majki 05.03.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ged - meble fajne ale do średniowiecznego dworu - zamczyska raczej A Ty masz dwór ( dworek ) tak "widzę" go w latach 1800 ... nadążam ? Weź bardziej stylowego, propozycje wcześniejsze wydaje mi sie bardziej pasowały... Ale to moja wizja pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 05.03.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ged, meble może i ładne... ale nie widzę ich u Ciebie wybacz...nie rób tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 W odpowiedzi na Twoje zaproszenie, ged: Moja praca magisterska była poświęcona ogrodom na wsi, m.in. genezą parków dworskich Musze cię zmartwić, ale nie mamy tu za dużo wzorców. W XVII-XVIIIw przy dworach były głównie ogrody użytkowe, a i podjazd wcale nie był na początku klombem z różami. Po prostu był fragmentem zachwaszczonym, nie wyjeżdzonym przez konie i bryczki. Nawet Mickiewicz w swoim Soplicowie tak to opisał. Stałym elemenntm było natomiast duże drzewo (lipa lub dąb) rosnące w pobliżu zabudowań, które pełniło role naturalnego piorunoochrona. Reprezentacyjny podjazd był domeną przede wszystkim dużych założeń dworskich, pałaców. Przed dworkami na wsiach pojawił się wraz z modą "angielską" w XIX w. Wtedy na wsiach zaczęto wprowadzać przemysł (gorzelnictwo) i nowoczesne zarządzanie, zarządcy folwarków bogacili się, panie były zaczytane w podręczniku Izabeli Czartoryskiej. Zaczęto przekształcac otoczenie właśnie w stylu krajobrazowym, ale z zachowaniem pewnych barokowych rozwiązań (osie widokowe i pewna geometryzacja w czesci najbliższej domu). Jednak sad i warzywnik utrzymywały się przy dworach aż do II wojny światowej. Dlatego przy polskich dworach znalazły swoje miejsca zarówno ówcześnie egzotyczne bzy jak i malwy czy ostróżki. Co ważne - przy dworach nie sadzono egzotycznych i wymyslnych roślin - szkółki roślin ozdobnych to okolice miast. Natomiast stosowano rośliny rodzime - kaliny, kłokoczkę, bluszcz, buki, klony, cisy, świerki i łatwo rozmnażające się egzotyczne - jak bez lilak, daglezja, winobluszcz, topole "włoskie" (te ostatnie ze względu na podobieństwo do cyprysów). Przy większosci zabudowań dworskich był staw w celach p.poż. z którego korzystały hodowlane gęsi i kaczki. W XIX w popularne były palmy trzymane w domach, które na lato wynosiło się na taras. Zaprezentowane na zdjeciach strzyzone zywoploty bukszpanowe to pochodna baroku, bardziej pasujaca do palacowych ogrodów w stylu francuskim. W Polsce strzyżono co nawyżej cisy. Nawet bukowe i grabowe żywopłoty to domena pałaców a nie dworów. Jeżeli chodzi o nawierzchnie, to przy polskich dworach była to nawierzchnia ziemno-żwirowa, zadnych bruków. Współcześnie mozna zastąpić ja nawierzchnią typu "Terraway". No i przy dworze nie powinno zabraknąc psów - chartów polskich, gończych polskich czy ogarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.03.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ged, fajna ta skrzynia A gdzie fotka po cięciu żywopłotu?? http://www.murbeton.h.win.pl/murator/daglezje.jpg Tak wyglądał przycięty w 2005r. - a fotki nowego zaraz kliknę bo słoneczko wychodzi. Jest trochę zamieszania bo przyszło dwóch "ludzi" ze wsi i przekopujemy drzewka -aleja lipowa i gazon troszkę koliduje z sadem i trzeba robić przesunięcia. Było trochę bólu z rozmieszczeniem lip, ale zdecydowałem ostatecznie, że posadzę je dookoła całej działki w odstępach 4 m i 4 metry od płotu. Plus do tego ta aleja lipowa. Z przodu, po prawej i lewej stronie alei w prostokątach stworzonych przez lipki pozostanie sad - głównie gruszkowy i czereśniowy - jabłka tylko te najwcześniejsze - późne się nie udają - w poprzednim sezonie parch mi je zjadł. Pomiędzy lipkami planuję cebulkowe sezonowe w wielkich długich dębowych donicach (można je ustawiać w momencie kwitnienia, a później przewozić w mniej reprezentacyjną część ogrodu) Do tego w następnych rzędach piwonie moje ulubione - środkiem Rosarium na pergolach i trawa na siatce antykretowej. Z tyłu domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 06.03.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Eh, te średniowieczne meble, to wprost marzenie, poprostu boskie. Tylko co by powiedzieli u mnie, nie dość że w nowym domu, będę miał podłogę stylizowana na starą, kuchnie mam w stylizowane stare gresy i glazure poobtłukiwaną, to jeszcze takie meble, pewnie by mnie zabili...ale może spróbuje takowych poszukać....cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 06.03.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 dla zainteresowanych ;meble te są produkowane w Rogożnie Wielkopolskim/ k.Poznania.Można tam pojechać i wybrać na miejscu .W salonach to maja tylko namiastkę tego ,co robią .Znajoma zamawiała sobie u nich kuchnię,efekt był oszałamiający ,ale kasa szalona!!Z tego ,co zauważyłam Ged,to optujesz za wnętrzami pałacowymi więc te meble nie bardzo bym u Ciebie widziała.A nie podobaja Ci się antyki?stare kredensy mają duszę i sa przede wszystkim niepowtarzalne.Ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 06.03.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 dla zainteresowanych ;meble te są produkowane w Rogożnie Wielkopolskim/ k.Poznania.Można tam pojechać i wybrać na miejscu .W salonach to maja tylko namiastkę tego ,co robią .Znajoma zamawiała sobie u nich kuchnię,efekt był oszałamiający ,ale kasa szalona!!Z tego ,co zauważyłam Ged,to optujesz za wnętrzami pałacowymi więc te meble nie bardzo bym u Ciebie widziała.A nie podobaja Ci się antyki?stare kredensy mają duszę i sa przede wszystkim niepowtarzalne.Ale to tylko moje zdanie. moje również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 06.03.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Piękna, a jakiś dokładniejszy adres lub nazwa firmy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 06.03.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witaj GED, chylę nisko czoła, TY WSZYSTKO UMIESZ!!! Gratulacje meble te "siermieżne" tez mi sie nie podobają, -ale w Twoim wydaniu może nabiorą trochę "inności" i wpasują sie w Twe progi.....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 jeśli chodzi o meble to chyba ten artykuł wyczerpuje temat: http://www.dwory-polskie.pl/x.php/1,35/Wnetrza-i-atmosfera-dworu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.03.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Piękna, a jakiś dokładniejszy adres lub nazwa firmy??? http://www.ludwikstyl.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.03.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ... efekt był oszałamiający ,ale kasa szalona!!Z tego ,co zauważyłam Ged,to optujesz za wnętrzami pałacowymi więc te meble nie bardzo bym u Ciebie widziała.A nie podobaja Ci się antyki?stare kredensy mają duszę i sa przede wszystkim niepowtarzalne.Ale to tylko moje zdanie. Mnie właśnie o kasę chodzi. Wydaje mi się, że zrobię je około 10 razy taniej. a ile będzie przy tym przyjemności! Oryginalne antyki nie podobają mi się tak bardzo jak właśnie takie lekko odmienne od standardu mebelki. Pałacowe - amerykanizujące są super, ale - no właśnie ale. Typowo dworskie: z różnych epok, nadszarpnięte zębem czasu ... może były dobre wtedy gdy starocie same się gromadziły przez lata. Dzisiaj gdy w ciągu kilku miesięcy musimy urządzić dom - nie ma na to czasu i chyba nie za bardzo jest sens wysilać się aż na taką autentyczność. Decyzje raczej zapadły - kuchnia będzie w stylu średniowiecznym - reszta ... się zobaczy. Teraz bardziej martwi mnie rozplanowanie ogrodu - meble mogą poczekać, rośliny nie. Elfir - piszę odpowiedź na twoją odpowiedź , ale dopiero po zmroku, lub w nocy skończę, teraz siedzę w ogrodzie upaprany po uszy w błocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 08.03.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ged, dopisuje sie do czytajacych, i jak to sie u nas mowi ''chapeau bas'' (chyle czola) pieknie u ciebie, jak ty to robisz ze jestes taki wszechstronny????????????? co do mebli, mam inne zdanie niz szanowni koledzy i wole te debowe, woskowane. Wydaja mi sie bardziej ''autentyczne'', jestem bardzo ciekawa na co sie ostatecznie zdecydujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.03.2009 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ... jak ty to robisz ze jestes taki wszechstronny????????????? ... Nie wiem Może dlatego, że telewizji nie oglądam ... jestem bardzo ciekawa na co sie ostatecznie zdecydujesz Zobaczymy po pierwszym samodzielnie wykonanym mebelku - na pierwszy ogień idzie krzesło. Dziś szukałem odpowiedniego materiału ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 10.03.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 [wpis przeniesiony z dziennika budowy] WITAM. BUDOWA PRZEPROWADZONA PROFESJONALNIE.JESTEM PEŁEN UZNANIA. CO DO MEBLI,TO JESLI ZDECYDUJE SIĘ PAN SAMEMU JE ROBIĆ,TO PROSZĘ PAMIĘTAĆ O ODPOWIEDNIM WYSUSZENIU DREWNA,BO W PRZECIWNYM RAZIE,PRACA KTÓRA PAN WYKONA PÓJDZIE NA MARNE.ZLE WYSUSZONE DREWNO POPĘKĄ W KRÓTKIM CZASIE,BO DREWNO ZAWSZE PRACUJE.NALEŻY TEZ ZWRÓCIC UWAGĘ NA POŁĄCZENIA.INACZEJ NAWET SUCHE DREWNO PĘKNIE.OGOLNIE TO NIE JEST TAKIE PROSTE.WIEM,BO OD WIELU LAT ZAJMUJE SIĘ PRACĄ W DREWNIE LITYM. POWODZENIA http://forum.muratordom.pl/uzytkownik88978.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.03.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 icesik dziękuję za zainteresowanie. Drewno lite nie jest łatwe. Meble pokazywane w dzienniku zrobione są z klejonki. Na razie rozglądam się za odpowiednim materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 10.03.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witaj Ged Przeczytałam Twój dziennik z przyległościami jednym tchem Aż dziw, że mam tak pojemne płuca sporo tego było. Człowieku niniejszym głośno mówię: szacuneczek! Mieć marzenie, mieć wiatr w oczy i kłody pod nogami, mieć rozmach i fantazję, mieć talent i samozaparcie, być pracowitym i samoukiem, dotrzymywać słowa i być konsekwentnym - i realizować MIMO WSZYSTKO swoje plany, bez odstępstw, bez schodzenia na łatwiznę, bez narzekania i z wiarą we wspaniałą przyszłość - chylę czoła! Odtąd będę kibicować Tobie, Twojej dzielnej żonie, która ( skoro Cię dotąd nie rzuciła , znaczy że Cię wiernie wspiera ) i Twoim dzieciom, którym też zapewne ( jak naszym wszystkim "budowlanym latoroślom" ) nie jest z tym całym szaleństwem łatwo. Pozdrawiam cieplutko i życzę z całego serca powodzenia M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.03.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 10.03.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Bez przesady! Fałszywa to skromność! Nie ma niczego w tym, co napisałam, co nie byłoby prawdą A skoro tu jesteś teraz - to powiedz - ujarzmiłeś w końcu te piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.03.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 A skoro tu jesteś teraz - to powiedz - ujarzmiłeś w końcu te piwnice? Nie bardzo rozumiem o co pytasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts