chineseBox 29.10.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Powierzchnia działki wynosi 1300 m2 studniarz & różczkarz (w jednej osobie) określił gdzie jest żyła wodna oraz jej głębokość na podstawie studni wcześniej wykonanej w odległości ok. 300m na 18-20m. Okazało się, że na mojej działce jest woda, lecz bardzo słabo napływa (praktycznie nie można z niej korzystać) przy wykorzystaniu pompy ręcznej tzw. Abisynki, a tym bardziej głębinowej. PYTANIE – czy na w/w działce woda może występować na różnych głębokościach bo studniarz twierdzi, że jest woda w tym miejscu lecz przypuszczalnie na 60m skoro jej nie było na 18-20 PYTANIE – czy jest sens zatrudniania radiestety, aby rozstrzygnąć na jakiej głębokości ta woda rzeczywiście jest. Jaka jest odpowiedzialność radiestety za wydaną opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.11.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Ostatnio kopalem studnie w 4 osoby na pełnych obrotach+pompa do wypompowywania wody i w ciagu 6godz nawet 5cm nie udalo nam sie obnizyc kregow.kopiac wewnatrz zapadala nam sie ziemia na zewnatrz i caly czas stalismy w miejscu.Na dnie robi sie kurzawka i mimo wypompowywania wody nachodzi nowa woda ktora niesie ze soba piach..Poniewaz ziemia sie juz sporo pozapadała wkolo studni wymyslilem ze obkopie koparka(bo recznie pewnie nie dam rady)studnie po zewnetrznej stronie i powrzucam w ten wykop worki (takie od ziemniakow..z tworzywa nie jutowe)z piachem.Worki chce powrzyucac zeby do studni naplywala tylko woda bez piachu(a jak bedzie naplywal to w duzo miejszej ilosci).Czy po wrzuceniu workow uda mi sie kopac dalej zeby nie zamulalo mi piachem wew. studni z zewnetrznej strony kregow?Chce wkopac jeszcze 1krag i zeby pierwszy krag nie byl caly zasypany piachem od wew.Jak myslicie czy to zda egzamin?Czy takie worki nie beda mi psuły wody i jakos jej szkodzic jak zostana tam na zawsze?Worki sa z jakiegos tworzywa a plastk rozklada sie bardzo dlugo w ziemi wiec mi sie wydaje ze nie zrobi sie z niego cos szkodzacego wodzie?Poradzcie cos... A to jest rysunek jak by to mialo wygladac.Prawa strona jak wyglada teraz,a lewa strona tak jak chce zrobic..i potem to zasypac do rowni z ziemia.http://images3.fotosik.pl/228/28f36d10ab59249b.jpg Ps.studnia lekko pochylila mni sie w 1 strone i caly czac ostatnio podkopywalem z 1strony(z tej ktora jest wyzej) i studnia osiadala mi na calym obwodzie(jezeli mozna nazwac to zaglebianiem..5cm) i w dalszym ciagu jest pochylona w ta sama strone..i juz nie wiem jak ja wyprostowac.Moze jak koparka mi ja odkopie to wtedy sie wyrowna)Studnia jest zaglebiona na 4kregi czyli 2,4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.11.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 było posłuchać rad..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.11.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 było posłuchać rad..... o ktorej radzie mowisz bo wydaje mi sie ze robilem wszystko jak sie powinno tylko natura zwycieza narazie bo warunki trudne i specyficzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.11.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 było posłuchać rad..... o ktorej radzie mowisz bo wydaje mi sie ze robilem wszystko jak sie powinno tylko natura zwycieza narazie bo warunki trudne i specyficzne. ..aby pozostawić komus robotę kto się zna i robi to długi czas bo to nie jest najbezpieczniejsze zajęcie i bywa zaskakujące, ludzie giną w 1 metrowych wykopach... Nie będe tu pouczał Ciebie dalej bo niewiele pomogę.. Zastosowałeś nóż zagłębiający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.11.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 było posłuchać rad..... o ktorej radzie mowisz bo wydaje mi sie ze robilem wszystko jak sie powinno tylko natura zwycieza narazie bo warunki trudne i specyficzne. ..aby pozostawić komus robotę kto się zna i robi to długi czas bo to nie jest najbezpieczniejsze zajęcie i bywa zaskakujące, ludzie giną w 1 metrowych wykopach... Nie będe tu pouczał Ciebie dalej bo niewiele pomogę.. Zastosowałeś nóż zagłębiający? Co to jest noz zaglebiajacy..moze wyjasnisz? A jezeli chodzi fachowcow w mojej okolicy to zajmuja sie tylko glebionowkami,a ci co niby kopia studnie kregowe to jak slysza jakie sa warunki to nagle nie maja czasu itp..wiec pozostaje mi walka we wlasnym zakresie. Jezeli chodzi o bezpieczenstwo to uwazam na to bo nie wchodzi nikt do rowu wokol kregow zeby go nie zasypalo a jak sie kopie to wyciagajacy urobek stoja na rozciagnietych dlugich drabinach ktore leza miedzy brzegami wykopu.a wew kregow jest dosc bezpiecznie bo kregi trzymaja ziemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 02.11.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 marcin_u:mam usiebie studnie kopana w kurzawce. Tyle, ze nie robiłem tego sam ale znalazłem specjaliste od kopania studni i to takiego który miał odpowiedni sprzet tzn świder workowy. Wyszukałem go przez lokalnych (w promieniu 50km) sprzedawców kręgówpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.11.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 WojtekSz-niestety ja szukałem kogos do kopania studni w takich warunkach..i nic nie znalazlem.Ponizej sa fotki z budowy studni:Kopanie studni..na dnie widac gorke z niesionym piachem(kurzawka)przez wodehttp://images1.fotosik.pl/239/c1f9322afba3163c.jpgObrywajaca sie ziemie po zewnetrznej czesci studni podczas kopaniahttp://images4.fotosik.pl/193/d3665b4580be8d55.jpgStan wody w studni(okolo 70cm ppt)..widac po lustrze wody ze kregi krzywo opadaly mimo kopania w ostatniej fazie tylko z 1 strony wyzszejhttp://images1.fotosik.pl/239/db08c28ba4c501ff.jpg prosze o rady..jak dalej kopac i czy sposob z workami powinien zdac egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 03.11.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Marcin:dalsze kopanie bez specjalisty wyposazonego w świder workowy może być silnie utrudnione. Kopanie ręczne może byc trudne bo wypompowanie wody z dna studni powoduje powstanie różnicy siśnień wypychającej piasek z wodą do otworu studni. Im głębiej tym będzie trudniej. Rozwiązaniem jest świder workowy umozliwiający kopanie w sytuacji gdy w studni jest pełno wody co minimalizuje parcie kurzawki.U mnie tez wystapiło podobne zarywanie sie gruntu dookoła studni, szczególnie jak rozpocząłem testowe wypompowywanie z niej wody. Średnica zapadania wynosiła ok 4m! Studniarz opowiadał, że kiedy kopał podobna studnie o powrzucano dookoła gałęzie to po pewnym czasie zaczęły wyłazić z piaskiem w studni w czasie dalszego kopania - a więc niestety nie liczyłbym, że worki o których wspomniałeś tutaj pomoga. Niestety kurzawka ma swoje prawa.Może nie jest to łatwe do zaakceptowania ale w Twojej sytuacji musisz szukac specjalisty ze świdrem workowym - te diagnoze potwierdza zachowanie tych studniarzy o których wspomniałeś wczesniej. Oczywiście do odwaznych świat nalezy ale wówczas kopiąc dalej musiz koniecznie stosować zasady bezpieczeństwa: osoba ubezpieczająca cały czas na górze + pas bezpieczeństwa wokół siebie z lina uwiązana na górze. Pamietaj, że z kurzawką nie ma żartów! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.11.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Witaj marcin_uOd startu zaznaczam, że nigdy takiej roboty nie wykonywałem. Można powiedzieć, że kompletnie się na tym nie znam, ale...Piszesz, ze problem jest z przemieszczającym sie piaskiem. Pomyślałem sobie o geowłukninie. Zazwyczaj jest stosowana, gdy trzeba przepuścić wodę, a piachu czy ilaków -nie. Materiał jest tani i powszechnie dostępny.Może tak jakoś?Ten mechanizm wybierania piachu pod powierzchnią napierającej wody wydaje się dobrym pomysłem.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.11.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 a tak od rzeczy ??? czy zamierzasz na tym terenie budować coś / oprócz studni/ może??? wtedy to dopiero będą problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.11.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 adam_mk: nie wiem w jaki sposob mialbym wykozystac geowłuknine? Kopanie pod powierzchnia wody to by byl dobry sposob tylko jak to zrobic w wodzie ktora ma ponad 1m? chyba trzeba by bylo ponurkowac Chyba sprobuje sposob z workami z piachem ktore powrzucam do wykopu wokol studni..wykop powiekszy mi koparka i mysle ze bedzie nachodzila tylko woda do studni a piach w duzo mniejszym stopniu.Z woda sobie poradze bo bedzie caly czas pompa ja wypompowywala. Duzo nie chce poglebic studni bo chcialbym wkopac 1 krag jeszcze (60cm) i zeby 1 krag nie byl zakopany w kurzawce. beton44: tak zamierzam tam budowac dom..ale spod ławy bedzie powyzej wody,a badania gruntu wykazaly spora nosnosc gruntu.Woda w tej chwili po duzych opadach(byly oberwania chmury i naprawde spore opady) jest na 70cm a normalnie woda jest na 80-85cm ppt i raczej taki stan sie utrzymuje caly czas. Wiec z budowa domu nie widze problemu poza tym ze troche wiecej wydam na izolacje fundamentu na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 03.11.2006 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 adam_mk: geowłóknina to niezły pomysł ale jest kłopot jak tym owinąc przestrzeń wokół studni. Problem może być tym wiekszy im większą miąższośc ma warstwa z kurzawką bo jesli to jest np 2m to wówczas problem jest spory marcin_u: worki nie pomoga jesli piasek jest zasysany z wilu kierunków. To że obniza sie powierzchnia przy studni nie oznacza, że tylko stamtąd. Może lepiej poszukac takich bardzo starych pomb budowlanych pompujących wode z piaskiem (pompy przeponowe?) i nie odpompowywac wody ze studni a tylko piasek z okolic dna a właściwie krawędzi studni. W sumie to nawet należałoby nalewać wode do studni aby nie było różnicy poziomów z woda o gruncie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.11.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ps.studnia lekko pochylila mni sie w 1 strone i caly czac ostatnio podkopywalem z 1strony(z tej ktora jest wyzej) i studnia osiadala mi na calym obwodzie(jezeli mozna nazwac to zaglebianiem..5cm) i w dalszym ciagu jest pochylona w ta sama strone..i juz nie wiem jak ja wyprostowac.Moze jak koparka mi ja odkopie to wtedy sie wyrowna) Studnia jest zaglebiona na 4kregi czyli 2,4m Mówiłem, aby poszukać na forum, bo o tym pisałem. Jeżeli studnia pochyla się w jakš stronę, to należy podkopywać z tej strony NA którš się pochyla, czyli stronę niższš A NIE WYŻSZĽ!!!!!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 05.11.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ps.studnia lekko pochylila mni sie w 1 strone i caly czac ostatnio podkopywalem z 1strony(z tej ktora jest wyzej) i studnia osiadala mi na calym obwodzie(jezeli mozna nazwac to zaglebianiem..5cm) i w dalszym ciagu jest pochylona w ta sama strone..i juz nie wiem jak ja wyprostowac.Moze jak koparka mi ja odkopie to wtedy sie wyrowna) Studnia jest zaglebiona na 4kregi czyli 2,4m Mówiłem, aby poszukać na forum, bo o tym pisałem. Jeżeli studnia pochyla się w jakš stronę, to należy podkopywać z tej strony NA którš się pochyla, czyli stronę niższš A NIE WYŻSZĽ!!!!!!!!. Zgadza się, kiedyś mój kolega kopał studnię i też mnie zaskoczył tym, że należy podkopywać z tej strony co się przechyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 05.11.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 warto sterowac pochylaniem się studni i od zewnatrz ja podpierać. Oczywiście mozna to robić jesli się wczesniej poszcególne kręgi pomocowało jeden do drugiego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 05.11.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Popełniłeś błąd dopuszczając do zapadania się ziemi wokół kręgów.Przy podkopywaniu ziemi pod nimi,a wTwoich warunkach przy wypływaniu kurzawki dopuścłeś do tego że kręgi "wisiały".Trzeba było obciążyć je,lub podbijać chociażby drewnianym klocem.Ale "mleko już się rozlało".Można uszczelnić workami,można gliną,Ale ile tego trzeba?A może taniej wydobyć kręgi i zacząć od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.11.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ot zwykła dziura w ziemi kopana w XXI wieku a tyle problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.11.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ot zwykła dziura w ziemi kopana w XXI wieku a tyle problemów. Posłuchajcie mili moi, Cały wiat na dziurach stoi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 05.11.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Popełniłeś błąd dopuszczając do zapadania się ziemi wokół kręgów.Przy podkopywaniu ziemi pod nimi,a wTwoich warunkach przy wypływaniu kurzawki dopuścłeś do tego że kręgi "wisiały".Trzeba było obciążyć je,lub podbijać chociażby drewnianym klocem.Ale "mleko już się rozlało".Można uszczelnić workami,można gliną,Ale ile tego trzeba?A może taniej wydobyć kręgi i zacząć od nowa. łatwo powiedziec ze dopuscilem do zapadania ziemi wokol kregow..znacznie gorzej nie dopuscic do tego w takich warunkach. Studnia po podkopaniu nie opadala tylko samoczynnie tylko pomagalismy jej rowniez udezajac młotem przez drewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts