Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO- rury miedziane czy plastikowe

bedziu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja się tak z czystej ciekawości zapytam - po co tyle kolanek wstawiałeś jak mogłeś z pieca pojechać prosto w górę i na wysokości trójnika jednym kolanem 90* polecieć do tegoż trójnika - wcześniej go odpowiednio przekręcając?

do chris_w

A ja się tak z czystej ciekawości zapytam - po co tyle kolanek wstawiałeś jak mogłeś z pieca pojechać prosto w górę i na wysokości trójnika jednym kolanem 90* polecieć do tegoż trójnika - wcześniej go odpowiednio przekręcając?

A w jaki to cudowny sposób można taki trójnik jak to nazywasz "odpowiednio przekręcić"jak od góry i od dołu wkrecony jest w instalacje i to 7 lat temu?na drodze rurki z jednym kolankiem ponadto stanęło by naczynie przeponowe(patrz zdjęcie).Nie chciałem wszystkiego porozkręcać i składac od nowa bo to musiało byc zrobione szybko (temperatura mocno ujemna była na zęwnątrz).A i jedno z tych "kolanek" to śrubunek.toby było tyle wyjasnien,ale jak co nie wiesz jeszcze to pytaj.:)

Edytowane przez turra1

jak z wodociągu to nigdy nie spotkałem się z jakimiś śliskimi maziami wewnątrz rury, a co do tego metalicznego smaku z miedzi to najlepiej wyskocz do sąsiadki która ma instalację z miedzi i sama spróbuj jak smakuje, bo profesjonalny instalator nie powinien mówić w ten sposób gdyż smak jest indywidualnym odczuciem każdego człowieka, a jak nie umie wykonać instalacji z miedzi to wymyśla jakieś bzdury

Ja polecam rury typu pexa firmy tece wytrzymują 120stopni i 16 atmosfer , łatwo się z nimi pracuje (jedynym mankamentem jest cenna cała instalacja wychodzi porównywalnie do instalacji miedzianej ) , znów kotłownie najlepiej robić miedzią , miedz jest solidna i estetyczna , a co do opini rozciekania się miedzi , według mnie są bezsensowne !

• 3 weeks później...
Ciekawa dyskusja ale...panowie gdyby tak podsumować, ja za parę dni kładę tzn. hydraulik kładzie instalację w całym domu i zapytał jakie chcę mieć rury...czy mozna pokusić się o doradzenie mi jakiego materiału użyć, czy miedzi, czy tworzywa?...dom ogrzewany bedzie piecem jednofunkcyjnym na gaz jak i woda oczywiście, w domu podłogówka i w piwnicy grzejniki...proszę o poradę jak Wy byście teraz zrobili bazując na doswiadczeniach...dziękuję

Dzięki..wiem, że co wybiorę to moja sprawa ale gdybyś mógł napisać co Ty byś wybrał na moim miejscu bazując na doświadczeniu to trochę by mi pomogło...Pozdro

w domu tylko miedź, bo najstarsza i najbardziej sprawdzona, na pętle podłogówki kisan też już sporo czasu na rynku, a do ziemi PE

Dzięki..wiem, że co wybiorę to moja sprawa ale gdybyś mógł napisać co Ty byś wybrał na moim miejscu bazując na doświadczeniu to trochę by mi pomogło...Pozdro

wodociąg zewnętrzny - PE

instalacja wodna wewnętrzna - PP i PP-stabi (cwu)

kanaliza PCV

c.o. - miedź

podłogówka pex-al-pex lub pex-al-pert, ja wybrałem wavina, w grę wchodził też kan-therm

rozdzielacze podłogówki- kan-therm

• 4 weeks później...
jak przeczytałeś cały temat o wiesz że niema nigdy jednoznacznej odpowiedzi, przy piecu gazowym możesz zastosować wszystko a co wybierzesz to twoja sprawa

mam w związku z tym pytanie:

na dzień dzisiejszy planuję piec gazowy dwufunkcyjny, a dodatkowo zapobiegawczo w kotłowni mam przygotowany drugi komin do podłączenia pieca węglowego w przyszłości, gdyby były problemy z gazem lub ceną. Czy jeśli zrobię instalacje w całym domu z alupexa to będzie to błąd? Nie nadaje się do pieca na węgiel?

Pozdrawiam