Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

maciejzi skup się . Zaciągasz do domu z zewnątrz 150m3/h powietrza o temeperaturze 34 C , jednocześnie wyrzucasz z domu 150m3/h powietrza o temp. 23,6 c , krzyżują się w wymienniku i uważasz że temp. nawiewu będzie 25-26 C?

Piszesz o wymienniku krzyżowym. Ma on sprawność 50% i minimalna temperatura nawiewu w takiej sytuacji to 28,8'C.

W wymienniku przeciwprądowym o sprawności na przykład 90% temp. nawiewu wynosiłaby 24,64'C, czyli o 1'C więcej niż wywiew.

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piszesz o wymienniku krzyżowym. Ma on sprawność 50% i minimalna temperatura nawiewu w takiej sytuacji to 28,8'C.

W wymienniku przeciwprądowym o sprawności na przykład 90% temp. nawiewu wynosiłaby 24,64'C, czyli o 1'C więcej niż wywiew.

Czyli z grubsza zgadza się z moimi tegorocznymi pomiarami oczywiście centrala na 1 biegu aby sprawność była 90%

A możesz podać jak to wyliczyłeś ?

Ja to wyliczyłem ze wzoru, który nie uwzględnia zmiany wilgotności powietrza.

W tej chwili mam wyłączony rekuperator, dlatego nie mogę napisać, jak to wygląda w praktyce, ale nie sądzę żeby różnica temperatur nawiew/wywiew przekraczała maks 2-3 stopnie, pewnie mniej

• 2 weeks później...

sprawność s = ( tn - tz) / (tw -tz ) x100% czyli tn-tz= s x (tw- tz ) x100% czyli tn = ( s x (tw- tz ) x100%) + tz

jeżeli sprawność wynosi 80% tn = (0,8 x (23 - 34)) + 34 tn= -8,8 + 34 tn= 25,2

jezeli sprawność wynosi 50% tn = (0,5 x(23 - 34 ))+ 34 tn= -5,5 + 34 tn= 28,5

teoretycznie bo w praktyce z uwagi na zmiany wilgotności wygląda to nieco inaczej

• 1 year później...

Witam,

Opcja chłodzenia jest istotną zaletą pompy ciepła, pozwalającą na zmniejszenie kosztów inwestycyjnych na zakup i montaż klimatyzatora. Sam koszt chłodzenia budynku za pomocą pompy ciepła jest porównywalny z kosztem chłodzenia budynku klimatyzatorem ściennym. Natomiast w przypadku gruntowych pomp ciepła istnieje dodatkowo możliwość chłodzenia pasywnego, gdy nie pracuje sprężarka.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej:[moderowano]na której znajdują się wszystkie szczegółowe informacje o pompach ciepła z rodziny Logatherm marki Buderus.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP.

• 4 years później...

Witajcie,

A ja chciałbym w kotłowni założyć klimakonwektor kanałowy do pompy ciepła. Z niego izolowanymi rurami spiro rozprowadziłbym powietrze do kilku pomieszczeń po poddaszu nieużytkowym. W zimie mógłbym dogrzewać pomieszczenia (podłogówka jest bardzo bezwładna) a latem chłodzić. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem w domu prywatnym? Czy to będzie działało? Ma ktoś? Jaka musiałaby być moc klimakonwektora (3 pomieszczenia 60m2)? Wiem, że są rozwiązania doskonalsze (klimatyzacja multisplit) ale też droższe. Na OLX mogę dostać taki klimakonwektor za 500-1000 zł a pompę ciepła z możliwością chłodzenia będę miał za chwilę.

Edytowane przez Kris-toff

Jak swego czasu patrzyłem, to porządne klimakonwektory kanałowe czy sufitowe były niewiele tańsze od klimatyzacji - m.in. z tego powodu odpuściłem te opcję do chłodzenia.

Jeśli dobrze kojarzę to Myjk chyba poszedł w klimakonwektory, może napisze jak wrażenia.

Jeśli poszedł w tradycyjne klimakonwektory montowane po jednym w każdym pomieszczeniu to niewiele mi da. Taki klimakonwektor różni się od klimatyzatora tylko czynnikiem chłodzącym (woda/freon). Efekt końcowy jak i wygląd urządzeń jest bardzo podobny. Mi bardziej chodzi o to czy jeden klimakonwektor z rozprowadzeniem powietrza rurami na 3 pokoje da sobie radę.

Różnica nie będzie wielka - to kwestia tego ile taki klimakonwektor da Ci chłodzy przy zadanej temp zasilania.

Więc zacznij od charakterystyki urządzenia - ile mocy przy temp takiej i takiej. Im większy wymiennik, tym większa wydajność i wyższa sprawność pompy ciepła. Nie zapomnij też o konieczności montażu zbiornika na wodę lodową, bo będzie ciężko utrzymać pracę ciągłą takiego urządzenia.

Osobiście chyba bym poszedł w klimatyzację kanałową.

Jak sobie policzysz wszystko - zbiornik pompki, automatykę itd, to różnica wcale nie będzie taka korzystna na rzecz klimakonwektora.

Klimakonwektor powinien mieć tacę skroplin w sobie, ale trzeba tą skroploną wodę gdzieś odprowadzić.

U siebie mam dwa klimakonwektory ścienne przypodłogowe - przy oszczędnym chłodzeniu potrafiło się zebrać 5 litrów wody w ciągu doby.

Oszczędnym chłodzeniu bo na stropie mam 33 cm izolacji i chłodziłem do +25,5*C (nie niżej).

Bufor minimum 100 L wody i musi być dostosowany do wody lodowej (ma szczelniejszą izolację termiczną), plus dodatkowa pompka obiegowa. To już robi się dodatkowe około 1'200 zł, plus usługa hydraulika (chyba że sam to połączysz). Plus dodatkowy zawór odcinający resztę instalacji C.O. By nie dochodziło do roszenia.

Pompa Ciepła ładuje wtedy bufor, a dodatkowa pompka obiegowa zasila klimakonwektor pobierając wodę z bufora.

Podłączenie wymiennika bezpośrednio do P.C. da zbyt małą ilość wody w takim układzie. A to będzie groziło taktowaniem P.C.

Edytowane przez Marco36

Ja ten klimakonwektor chcę mieć w kotłowni. Więc tam sobie wodę odprowadzę bez problemów. Mam nadzieję, że nie będzie się skraplało przy kratkach wentylacyjnych, które będą zakończeniem rur spiro w pokojach. Bo jak tak to słabo.

Jeśli miałoby to być za 1200 zł + klimakonwektor z OLX 1000 zł to nie byłoby tak źle na kilka pomieszczeń. Podłączenie mógłby mi zrobić szwagier, bo się zna. Tylko zastanawiam się ile kW musiałby mieć ten klimakonwektor. Ktoś gdzieś pisał na forum klimatyzacji, że bodajże 2,5 kW na każde 20m2 przy standardowej wysokości pomieszczeń.