Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Ani i Marcina - Gabinet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 856
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piskosch oryginalna nie będę : dom na 6. Choć zupełnie nie w moim typie 8) Tym bardziej słowa uznania :p Natomiast ogrodzenie bije na głowę wszystkie, które dotąd oglądałam.Wymiary znajdę u Ivoneski i jak najbardziej wykorzystam. Jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodu : macie niesamowite wyczucie, albo dobrych doradców co do posadzenia takich, a nie innych roślin.Niech Wam rosną bujnie i dokończą dzieła tworzenia :p :p

P.S. Co to za kamyczki oddzielające trawę od palisady?Skąd się takie bierze? Czy to droga inwestycja? Czy wysypane są tak sobie luzem, czy w jakiś sposób ujarzmione?Ich rolą jest tylko dekoracyjne wydzielenie części rabatowej, czy np.zapobiegają przerastaniu traw?

Witam i odpowiadam

Kamyczki zapobiegaja przerastaniu traw i pozwalają na wygodne koszenie trawnika przy palisadzie bez konieczności podkaszania samego brzegu z wykorzystaniem podkaszarki.

Sa one wsypane do rowka o szerokości około 20 cm i głebokości około 5-10 cm, wyłozonego agrotkaniną.

Ich cena to 100 PLN za tonę. W sumie kupilismy 3 tony - co starczyło nam na całą długość palisadki + wszystkie rabatki od strony frontowej domu.

Pozdrawiam

Marcin

Dzięki serdeczne za odpowiedź :p Jeszcze Cię chwilę pomęczę : widziałam takie kamyczki w sklepie ogrodniczym pakowane w torebki.Ale gdybym chciała z tego wykonać takie obrzeża, to zapłaciłabym tyle, co za dach :o Gdzie takiego czegoś szukać? Kojarzy mi się tylko wapienny żwirek, taki do betonu i tłuczen, z którego robiliśmy podsypkę pod drogi.Ale takie rude i w miare obłe (tak na zdjęciu wyglądają) to co to?

• 2 weeks później...
Natomiast ogrodzenie bije na głowę wszystkie, które dotąd oglądałam.Wymiary znajdę u Ivoneski i jak najbardziej wykorzystam.

ogrodzenie to jest wizualnie baaardzo udane, dlatego nie chciałam kombinować i pytałam o wymiary. Niestety brak mi wszystkich i ponownie zwarcam sie do Marcina o dodanie brakujących wymiarów.

Oto co udało mi się zebrać:

wysokość przęseł 1m

długość przęseł 2,5-2,7 m

elementy pionowe szer. 15cm, gr. 2,5cm

elelmenty poziome szer........... gr. 4cm

odległość pomiędzy sztachetkami ................

materiał: sosna

kolor: lakierobejca Bondex REDWOOD cośtam (do kupienia w Castoramie)

Przęsła są mocowane do słupków za pomocą aluminiowych kątowników

Sztachetki są umocowane na pióro i wpust.

Z góry ponownie dziękuję

PS.

Chyba znalazłam tańszego stolarza - chciał koniecznie zobaczyć to ogrodzenie w realu ....no ale chyba sie nie wybierze tak daleko

:wink: :lol:

Już uzupełniam wymiary

elementy poziome szer 20 cm gr. 4cm

odległość pomiędzy sztachetkami 5 cm

pozdrawiam

Marcin

pieknie dziękuję :-) tak z rysunku myślałam że własnie te poziome mają 20 cm :-)

a napiszesz jeszcze odległość pomiędzy przęsłem a podmurówką?

co do stolarza - :cry: :cry: :cry: zerknij na priva

• 2 weeks później...

Witaj

Pliski do okien w wykuszu kupowaliśmy u przedstawiciela firmy Shadow System http://www.shadow-system.pl w Częstochowie.

Oprócz wykuszu pliski są jeszcze zamontowane w oknach narożnych w salonie.

Mozaika w łazience jest z serii Kuba firmy Tubadzin.

Pościel to rzeczywiście Ikea ;)

pozdrawiam

Marcin

Witam ponownie

Piskosh, mam jeszcze pytanie natury budowlanej.

Jak pisałam zaczynam budowę swojego domku na wiosnę.

Projekt mam troche podobny do twojego, w związku z tym moje pytanie:

Czy nic się nie dzieje z balkonem nad wykuszem tzn czy nie ma podcieków?

Tez mam wykusz z balkonem i słyszałam że trzeba bardzo dobrze wykonać izolację żeby nie podciekało.

Napisz jak to rozwiązanie się sprawdza.

Dziękuję za odpowiedż.

Pozdrawiam

Jld