem do trawników.

Nie bardzo wiem, bo nigdy nie ratowałam trawnika na takiej glebie.

W sumie nie chodzi o ratowanie,ale o poprawienie jego jakosci.Trawa ogolnie rosnie tylko brakuje jej wlasciwego koloru i chcemy pozbyc sie jasniejszych miejsc.

No nic metoda prob i bledow moze znajdziemy wlasciwy sposob.Zaczniemy chyba od dolistnych nawozow

Dzieki

Edytowane przez agata39

Mam u siebie trawnik niezakładany. Tzn. z wyjątkiem kilku miejsc gdzie trawa była dosiewana, to większość stanowi "zieleń zastaną", a moja jedyna pielęgnacja (przez ostatnich kilka lat) polega na koszeniu kosiarką.

Pytanie: mam sporo szczawiu, który ma liście dość nisko, więc kosiarka go nie strzyże. Czy jest jakiś magiczny sposób na walkę ze szczawiem. Tego "trawnika" mam ze 2 tys. m2, więc wycinanie nożykiem będzie dość pracochłonne.

Mam prośbę o radę dot. nawożenia niedawno zasianego trawnika.

Przez ostatnie 1,5 miesiąca siałem na raty niewielki trawnik. Na raty, bo walczyłem z nieprzewidywalną pogodą, tj. deszczem, który regularnie zmywał mi albo świeżo wysiane nasiona, albo słabo ukorzenione kiełki, o nawiezionej ziemi ogrodowej nie wspominając. Ostatecznie jednak trawa całkiem przyzwoicie skiełkowała i wyrosła. Niestety od kilku dni obserwuję, że ma się coraz gorzej - ewidentnie słabo rośnie (nie zdążyłem jej jeszcze ani razu skosić, bo ma ok. 6-10 cm) i na dodatek straciła żywy zielony kolor. Całkiem przyzwoity, gęsty trawnik, robi się coraz bardziej żółtawy, pomimo tego że intensywnie i regularnie podlewam (oczywiście wieczorem). Niestety podejrzewam, że winna jest słaba jakość gleby. Co prawda na wierzchu jest warstwa ziemi ogrodowej (może dlatego początkowo ładnie rosło), ale pod spodem twarda glina, która tylko została przekopana glebogryzarką i nie była nawożona.

Proszę o radę w sprawie nawożenia trawnika. Czy taki świeży trawnik można nawieźć? Jeżeli tak, to jakim najlepiej nawozem?

Aha, wysiana trawa to Barenbrug Water Saver, a więc głównie kostrzewa trzcinowa.

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady.

jaki jest odczyn gleby?

Niestety, jeśli nawieziona warstwa żyznej gleby jest za mała, to woda opadowa zbierała się na warstwie gliny i trawnik mógł po prostu zgnić.

Kolejny przykład, że nie da się mieć ładnego trawnika idąc na skróty.

Gleba ma pH ok. 6,0-6,5.

Nie sądzę aby zgniło, albo czegoś nie rozumiem. Trawa ładnie rosła i ciągle rośnie (dosiewałem miejsca, gdzie deszcz wymył nasiona), ale jakby przestała rosnąć. Nie powiedziałbym aby obumarła. Po prostu z ciemno zielonej zrobiła się jasno zielona, niektóre źdźbła są żółte na szczytach, rzadko ale zdarzają się uschnięte. No i przestała rosnąć ta najstarsza (najwcześniej wysiana). Chciałem kupić kosiarkę, ale nie ma co kosić, bo trawa się zatrzymała. Mówili mi, że kostrzewa trzcinowa relatywnie wolno rośnie, ale ta jakby przestała.

Błędy na początku na pewno zostały popełnione, ale tak to jest jak żona pogania z trawnikiem, a na dodatek pogoda jest niekorzystna.

Na razie niestety wygląda to jak na zdjęciu.

To co, nic z tego nie będzie? Zaorać i zaczynać od nowa?

WP_20150610_13_08_24_Pro.jpg