Podlasianka 03.02.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 A ja mam zagwostkę odnośnie górnych szafek. Małżonek wykombinował sobie, że jeśli zrobimy je do sufitu to zaoszczędzimy sobie ścierania tłustego kurzu z ich wierzchów, a sprzątając wystarczy przetrzeć drzwiczki, co ma być łatwiejsze. Jakoś mnie ten pomysł nie przekonuje. Przecież te szafki będą tam na górze puste. Bo dostęp do nich będzie uciążliwy. A i wyglądu ich nie potrafię sobie wyobrazić, bo tylko raz widziała takie coś na zdjęciu. Na dodatek wysokość pomieszczenia na kuchnię to około 2,80 m.Proszę o opinie albo link do zdjęcia z takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarthaB 03.02.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 A ja mam zagwostkę odnośnie górnych szafek. Małżonek wykombinował sobie, że jeśli zrobimy je do sufitu to zaoszczędzimy sobie ścierania tłustego kurzu z ich wierzchów, a sprzątając wystarczy przetrzeć drzwiczki, co ma być łatwiejsze. Jakoś mnie ten pomysł nie przekonuje. Przecież te szafki będą tam na górze puste. Bo dostęp do nich będzie uciążliwy. A i wyglądu ich nie potrafię sobie wyobrazić, bo tylko raz widziała takie coś na zdjęciu. Na dodatek wysokość pomieszczenia na kuchnię to około 2,80 m. Proszę o opinie albo link do zdjęcia z takim rozwiązaniem. Ja chciałam szafki do sufitu - bardzo mi się to podoba (i jak napisałas jest praktyczne), ale ja mam wentylację nad kuchenką, a nad kuchenką mam szafki i nie chciałam zasłaniać wentylacji. A dostęp do najwyższych półek będzie utrudniony, ale nie niemożliwy dosztukujesz sobie jakiś elegancki stołeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 03.02.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 ja tez myślałam o kuchni zabudowanej do sufitu ale a) nie mam gdzie jej zabudować b) trzeba zastanowić się czy taka zabudowa nie będzie zbyt przytłaczać wnętrza. A z innej beczki:) jaką robicie wysokość słupków kuchennych, takich gdzie jest np piekarnik i mikro zabudowane? Czy są w tym obszarze jakieś standarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podlasianka 03.02.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Nie mam problemu z wentylacją i szafkami, nad gotowaniem. Płyta będzie na oddzielnej wyspie, te szafki pod sufit będą nad zlewem i blatem roboczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjotek 23.03.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Ja też stoję przed wyborem rozmiarów szafek - w sobote musze podac ostateczne wymiary stolarzowi. Co do wysokości baltu to już podjęlismy decyzje - dzieki lekturze opinii forumowiczow - bedzie to 90 cm+ 38 mm blat=93,8 cm. Zastanawiam się jednak czy w takim przypadku szafki dolne będą miały wysokość 72 cm więc cokół będzie miał wysokość 18 cm!!?? Czy można to jakos inaczej rozwiązać? Zastanawiam się także (szukałam ale nigdzie nie ma) jaką wysokość mają mieć szafki górne - chciałam dwie 30 cm- pasowałoby?? Tylko czy wtedy je dzielić w środku czy nie ?? Stolarz wyliczył nam całkowitą wysokość mebli na 210 cm a wysokośc pomieszczenia to 270 cm (bedzie sufit podwieszany więc ok 255cm). Czy to nie za mało - w końcu zostanie do sufitu przerwa 45 cm.... Z gory dziekuje za pomoc i wszelkie sugestie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 23.03.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 My mamy olbrzymi problem z kuchnią ponieważ w kuchni mamy okno na wysokości 82cm!!! Ja chciałam od zawsze mieć wyższy blat. Oboje z mężem mamy po 170cm i myślę, że 90cm byłoby ok. ale... Wysokość pod oknem musi mieć 82 - logiczne (blat w tym miejscu będzie opusczony). Jak to teraz rozwiązać: 1. Dać resztę blatu nisko czyli standardowo na 86cm. 2. Dać resztę blatu wysoko czyli na 90cm ale czy wtedy nie będzie zbyt dużej różnicy miezy normalnym blatem, a opuszczonym. 3. Dać cały blat na 82cm ale to chyba niezbyt dobry pomysł Poradzcie, proszę jak wy to widziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia.zdr 10.05.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 My mamy olbrzymi problem z kuchnią ponieważ w kuchni mamy okno na wysokości 82cm!!! Ja chciałam od zawsze mieć wyższy blat. Oboje z mężem mamy po 170cm i myślę, że 90cm byłoby ok. ale... Wysokość pod oknem musi mieć 82 - logiczne (blat w tym miejscu będzie opusczony). Jak to teraz rozwiązać: 1. Dać resztę blatu nisko czyli standardowo na 86cm. 2. Dać resztę blatu wysoko czyli na 90cm ale czy wtedy nie będzie zbyt dużej różnicy miezy normalnym blatem, a opuszczonym. 3. Dać cały blat na 82cm ale to chyba niezbyt dobry pomysł Poradzcie, proszę jak wy to widziecie. Co do wysokości blatu w kuchni WAŻNE CZY SIĘ NOSI W DOMU OBUWIE NA OBCASACH -ZAZWYCZAJ NA JAKICH WYSOKICH i w nich zmierzyć 10-15 cm od zgiętego łokcia w dół. To jest TWOJA wysokość blatu do pracy w kuchni. Oglądałam wczoraj fajną stronę z programem do projektowania kuchni, i gdzie róznicuje się wysokości blatów: do pracy, zmywania (trochę wyżej), na barek, i dla wysokości stołu jadalnego. Choć po niemiecku - mozna sie połapać: http://www.noblessa.de/#/kuechenplanung/webplaner Najpierw klikasz w pogrubione "hier", potem "Plannung starten", wybierasz rodzaj pomieszczenia , wpisujesz wymiary itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia.zdr 10.05.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Co do wysokości blatu pod oknem ; możesz urządzić tam blat -stół o kilka centymetrów niższy i do tego kupić stołki z regulacją wysokości siedziska - ja mam w domu wygodny stary dębowy stół z blatem na wys 79 cm. Fajnie jest zjeść szybkie śniadanko w kuchni przy oknie, wypić kawę, rozwiązać krzyżówkę, przeczytać przepis z książki kucharskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia.zdr 10.05.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Jeśli okno jest uchylne można też zrobić blat podnoszony - jak w ladzie sklepowej - na okoliczność mycia okien, a pod nim ustawić stołki , kosze np. na ziemniaki. Ja tak właśnie w kuchni mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia.zdr 10.05.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 KONIECZNIE SPRAWDŹCIE zanim zamówicie meble:http://www.noblessa.de/#/kuechenplanung/arbeitshoehen - po prostu wpiszcie swój wzrost i ten program obliczy optymalne wysokości blatów. DOBRE TO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 09.01.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) a co zrobić gdy ja mam 157 a maż 190, na jakiej wysokości blat? Edytowane 9 Stycznia 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Zrobiłabym standardowy Albo, jeśli jedno z Was w ogóle nie zbliża się do blatu kuchennego, to wg wzrostu tego drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.07.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 standardowo czyli 90cm? obydwoje przebywamy w kuchni z przewgą dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 31.07.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Ja mam 153, mąż 176 wzrostu, blat na 87cm. Wygodnie dla obojga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 31.07.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 przeczytałam i zgłupiałam, ponieważ pan od mebli wyliczył nam cokół 15 cm, szafki max 92 cm z blatem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 01.08.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja przy moich 180 cm mam blat na wysokości 110cm. Nie zamieniłabym na niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 01.08.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Piszę tu żeby nie robić njowego wątku. Na jakiej wysokości od blatu mam zawiesić takie poziome szafki z Ikea. Chcę zamówić płyty betonowe i one są na 60 cm wysokie- czy tyle wystarczy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 01.08.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Standardowa wys. szafek kuchennych to 60cm od blatu (ja tak mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 11.08.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 A na jakiej wysokości wyprowadzić przewody do:- podświetlenia szafek górnych od spodu,- podświetlenia pochłaniacza/okapu- wentylatora pochłaniacza/okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 19.07.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Fajny wątek więc odkopie staroć. Montujemy właśnie okno na dniach i mogę je jeszcze podnieść o kilka cm. Wyliczyliśmy że optymalna wysokość blatu będzie u nas na 92cm. Czy popularne sprzęty agd typu kuchenka i zmywarka dadzą się zabudować pod blatem tej wysokości. Dodam że ze względu na koszty skorzystamy z jakiś połgotowców systemowych typu meble z Ikei. Czy te szafki z ikei w ogole da sie dobrać do tej wysokosci blatów? Bo ja na stronie tam widze tylko szafki wysokosci 80cm czy pewnie z blatem 85-86cm... Czy przy blacie na h=92cm pozostaje tylko stolarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts