iksigrekzet111 30.06.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Witampo wymianie instalacji grzewczej w mieszkaniu na nową wyszły jakieś błędy. Problem w tym że po włączeniu ogrzewania rury ... powiedzmy "strzelają" - co jakiś czas wydają charakterystyczne metaliczne huki. Hałas dochodzi spod podłogi, gdzie są ułożone miedziane rury do CO. Kolejni sprowadzani "fachowcy" nie wiedzą dlaczego tak jest i co z tym zrobić. Chcą wymieniać głowice kaloryferów ale to nie przynosi skutku.Czy ktoś wie jaka jest przyczyna huków i co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 30.06.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 U mnie "specjalisci" zapomnieli dac ocieplenia na rure od CO ktora jak sie ostatnio okazało dodatkowo dotykała zabudowy od K-G. stukanie byłlo w momencie nagrzewania rury a potem chlodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modo2006 01.07.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 U mnie tak strzelała jedna rurka od CO( nie zaswsze) i też nikt nie był w stanie powiedziec mi dlaczego. Któregoś dnia usiadłem przy niej i tak po godzinnej obserwacji zauwazyłem że strzela przejście przez ścianę (zrobione na sztywno przez tynkarza). Może u ciebie jest podobnie - rurki zatopione w podłodze -brak ocieplenia rur, lub za sztywno osadzone są przy jakimś przejściu i strzelaja przy rozgrzewaniu się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.07.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Strzelanie rur prawie zawsze spowodowane jest rozszerzalnością termiczną materiału jakim jest miedź. Jeśli beton dociska rurę to ta po nagrzaniu i rozszerzeniu przesunie się w betonie ocierając o niego i wydając dźwięki. Podobnie może być przy przejściu przez przeszkodę ze sztywnym w niej mocowaniem rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 01.07.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a jaki masz układ otwarty czy zamkniety? jaki rozmiar tych rur w podłodze ?jak są ułozone? czy w podłodze masz redukcje rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.07.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Strzelanie (jak napisał Zbigmor) to rzeczywiści raczej rozszerzalność materiału(rura ocira się skokowo o inny materiał), albo (jak występuje przy grzejnikach) błędem rzy montażu zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.07.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Za Zbigmorem i Małym. Brak kompensacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts