Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wejście do domu: jak najkrótszą drogą. Dlaczego: bo trzeba kopać rów o głębokości przynajmniej 1,2m. Od razu uprzedzam odpowiedź po co tak głęboko: warstwa przemarzania to 0,8 - 1,2m. Ja wolę zabezpieczyć się na wypadek -35C mrozu i wykopać głębiej bo koszt kopania 0,8 czy 1,2m jest praktycznie ten sam. A teraz co do odległości: studnię najlepiej zlokalizować jak najbliżej domu żeby jak najkrócej kopać.

Był kiedyś w TVN program "Usterka". Jeden dotyczył wykopania studni. Jeden z fachowców przyszedł i polecił:

- Studnię wykopać TU (i wskazał miejsce ok. 4m od domu).

- A dlaczego tu - zapytał "klient"

- Bo będzie najkrócej a zatem najtaniej do podłączenia

Moja działka jest na górce. Jak kopałem studzienkę chłonną to same kamienie (to wzniesienie jest chyba z gliny i żwiru). Jak mi wiercili studnię to sam żwir z gliną leciał. Nie ma problemu z wywirceniem. Chyba że trafią na kamień o średnicy powyżej 20-30cm. Wtedy albo wiertnia go skruszy albo się stępi i będą musieli w drugim miejscu wiercić.

Też muszę wiercić studnię bo pomimo tego, że działkę mam w terenie zurbanizowanym i wszyscy naokoło podłączeni są do wodociągu to się okazało że mnie nie podłączą bo już nie ma gdzie.

Jak zacząłem się dowiadywać ile to będzie kosztowało to mi "rura zmiękła". W okolicach Zielonej Góry nie znalazłem nikogo kto wykonałby odwiert za mniej niz 300 zł / m ( z rurami ). Masakra.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

własnie otrzymałem warunki z wodociągów. ku mojemu zaskoczeniu powiedzieli mi ze nie moge sie podłączyc ze wzgledu warunków technicznych. obok około 35m sąsiad ma wode a ja nie bede miał.

okazało sie ze on ma swoje przyłącze które ciągnął o drogi głównej.

od mojej działki bedzie około 200m,

nie wiem co mam robic. wiercic studnie ?????

czy budowac 200 m sieci.

jutro ide do akładu i moze jakos sie dogadam?

jakie sa za przeciw studni?

jakie koszty kopania i eksploatacji oraz niezbedny sprzet - ile około to kosztuje

własnie otrzymałem warunki z wodociągów. ku mojemu zaskoczeniu powiedzieli mi ze nie moge sie podłączyc ze wzgledu warunków technicznych. obok około 35m sąsiad ma wode a ja nie bede miał.

czy budowac 200 m sieci.

jakie koszty kopania i eksploatacji oraz niezbedny sprzet - ile około to kosztuje

kop/wierc studnie! napewno wyniesie cie taniej niz 200m przyłacza a potem masz wode prawie za darmo (koszt wydobycia 1m3 wody to okolo 10-20gr)

czy budowac 200 m sieci.

Tak w prostej kalkulacji wychodzi mi, że za te 200m zapłaciłbym ok. 15000 + samo przyłącze. Studnia na pewno wyjdzie taniej, pytanie tylko jaka będzie jakość wody? Ale nawet uwzględniając filtry i uzdatniacze powinno Ci wyjść taniej. Jeszcze jedna kwestia: na daną działkę masz warunki zabudowy, czy obowiązujący plan zagospodarowania? I co tam piszą o zaopatrzeniu w wodę?

(koszt wydobycia 1m3 wody to okolo 10-20gr)

Liczysz z ew. filtrami i kosztami uzdatniania? :roll: :wink:

napisałem tylko wydobycie!

woda z wodociagów jest fatalnej jakosci i tez by przydało sie ja uzdatnic..ale nawet jak sie doliczy koszt filtrow itp to napewno wyjdzie taniej niz przyłacze 200m i koszt pozniej wody

ja wierciłem studnie 30m

koszty:

- studnia wraz z rurami - 4500zł (150zł za mb)

- obudowa studni - 1000zł

- pompa głębinowa + hydrofor 500l - 3000zł

- odżelaziacz - 3900zł

- zmiękczacz - 3000zł

- położenie rury od studni do domu z wykopem - 750zł

Razem: 16150zł

Hydrofor 500l był niezbędny ze względu na zawartość żelaza w wodzie.Plusem jest to, ze nic go nie zaleje bo stoi w garażu - nie jest wcale duzy ....

mc:

retrofood:

ouuuuuups - znaczy sie trzeba teraz całą studnię odwrócic :)

marcin_u:

widok świdra w załaczeniu:

http://img131.imageshack.us/img131/7035/img0009auw6.jpg

na końca długiego (przedłużanego wg potrzeb trzpienia) przyspawane są dwa trójkatne kształtowniki (np z wygietych resorów - to musi być mocne bo musi poradzić sobie z kamieniami) do których obwodu dospawany jest drut fi6mm na który nadziewa się worek i dodatkowo obwiązuje drutem zbrojeniowym. W efekcie powstaja dwie kieszenie (po jednym worku na każdą stronę). w górnej cześci skręcana poprzeczka na którą nadziewa sie dwa kawłki rurki i juz mozna kręcić.

Długość trzpienia dobiera się do głębokości wiercenia.

Konstrukcja prosta ale skuteczna. Łatwo się tym nie pracuje ale mozna kopać nawet jak jest kurzawka

pozdrawiam

W koncu zabrałem sie za zrobienie swidra workowego i zrobiłem takie cos..

http://images22.fotosik.pl/34/7608b6af07949fcd.jpg

ze wzgledu na posiadany rozmiar workow sa załozone tylko na dolna czesc swidra..ale teoretycznie tylko dolna czesc bierze udzial w kopaniu. swider zrobiłem z rury 1,5 cala i plaskownikow 80x6. do pionowej ruru dokrecam w miare postemu w kopaniu kolejne rurki 0,5m za pomoca mufek. na koncu jest przykrecony trojnik do ktorego sa przymocowane rury do krecania swidrem (wyglada to na litere T). Narazie z braku czasu tylko przetestowałem swider przez pol godzinki ale juz widze ze działa extra i praca nie jest ciezka...tylko przy wyciaganiu urobku trzeba troche siły w łapach zeby wyciagnac sam swider(ktory troche wazy) + mokry piach..ale 2 osoby daja rade.

Wielkim plusem tego swidra jest to ze kopie sie nim pod woda i cisnienie wody trzyma piach i nie nanosi nowego...i nie trzeba wchodzic do studni i sie meczyc z mała saperka w ograniczonej przestrzeni.

Wszyscy co maja problem z kopaniem studni ze wzgledu na kurzawke polecam zrobic sobie taki swider.. mnie kosztował swider okolo 100zł (płaskownik 80x6 - 3m , rura 1,5cala 7m,pret fi8 3m,mufki do łaczenia kolejnych odcinkow rur)

Dzieki za pomoc w wykonaniu swidra dla WojtekSz

czy budowac 200 m sieci.

Co to znaczy nie możesz.

Jeśli zbudujesz 200 m to pozwolą.

A moze podłącz się do przyłącza sąsiada (35 m) jeśli pozwoli, i jeśli średnica wystarczy.

On prowadził całe swoje przyłącze od głównej sieci po terenie publicznym i wchodzi do siebie na działkę, włącz się w drodze publicznej przed jego działką za jego pozwoleniem jesli jest technicznie taka mozliwość.

Nie raz tak sie robiło ale musi być jego zgoda.

pzdr

Szukamy chętnych z okolic Bielska, Cieszyna, Skoczowa lub pobliskiego Śląska na wykonanie studni głębinowej. Jeżeli są chętni proszę się zgłaszać. Za przykładem KubyB -ściągamy firmę o połowę tańszą od tych miejscowych zdzierusów. Transport na kilku inwestorów będzie tańszy. Firma sprawdzona u KubyB w praktyce.

Szukamy chętnych z okolic Bielska, Cieszyna, Skoczowa lub pobliskiego Śląska na wykonanie studni głębinowej. Jeżeli są chętni proszę się zgłaszać. Za przykładem KubyB -ściągamy firmę o połowę tańszą od tych miejscowych zdzierusów. Transport na kilku inwestorów będzie tańszy. Firma sprawdzona u KubyB w praktyce.

u mnie właśnie ta firma skończyła studnię 2 dni temu i przy końcowym rozliczeniu już nie było tak różowo jak w ofercie

dołozyli dodatkowo po 30 zł za mb obsybki i po 90 zł za dodatkowy mb filtra

oprócz tego okazało się, że zakup piasku płukanego (2 tony) też mam opłacić z własnej kasy

pytałem się 3 osób i ich też tak niestety podliczono

średnio wyszło ponad 220 zł/mb za stan surowy czyli rura 160 + filtr + obsybka

początkowa ofeta jest atrakcyjna 170 zł/mb ale faktycznie wychodzi więcej

moja studnia 16 m kosztowała mnie ponad 3500 zł (bez rachunku)

jeżeli nie chcecie się przy roliczeniu zdziwić to dopytajcie się o te dodatkowe koszty