Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak łatwo schudnąć parę kilogramów?

TOMASZ.LL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo wysiłku fizycznego. Zacznij ćwiczenia areobowe połączone z odpowiednią dietą.

Hm, no nie wiem ;) Od 4 lat chodzę regularnie na aerobik (2x1h, a ostatnio 3-4x1h) i jest to metoda na sprawność, nawet na mięśnie! ale nie na utratę kilogramów. Od kiedy ćwiczę, przybrałam na wadze 7-8 kg, choć w centymetrach nie ma to odzwierciedlenia. Jestem po prostu bardziej ubita ;)

• 4 months później...
  • 1 month później...
A ktoś wykonywał ćwiczenia Ewy Chodakowskiej? Ostatnio wszędzie jej pełno, w telewizji, na yt, w babskich czasopismach. Jestem ciekawa czy te ćwiczenia naprawdę tak świetnie działają, bo przydałoby mi się zrzucić parę zbędnych kilogramów, a biegać nie lubię, na siłownię też nie bardzo mam możliwość chodzić. Z kolei ćwiczenia Chodakowskiej są łatwo dostępne w internecie, więc można by spróbować :)

• 1 month później...

Same ćwiczenia nic nie dadzą!

Najważniejsza jest dieta redukcyjna.

Zjadamy mniej kcal niż spalamy.

Należy zjadać minimum 6 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych.

Nie jedzenie po 18 to bzdura! Organizm nie dostając kcal przez pół doby zaczyna magazynować i zwalniać tempo spalania.

Należy unikać pustych kalorii.

Zwiększyć aktywność fizyczną.

NIE STOSOWAĆ DIET Z INTERNETU!!!

Najlepiej wybrać aktywność fizyczną, którą lubimy! Rower, taniec, bieganie, narty, pływanie, itd.

Ważne jest, żeby chudnąć z głową i robiąc to jak się lubi.

End_riu ale Twoje porady też są w internecie ;)

Zgadzam się z błędnym rozumieniem nie jedzenia po 18-tej. Nie należy jeść raczej na określony czas przed snem. Znam takich, którzy chodzą spać o 19-tej, więc u nich kolacja godzinę wcześniej oznacza dla metabolizmu coś innego niż np. u mnie, jeśli kończę ćwiczenia ok. 20 a spać chodzę nie wcześniej niż o północy.

tak jak zostalo juz napisane - dieta plus aktywnosc fizyczna

jezeli chodzi o diete, to w duzym uproszczeniu, ograniczamy ilosc przyjmowanych weglowodanow (ponadto spozywamy jedynie weglowodany zlozone), diete staramy sie oprzec na bialku, jednak musimy pamietac, ze to weglowodany sa zrodlem energii, tak wiec powinny byc przyjmowane przed treningiem.

jezeli chodzi o aktywnosc fizyczna to cwiczenia aerobowe, nalezy jednak pamietac ze spalanie tluszczu rozpoczyna sie po ok. 30 minutach treningu, wczesniej organizm do produkcji energii wykorzystuje przyjete wczesniej weglowodany. aby uniknac spalania miesni o ktorym pisal ktos wyzej warto zainwestowac w aminokwasy i przyjmowac je przed oraz po treningu.

• 5 weeks później...

Kilka prostych zasad:

- piwko, zagęszczane soki, makarony, pieczywo, słodkie owoce, wszystkie słodkie napoje, tłuste produkty mleczne,tłuste mięsa ryż - itd. spożywaj gdy planujesz wysiłek fizyczny - produkty te powodują znaczny wzrost stężenia glikozy, która musi zostać "zużyta" w przeciwnym wypadku "pójdzie w tyłek"

- ryby, chude mleko, jaja, warzywa, chude mięso, chleb pełnoziarnisty w małych ilościach, owoce świeże, można trochę soku(polecam te ze słonecznej tłoczni

Jeśli nie dasz rady powstrzymać sie od opychania produktami wysokoenergetycznymi to musisz ćwiczyć intensywnie, żeby spalić nadmiar energii

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

Przez kilka lat ( z niewielkimi przerwami) żyłam w ciągłym napięciu i stresie - mało jadłam,bo żołądek ściśnięty i z nerwów nie miałam apetytu.

Ostatni rok -o wiele spokojniej i luźno; zaczęłam sobie dogadzać, zaczęło mi smakować i niestety dorobiłam się sporej nadwagi, a do tego jestem niska.

Muszę coś z tym zrobić, bo źle się czuję, nie mówiąc o kłopotach z garderobą.

Mam gynoidalny typ otyłości ( gruszka).

Odstawiłam pieczywo, ziemniaki, kasze.

Ograniczam cukier - ale mam z tym ogromny problem, bo organizm strasznie się go domaga i po prostu mnie ''nosi" jak na jakimś odwyku; poza tym dopadają mnie nagłe hipoglikemie ( nie jestem cukrzykiem), zaczynam się telepać i muszę wtedy wpakować w siebie kilka łyżeczek cukru,żeby to jakoś opanować ( a i tak resztę dnia chodzę osłabiona );

ale ogólnie słodycze są moim głównym grzechem;

nie jadam żadnych fast-foodów, frytek , słodzonych napoi.

Staram się jeść zawsze śniadanie mimo,że nie mam rano ochoty na posiłek, ale największy apetyt mam wieczorem i wtedy mnie "nosi" i mam największe wpadki :(

Z ruchu - tylko intensywne marsze z kijami.

Czy ktoś z podobnymi problemami mógłby mi doradzić sposób odżywiania i rodzaj ćwiczeń -ruchu z uwzględnieniem brzucha i bioder - bo wydaje mi się nordic-walking niewiele pomoże na te partie ciała.

Dietetyczka, do której się zwróciłam o pomoc zaleciła mi dietę z preparatami herbalife - zniechęciłam się i szukam teraz porad na własną rękę.

Doradzi ktoś :)

Edytowane przez gahan

Jeśli chodzi o brzuch i biodra to moim zdaniem najlepszy jest hula-hop, tylko nie można się zniechęcać jak na początku nie idzie. A co do słodyczy to polecam zdrowe ciasteczka otrębowe z orzechami, rodzynkami i innymi naszymi ulubionymi dodatkami (słodzone miodem) - słodko, zdrowo i w miarę nieszkodliwie