Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z działką?

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy to dobre forum, ale chyba tak, bo chodzi o rośliny :)

A więc kupiłem niedawno 70a działkę w okolicach Krakowa. Miejsce jest bardzo fajne, bo blisko centrum miejscowości, ale przy bocznej, asfaltowej ulicy i częściowo przylega do leśnego rezerwatu. Działka bardzo widokowa (swoją drogą "widokowa" w ogłoszeniach to naprawdę szerooookie pojęcie).

Działka w urozmaiconym terenie w części zupełnie płaska, w części lekko nachylona w kierunku południowym, a w części pokryta lasem liściastym w dość głębokim jarze o płaskim dnie. Gleba średnia - ni to lekka, ni to ciężka klasy II/III/IV w zależności od miejsca.

I teraz kilka pytań:

1. W części budowlanej i tej lekko nachylonej chciałbym zasiać coś co zabezpieczy glebę na najbliższe dwa lata. Nie chcę wysiewać łąki, bo za dwa lata zaczynam budowę. Chodzi mi raczej o zasianie czegoś w rodzaju przedplonu. Co takiego mógłbym zasiać? Łubin jest dość drogi.

2. W części leśnej poszycie składa się z pokrzyw i ostrężnic. Chciałbym je nieco zmodyfikować, siejąc tam jakąś leśną trawę i ewentualnie sadząc paprocie. Co tam można zastosować? Widziałem w lesie taką fajną płożącą się trawę, która dorasta do 30cm i jest bardzo sztywna. Tworzy bardzo ciekawy efekt. Ktoś wie może co to jest?

Pozdrawiam

M.

Sztywne są kostrzewy, ale one akurat wolą światło. Jesli w tym jarze jest wilgotno, to jak najbardziej posadzić w dużych łanach kilka gatunków paproci: np. paprotnik, języcznik, nerecznice, długosz, pióropusznik, wietlice, do tego, jesli kwasna gleba, dodac różaneczniki. Ale mozna tez swojsko - czeremchy i kaliny.

Z traw mozna dac kosmatki (Luzulla nivea, Luzulla sylvatica) i niektóre cienioznośne turzycey (np. kolorowa Carex ornithopoda "Variegata")

A co do przedplonu to poza łubinem może to być: rzepik, facelia, żyto ozime, gorczyca, itp.

Dzięki wielkie za info.

Sztywne są kostrzewy, ale one akurat wolą światło.

Tam jest tak średnio zacienione. Chodzi mi dokładnie taką trawę, jak na zdjęciu:

http://www.strykowski.net/wiosna2006/Wiosna_lato_-_zdjecie_traw_w_lesie_2115.jpg

Jesli w tym jarze jest wilgotno, to jak najbardziej posadzić w dużych łanach kilka gatunków paproci: np. paprotnik, języcznik, nerecznice, długosz, pióropusznik, wietlice,

W jarze jest średnio wilgotno, więc powinno im tam pasować. Zobaczymy czy będą rosnąć :)

Douger - myslałam o zawilcu wielkokwiatowym :)

Szorstka trawa...hmm... może jakiś Phalaris (mozga)?

Niestety nie, to nie ten typ traw.

Tamta jest bezłodygowa (ma liście wyrastające bezpośrednio z jednego miejsca w ziemi). Liść jest błyszczący, ma długość około 50-60cm i jest na całej długości podobnej szerokości (około 4mm). Jest ciemnozielona i łamliwa.

Mi to raczej na turzyce niz trawę wygląda.

Dzięki wielkie :)

To dokładnie taka jak turzyca biała. Tylko że na Wikipedii znalazłem informację, że występuje ona tylko w tatrach, a ja znalazłem ją 40km na północ od beskidów. Hmmmm...

Może to inna turzyca?

Ma tę zaletę, żę można po niej chodzic i nic się nie dzieje, a dodtkowo bardzo ładnie wygląda i dośc szczelnie okrywa ziemię.

Dla mnie trawa to trawa, nie ważne że turzyca ;)