fenix2 19.12.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Łatwiej i taniej można wykonać instalacje z bora, właściwie trudno coś zepsuć, instalacja miedziana jest jak dla mnie żywotniejsza, ale wymaga umiejętności lutowania. Jest żywotna jeżeli pracuje odpowiednich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.12.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Łatwiej i taniej można wykonać instalacje z bora, właściwie trudno coś zepsuć, instalacja miedziana jest jak dla mnie żywotniejsza, ale wymaga umiejętności lutowania. kolejny rewelacyjny pomysł: kocioł na paliwo stałe podłączyć PP ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 20.12.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 kolejny rewelacyjny pomysł: kocioł na paliwo stałe podłączyć PP ... myślę że trzeba wypuścić tych "ekspertów" niech zobaczą co cię stanie w tej sytuacji, a potem tylko na posty o ratunek odpisywać czytajcie forum bo na pewno wiele razy to napisano że niewolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 24.12.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Bedzie??? http://images35.fotosik.pl/308/ba41c85c00976674m.jpg A ja się tak z czystej ciekawości zapytam - po co tyle kolanek wstawiałeś jak mogłeś z pieca pojechać prosto w górę i na wysokości trójnika jednym kolanem 90* polecieć do tegoż trójnika - wcześniej go odpowiednio przekręcając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 27.12.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 (edytowane) do chris_w A ja się tak z czystej ciekawości zapytam - po co tyle kolanek wstawiałeś jak mogłeś z pieca pojechać prosto w górę i na wysokości trójnika jednym kolanem 90* polecieć do tegoż trójnika - wcześniej go odpowiednio przekręcając? A w jaki to cudowny sposób można taki trójnik jak to nazywasz "odpowiednio przekręcić"jak od góry i od dołu wkrecony jest w instalacje i to 7 lat temu?na drodze rurki z jednym kolankiem ponadto stanęło by naczynie przeponowe(patrz zdjęcie).Nie chciałem wszystkiego porozkręcać i składac od nowa bo to musiało byc zrobione szybko (temperatura mocno ujemna była na zęwnątrz).A i jedno z tych "kolanek" to śrubunek.toby było tyle wyjasnien,ale jak co nie wiesz jeszcze to pytaj. Edytowane 27 Grudnia 2010 przez turra1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 03.01.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Mnie instalator powiedział, że w przypadku miedzi woda może mieć metaliczny smak. Rury plastikowe pokrywają się z kolei jakąś śliską mazią. I bądź tu mądry .. Swoją drogą - co to za maź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.01.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Mnie instalator powiedział, że w przypadku miedzi woda może mieć metaliczny smak. Rury plastikowe pokrywają się z kolei jakąś śliską mazią. I bądź tu mądry .. Swoją drogą - co to za maź? Chyba jakaś flora bakteryjna rozwija się na powierzchni wew. rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.01.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Chyba jakaś flora bakteryjna rozwija się na powierzchni wew. rury. zdarza się ale to zależy od wody nie od rury, dajcie wodą do zbadania w laboratorium, wodociągi miejskie lub sanepid takie badania wykonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 06.01.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 u nas będzie z wodociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 jak z wodociągu to nigdy nie spotkałem się z jakimiś śliskimi maziami wewnątrz rury, a co do tego metalicznego smaku z miedzi to najlepiej wyskocz do sąsiadki która ma instalację z miedzi i sama spróbuj jak smakuje, bo profesjonalny instalator nie powinien mówić w ten sposób gdyż smak jest indywidualnym odczuciem każdego człowieka, a jak nie umie wykonać instalacji z miedzi to wymyśla jakieś bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isildur 07.01.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja polecam rury typu pexa firmy tece wytrzymują 120stopni i 16 atmosfer , łatwo się z nimi pracuje (jedynym mankamentem jest cenna cała instalacja wychodzi porównywalnie do instalacji miedzianej ) , znów kotłownie najlepiej robić miedzią , miedz jest solidna i estetyczna , a co do opini rozciekania się miedzi , według mnie są bezsensowne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 24.01.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Ciekawa dyskusja ale...panowie gdyby tak podsumować, ja za parę dni kładę tzn. hydraulik kładzie instalację w całym domu i zapytał jakie chcę mieć rury...czy mozna pokusić się o doradzenie mi jakiego materiału użyć, czy miedzi, czy tworzywa?...dom ogrzewany bedzie piecem jednofunkcyjnym na gaz jak i woda oczywiście, w domu podłogówka i w piwnicy grzejniki...proszę o poradę jak Wy byście teraz zrobili bazując na doswiadczeniach...dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.01.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 jak przeczytałeś cały temat o wiesz że niema nigdy jednoznacznej odpowiedzi, przy piecu gazowym możesz zastosować wszystko a co wybierzesz to twoja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 25.01.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Dzięki..wiem, że co wybiorę to moja sprawa ale gdybyś mógł napisać co Ty byś wybrał na moim miejscu bazując na doświadczeniu to trochę by mi pomogło...Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 25.01.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Dzięki..wiem, że co wybiorę to moja sprawa ale gdybyś mógł napisać co Ty byś wybrał na moim miejscu bazując na doświadczeniu to trochę by mi pomogło...Pozdro w domu tylko miedź, bo najstarsza i najbardziej sprawdzona, na pętle podłogówki kisan też już sporo czasu na rynku, a do ziemi PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.01.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Dzięki..wiem, że co wybiorę to moja sprawa ale gdybyś mógł napisać co Ty byś wybrał na moim miejscu bazując na doświadczeniu to trochę by mi pomogło...Pozdro wodociąg zewnętrzny - PE instalacja wodna wewnętrzna - PP i PP-stabi (cwu) kanaliza PCV c.o. - miedź podłogówka pex-al-pex lub pex-al-pert, ja wybrałem wavina, w grę wchodził też kan-therm rozdzielacze podłogówki- kan-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 26.01.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 OK, to już coś, teraz tylko zapytam hudraulika czy czuje się dobrze w tych technologiach i do roboty. Oczywiście jak radziliście z dala od chińszczyzny i supermarketów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 26.01.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 22.02.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Pytanko takie odnośnie całej instalacji miedzianej ( bez podłogówki) jak prawidłowo powina wyglądać instalacja? gdzie prowadzić instalację miedzianą CO (tzn. jaka grubość styropianu na podłogę w przypadku miedzi, jak izolować, jaka grubość wylewki itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 23.02.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 jak przeczytałeś cały temat o wiesz że niema nigdy jednoznacznej odpowiedzi, przy piecu gazowym możesz zastosować wszystko a co wybierzesz to twoja sprawa mam w związku z tym pytanie: na dzień dzisiejszy planuję piec gazowy dwufunkcyjny, a dodatkowo zapobiegawczo w kotłowni mam przygotowany drugi komin do podłączenia pieca węglowego w przyszłości, gdyby były problemy z gazem lub ceną. Czy jeśli zrobię instalacje w całym domu z alupexa to będzie to błąd? Nie nadaje się do pieca na węgiel? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts