Sakhar 04.07.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witam.Mam pewien bardzo duży problem. Chciałbym połączyć w domu 3 źródła ciepła, a mianowicie gaz, ogrzewanie kominkowe (płaszcz wodny) oraz solar.Na razie w domu mam tak rozprowadzone ogrzewanie. Kominek (bez płaszcza) i z niego rozprowadzone ciepłe powietrze do górnych pomieszczeń. W zimie cały czas się nim pali, drewno mam za darmo. Oraz piec na gaz który grzeje wodę użytkową oraz kaloryfery i podłogę jak są potrzebe. (i tu jest jeden problem bo podłogi są zimne bo jak się pali kominkiem to piec się po prostu w ogóle nie włącza)Najlepiej by było jakby się znalazł piec z bojlerem który by to wszystko sam obsłużył. Może być też sam piec bo mam bojler z 2 osobnymi wężownicami więc może dało by się coś pod to podpiąć.Chce poprostu z gazu zrobić ostatnią ścieżkę ratunku, a solar (pewnie panele próżniowe) i kominek z płaszczem wodnym załatwiał grzanie podłogi, kaloryferów i wody w bojlerze (użytkowej) Trochę to skomplikowane, ale mam nadzieje że ktoś mnie zrozumiał i pomoże. Z góry dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.07.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 ja bym jeszcze dołożył żeby było bardziej skomplikowanie - pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.07.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Ło matko... Też miałem takie pomysły ale mi przeszły. Niemniej jednak kiedy je miałem to myślałem nad spięciem tego do kupy w buforze ciepła. Moim zdaniem to optymalne rozwiązanie żeby nie umrzeć od nadmiaru wymieniików-pompek-sterowników. Pomijam lekko niedorzeczną ideę mania tylu żródeł ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sakhar 05.07.2009 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Eee tam można jeszcze dać wiatrak i grzałkę do niego Po prostu drewno mam za darmo więc przez większość czasu by się paliło kominkiem, niestety gdy na polu jest 35*C (czyt, lato) to grzanie nim mi się na bardzo nie podoba. W domu robi się strasznie ciepło. I tu wchodzą solary żeby podgrzewały wodę, natomiast jakbyśmy chcieli w zimie gdzieś dłużej wyjechać to zostawia się gaz bo solary raczej nie wystarczą na wszystko :] PS. Mieszam koło krk. więc jakby ktoś znał jakiegoś speca czy dobrą firmę która by spełniała wymagania tych założeń to byłbym wdzięczny :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.07.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Solar Combo System. Złożony system grzewczy skonfigurowany optymalnie dla wielokierunkowego pozyskania ciepła. Układ pobiera energię cieplną z solaru a przy braku nasłonecznienia, z kotła stałpaliwowego w optymalnych parametrach jego pracy, dopiero w trzeciej kolejności awaryjnie z kotła gazowego. Podstawowymi źródłami ciepła są zatem solar i kocioł stałopaliwowy (alternatywnie kominek). W pogodne dni solar "ładuje" buforowy zbiornik ciepła a kocioł stałopaliwowy uzupełnia ewentualne niedobory energii. Rozwiązanie ekonomiczne szczególnie w okresach przejściowych (wiosna-jesień). Podczas mroźnej zimie głównym źródłem ciepła jest kocioł stałopaliwowy, solar natomiast dodatkowo "doładowuje" bufor. Wzorcowe połączenie optymalnego gromadzenia energii pochodzącej z całkowicie odmiennych źródeł ciepła z super precyzyjną jego dystrybucją poprzez grzejniki REGULUS. Firma Wotex-system z Tęgoborzy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.07.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Eee tam można jeszcze dać wiatrak i grzałkę do niego Po prostu drewno mam za darmo więc przez większość czasu by się paliło kominkiem, niestety gdy na polu jest 35*C (czyt, lato) to grzanie nim mi się na bardzo nie podoba. W domu robi się strasznie ciepło. I tu wchodzą solary żeby podgrzewały wodę, natomiast jakbyśmy chcieli w zimie gdzieś dłużej wyjechać to zostawia się gaz bo solary raczej nie wystarczą na wszystko :] PS. Mieszam koło krk. więc jakby ktoś znał jakiegoś speca czy dobrą firmę która by spełniała wymagania tych założeń to byłbym wdzięczny :] odpuść sobie gaz w takim razie i wstaw do bufora grzałke elektryczną. Odpadnie Ci piec gazowy, przyłącze, komin, odbiory gazowe, dokumentacja etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sakhar 05.07.2009 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Tylko że już mam piec gazowy i przyłącze gazu. Po prostu chce to zmodernizować żeby rachunki na set zł za gaz nie przychodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.07.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 eeee... przecież chyba Cię stać na te rachunki na set zł.. jak nie masz problemu z rachunkiem na kilkadziesiąt tysięcy zł za "modernizację" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 05.07.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 u mnie działa to w ten sposób że solar ogrzewa cwu jak nie daje rady to kominek z płaszczem wodnym lub kocioł. Jeżeli odpalam kominek to jeżeli temperatura w obiegu dojdzie do zadanej temperatury to sterownik odłącza/wyłącz kocioł i funkcję grzewczą całkowicie przejmuje kominek- grzanie zarówn cwu jak i co. Jeżeli do kominka nie dokładamy spada temperatura w obiegu i załącza się kocioł który jest w gotowości ogrzewać dom i cwu. myślę że w miarę proste rozwiązanie. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts