Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo skomplikowana instalacja.

Sakhar

Recommended Posts

Witam.

Mam pewien bardzo duży problem. Chciałbym połączyć w domu 3 źródła ciepła, a mianowicie gaz, ogrzewanie kominkowe (płaszcz wodny) oraz solar.

Na razie w domu mam tak rozprowadzone ogrzewanie. Kominek (bez płaszcza) i z niego rozprowadzone ciepłe powietrze do górnych pomieszczeń. W zimie cały czas się nim pali, drewno mam za darmo. Oraz piec na gaz który grzeje wodę użytkową oraz kaloryfery i podłogę jak są potrzebe. (i tu jest jeden problem bo podłogi są zimne bo jak się pali kominkiem to piec się po prostu w ogóle nie włącza)

Najlepiej by było jakby się znalazł piec z bojlerem który by to wszystko sam obsłużył. Może być też sam piec bo mam bojler z 2 osobnymi wężownicami więc może dało by się coś pod to podpiąć.

Chce poprostu z gazu zrobić ostatnią ścieżkę ratunku, a solar (pewnie panele próżniowe) i kominek z płaszczem wodnym załatwiał grzanie podłogi, kaloryferów i wody w bojlerze (użytkowej)

Trochę to skomplikowane, ale mam nadzieje że ktoś mnie zrozumiał i pomoże.

Z góry dzięki !!!

Ło matko... Też miałem takie pomysły ale mi przeszły. Niemniej jednak kiedy je miałem to myślałem nad spięciem tego do kupy w buforze ciepła. Moim zdaniem to optymalne rozwiązanie żeby nie umrzeć od nadmiaru wymieniików-pompek-sterowników. Pomijam lekko niedorzeczną ideę mania tylu żródeł ciepła. :wink:

Eee tam można jeszcze dać wiatrak i grzałkę do niego :p

Po prostu drewno mam za darmo więc przez większość czasu by się paliło kominkiem, niestety gdy na polu jest 35*C (czyt, lato) to grzanie nim mi się na bardzo nie podoba. W domu robi się strasznie ciepło. I tu wchodzą solary żeby podgrzewały wodę, natomiast jakbyśmy chcieli w zimie gdzieś dłużej wyjechać to zostawia się gaz bo solary raczej nie wystarczą na wszystko :]

PS. Mieszam koło krk. więc jakby ktoś znał jakiegoś speca czy dobrą firmę która by spełniała wymagania tych założeń to byłbym wdzięczny :]

Solar Combo System.

Złożony system grzewczy skonfigurowany optymalnie dla wielokierunkowego pozyskania ciepła.

Układ pobiera energię cieplną z solaru a przy braku nasłonecznienia, z kotła stałpaliwowego w optymalnych parametrach jego pracy, dopiero w trzeciej kolejności awaryjnie z kotła gazowego.

Podstawowymi źródłami ciepła są zatem solar i kocioł stałopaliwowy (alternatywnie kominek). W pogodne dni solar "ładuje" buforowy zbiornik ciepła a kocioł stałopaliwowy uzupełnia ewentualne niedobory energii. Rozwiązanie ekonomiczne szczególnie w okresach przejściowych (wiosna-jesień). Podczas mroźnej zimie głównym źródłem ciepła jest kocioł stałopaliwowy, solar natomiast dodatkowo "doładowuje" bufor.

Wzorcowe połączenie optymalnego gromadzenia energii pochodzącej z całkowicie odmiennych źródeł ciepła z super precyzyjną jego dystrybucją poprzez grzejniki REGULUS.

Firma Wotex-system z Tęgoborzy......

Eee tam można jeszcze dać wiatrak i grzałkę do niego :p

Po prostu drewno mam za darmo więc przez większość czasu by się paliło kominkiem, niestety gdy na polu jest 35*C (czyt, lato) to grzanie nim mi się na bardzo nie podoba. W domu robi się strasznie ciepło. I tu wchodzą solary żeby podgrzewały wodę, natomiast jakbyśmy chcieli w zimie gdzieś dłużej wyjechać to zostawia się gaz bo solary raczej nie wystarczą na wszystko :]

PS. Mieszam koło krk. więc jakby ktoś znał jakiegoś speca czy dobrą firmę która by spełniała wymagania tych założeń to byłbym wdzięczny :]

odpuść sobie gaz w takim razie i wstaw do bufora grzałke elektryczną.

Odpadnie Ci piec gazowy, przyłącze, komin, odbiory gazowe, dokumentacja etc.

u mnie działa to w ten sposób że solar ogrzewa cwu jak nie daje rady to kominek z płaszczem wodnym lub kocioł.

Jeżeli odpalam kominek to jeżeli temperatura w obiegu dojdzie do zadanej temperatury to sterownik odłącza/wyłącz kocioł i funkcję grzewczą całkowicie przejmuje kominek- grzanie zarówn cwu jak i co.

Jeżeli do kominka nie dokładamy spada temperatura w obiegu i załącza się kocioł który jest w gotowości ogrzewać dom i cwu.

myślę że w miarę proste rozwiązanie.

michalsiak