Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@roman2

dopisz jeszcze - i zalać olejem silnikowym.

Bo z Twojego postu zionie złośliwością.

Nie dopiszę!

W odróznieniu od Ciebie, jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania tego syfu w ogrodzie i nikomu nie polecam przepracowanego oleju silnikowego.

Temat szkodliwości oleju był już chyba dostatecznie wałkowany na forum a Ty nadal do niego powracasz :(

...

• Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@roman2

dopisz jeszcze - i zalać olejem silnikowym.

Bo z Twojego postu zionie złośliwością.

Nie dopiszę!

W odróznieniu od Ciebie, jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania tego syfu w ogrodzie i nikomu nie polecam przepracowanego oleju silnikowego.

Temat szkodliwości oleju był już chyba dostatecznie wałkowany na forum a Ty nadal do niego powracasz :(

...

Bo widzę, że to moja osoba Tobie przeszkadza.

Co masz do lancy pko pędrakom?

Też jesteś zdecydowanym przeciwnikiem?

Jest to nowość, więc skąd wiesz, że jest szkodliwa?

A ja akurat wiem, że pomaga. Przynajmniej testy tego dowiodły. (link mogę podrzucić).

Jeżeli mogę się wytracić i zmienić nieco tok dyskusji, to uważam, że lanca nie zwalcza pędraków, jest co najwyżej narzędziem ułatwiającym aplikacje. Z podanego linku do tej lancy wynika , że jest to normalny opryskiwacz z nieco lepszą końcówką..

W przypadku preparatu L A R V A N E M jest to środek zawierający organizm żywy przeznaczony do zwalczania larw opuchlaków i pędraków chrabąszczowatych w roślinach warzywnych i ozdobnych uprawianych pod osłonami. W optymalnej temperaturze 25oC rozwój nicieni trwa 10-20 dni, (potrzebują też do rozwoju wilgoci). Środek można stosować używając systemów nawadniających lub opryskiwaczy, z których usunięto filtry. Ciśnienie w opryskiwaczach nie może przekroczyć 5 atmosfer, a wielkość otworów w końcówkach nie może być mniejsza niż 0,5mm. -tak pisze na etykiecie instrukcji stosowania. Zastosowanie go na trawniku według mnie przyniesie raczej mizerne skutki.

Anno K. -jeżeli pozbyłaś się kreta, to może zaprosisz gawrony. Potrafią czasem całymi stadami wydłubywać pędraki z trawników. Jest tylko jeden problem, jak je skutecznie do tego zachęcić. :roll:

Tak nawiasem mówiąc sami czasem doprowadzamy do degradacji środowiska w wyniku czego pojawiają się nam różne nieproszone stworzenia.

U nas wrony kiedyś robiły porządek z trawnikami,ale po suszy prawie wszystkie trawniki wyglądają tak samo i widziałam jakiś czas temu jak u sąsiadów trochę skubały i pewnie się rozczarowały-bo widocznie nie wszędzie są pędraki. Poza tym teraz ludzie pracują na polach i chyba wszystkie wrony tam się przeniosły - mają lepszą wyżerkę. :wink: :wink:

Od 3 tygodni nie widziałam ani jednej wrony.

Może kiedys wrócą. :roll:

Przepraszam, ze wracam jeszcze raz do tematu wykorzystania lancy, ale:

...Pędraka zwalczam Pyrinexem podobnie jak Mirek

Natomiast Andrzej49 musi mieć rentgena lub Echo sondę:D skoro tak poleca tą lance do stosowania w trawnikach...Janusz z PO

Januszu ja nie proponuję użycia lancy do trawnika o pow. 1000 m2. a tylko, gdy są małe odcinki, na których występuje pędrak o pow. 2 - 10 m2. Do tego nie potrzeba "...rentgena lub Echo sondę..." Skutki jego działania widać „gołym” okiem.

...No i teraz wszysko jasne.

Jest wtykanie, jest wtryskanie i psikanie a jak komuś mało to może jeszcze poprawić ręcznie :D ...

Pinus napisz, co masz przeciwko lancy. Ja ją mam i uważam, ze jest bardzo pomocna w zwalczaniu nie tylko pędraków. Czy widziałeś chociaż jak ona wygląda i działa?

Przepraszam, ze wracam jeszcze raz do tematu wykorzystania lancy ..... Ja ją mam i uważam, ze jest bardzo pomocna w zwalczaniu nie tylko pędraków

Osobiście nie spotkałem się jeszcze z tym urządzeniem, dlatego jak byś mógł napisać parę zdań o tym opryskiwaczu i lancy to może i ja zakupiłbym sobie taki bajerek ..... :roll:

Osobiście nie spotkałem się jeszcze z tym urządzeniem, dlatego jak byś mógł napisać parę zdań o tym opryskiwaczu i lancy to może i ja zakupiłbym sobie taki bajerek ..... :roll:

Instrukcja użytkowania lancy i relacje użytkowników: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1055

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1023

a wygląda tak http://www.marolex.pl/sklep/product_info.php/products_id/95 i tu ją można też kupić lub w sklepie ogrodniczym.

Instrukcja użytkowania lancy i relacje użytkowników: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1055

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1023

a wygląda tak http://www.marolex.pl/sklep/product_info.php/products_id/95 i tu ją można też kupić lub w sklepie ogrodniczym.

Wydaje mi się, że w połączeniu ze zbieraniem samych chrabąszczy z trząsanych drzew w ogrodzie i użyciem wspomnianej lancy p/ko pędrakom, znacznie ograniczy się żerowanie pędraków nie tylko na trawnikach.

na 2 miesięcznym trawniku pojawiło mi sie mase chwastów jednoliściennych i dwuliściennych.

z tych jednoliściennych to przedewszystkim

Chwasty pojawiły sie wyłacznie na ziemi która została przywieziona przez znajomego z jakiś wykopów i tą ziemią wyrównywaliśmy grunt na 30% działki i właśnie na tej powierzchni jest największe zachwaszenie trawą

staram się to wszystko wyrywać ale wydaje mi się ze to Syzyfowa praca

Trawa tydzień temu przeszła już nawożenie oraz oprysk Starane w ilości 100ml/30 l wody i tutaj mam dylemat bo musze zrobic wsiewki i dośc spore

nie wiem co mam zrobić i mówiąc szczerze mam dość ...

a co najgorsze firma uwaza ze wszystko ok i nic się nie stało

link do duzej foty http://rezulak.pl/Nowy%20folder/trawa_duza1.jpg

http://rezulak.pl/Nowy%20folder/trawa_mala2.jpg

A ja na sporym kawalku mam trawe, ktora sklabo powschodzila za to chwasty powschodzily dobrze. Mam zamiar troche zasilic i disiac trawnik. I wiecie co ? Wyrywam chwasty recznie z tej trawy. Po wyrwanu chwastow zostaja mi placki wieksze niz stopa. Trudno, ale nie bede bez opamietania chemi na dzialke lac..

Faktycznie dużo tego perzu. Ale chyba chemia nie będzie działać tylko na perz - trawę też zniszczy,bo to jednoliścienne. Zależy jak duży masz trawnik. Jeśli niezbyt duży - to wspólnie z dziećmi(jeśli masz) można naprawdę dużo zdziałać. W takich sprawach są niezastąpione- jeśli jeszcze zachęcisz je jakimś drobnym upominkiem to nawet poradzą sobie same(przynajmniej u mnie to działa). :wink: Możesz nawet "wynająć" dzieci sąsiadów - myślę że wszyscy byliby zadowoleni- dzieci zarobią parę złotych na lody, a ty nie będziesz miał rozrytego podwórka - a i koszt byłby dużo mniejszy niż popryskac Roundapem,przeorać,wyrównać i na nowo zasiać...

kochani trawnik ma 1800 m2 i odchwaszczałem go przez ostatnią sobote - średnia 5 m3./1h więc w tym tempie zajmie mi to jakieś miesiąc pracy po 8 godziń dziennie

nie jest to perz tylko chwastnica jednostronna (Proso jednostronne) chwast jednoroczny. reszta to dwulistne ( komosa biała i wielonasienna)

pytanie dotyczy własnie chwastnicy i jej ilości na trawę czy czekać az padnie jesienią a wiosną zagłuszy to trawa .... robic trawnik od początku

trawa jej nie zagłuszy raczej odwrotnie, a jak się wykłosi i wysieje to katastrofa, kosiarką nie zetniesz bo się płoży. Miałem tak 2-krotnie na pow. podobnych do twojej i stadkiem dzieciaków to oczyściliśmy, jak jest wilgotna ziemia da się to zrobić. Ale więcej nie będę się bawił, (przy takiej ilości) oczywiście w tej chwili sprawdzam ziemię, wolę poczekać po naniesieniu nowej warstwy i palę nawet 2x.

a może zostaw kiladziesiąt m2 coby kocyk położyć i grila postawić, wyplew tam ręcznie, a resztę od nowa ...

Chyba tak będzie prościej, ale jesli znajdziesz wiele chętnych rąk do pracy za Wieeeeelkie lody, to czemu nie :wink:

Osobiscie trawnik robię kawałkami, a kolejne kawałki naprawdę cieszą oko i są jak z obrazka. Sadziłem trochę ( spore "trochę" ) różnych krzewów i roślin, ale przy trawniku to najwięcej roboty i to ciężkiej.

Procedura zakładania trawnika była już tu opisywana, ja robiłem mniej więcej tak ( mój opracowany plan, gleba gliniasta, a czarna ziemia "czysta" ) :

1. posprzątać teren,

2. przekopać i usunąć chwasty, ( randap, odczekać 3 tygodnie, lub plewić )

3. Przekopać i plewić ręcznie,

4. nawieźć piasek gruboziarnisty w miejsce wykonywanego trawnika,

5. zasilać nawozem azotowym z magnezem, lekko wapnować,

6. nawieźć ziemię czarną w miejsce wykonywanego trawnika,

7. wyprofilować spadki, zagrabić, ubić ( wałować ) i polać wodą,

8. odczekać kilka/kilkanaście dni,

9. ułożyć geowłókninę w miejsca roślin ozdobnych i ścieżki z kamieni,

10. kupić mieszankę traw pakowaną jesienią,

11. wysiać trawę najlepiej do wilgotnej gleby po deszczu,

12. delikatnie grabić, ubić ( wałować ),

13. przysypać piaskiem gruboziarnistym do 0,5 cm,

14. podlewać wodą,

15. kosić przy 8-10 cm bardzo ( ostrym nożem ) na wysokość 5 cm,

16. nawozić nawozem azotowym z magnezem 3,5 kg na 100 m2 i podlać

17. kosić przy 8 cm na wysokość 3-5 cm,

18. Nawozić 1,5 kg nawozem potasowym/fosforowym i podlać,

Witam,

Z tego co wiem nie opryskuje sie mlodego trawnika,nie tylko Starane,

najwczesniej na drugi rok...ja bym poprostu kosil regularnie a na pozna jesien posypal te paskudne miejsca piaskiem,zwalowal i czekal do wiosny az sie ziemia dobrze ulozy...

na wiosne standart typu rowanie ziemii,walowanie itp... dopiero potem jak Ci jakies chwasty wyjda na gore to opryskac...

Oczywiscie jakis nawoz na wiosne zeby zasilic ziemie...

Witam,

Z tego co wiem nie opryskuje sie mlodego trawnika,nie tylko Starane,

najwczesniej na drugi rok...ja bym poprostu kosil regularnie a na pozna jesien posypal te paskudne miejsca piaskiem,zwalowal i czekal do wiosny az sie ziemia dobrze ulozy...

na wiosne standart typu rowanie ziemii,walowanie itp... dopiero potem jak Ci jakies chwasty wyjda na gore to opryskac...

Oczywiscie jakis nawoz na wiosne zeby zasilic ziemie...

Mój trawnik po założeniu wyglšdał jeszcze gorzej, ale zrobiłem tak, ajk radzisz i teraz wyglšda pięknie. Cały rok systematycznie go nawoziłem, kosiłem i pryskałem na dwuliœcienne (Mniszek) i teraz jedyny problem z trawnikiem to kret :evil: