Anna Broc 08.11.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 :Napisałem - jeżeli garnek wystaje poza pole. Miałem na myśli, że garnki nie mieszczą się obok siebie i jeden "wypycha" inny z pola grzejnego tak, że jego część (tego pola) jest odkryta. Tak jak na rysunku poniżej. ok, już rozmumiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiszaj 09.11.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Zrobiłem taki test na płycie indukcyjnej, nalałem po litrze wody do tradycyjnego garnka emaliowanego i do stalowego z grubym dnem. Postawiłem na polach o tym samym rozmiarze i włączyłem. Szybciej (o około 30 sekund) zagotowała się woda w garnku emaliowanym. Garnek emaliowany miał minimalnie większy obwód ale włączyłem go jako drugi (przy sterowaniu sensorowym nie da się włączyć jednocześnie. Wracając do hałasu. Płytę indukcyjną mam bardzo krótko ale wydaje mi się, że hałas jest mniejszy niż hałas gotowanej wody i na pewno mniejszy niż hałas okapu na najniższym biegu. Póki co to nawet mnie bawi to buczenie bo przynajmniej wiem, że płyta właśnie działa. Podkreślam, że mam ją bardzo krótko, zainteresowanym pozostaje chyba osobiste sprawdzenie danej płyty w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 09.11.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Zrobiłem taki test na płycie indukcyjnej, nalałem po litrze wody do tradycyjnego garnka emaliowanego i do stalowego z grubym dnem. Postawiłem na polach o tym samym rozmiarze i włączyłem. Szybciej (o około 30 sekund) zagotowała się woda w garnku emaliowanym. Ja na tej mojej jednopolowej maszynce indukcyjnej też robiłam różne testy i stwierdziłam, że im grubsze dno tym dłużej trwa proces zagotowania wody. Wracając do hałasu. Płytę indukcyjną mam bardzo krótko ale wydaje mi się, że hałas jest mniejszy niż hałas gotowanej wody i na pewno mniejszy niż hałas okapu na najniższym biegu. Póki co to nawet mnie bawi to buczenie bo przynajmniej wiem, że płyta właśnie działa. Podkreślam, że mam ją bardzo krótko, zainteresowanym pozostaje chyba osobiste sprawdzenie danej płyty w praktyce. A jaka konkretnie masz płytę? Dla mnie stwierdzenie, że buczy ciszej niż okap na pierwszym biegu to marna pociecha, bo jednak to dość wyraźny dźwięk Szum palącego się gazu mi nie przeszkadza ale wszelkiego rodzaju buczenia bardzo... pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 09.11.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Basiuw: Zrobiłam właśnie doświadczenie Do garnka średniej wielkości, wlałam 2,5 l zimnej wody, postawiłam na średnim "palniku" i ....czas start. Otóż woda zagotowała się po 14 minutach, makaron (1,5 paczki) wrzuciłam i po 2 min zaczął się gotować, zmniejszyłam moc z 10 na 7 i po kolejnych 6-7 minutach ...gotowe. Dzięki:-) Czyli nieco szybciej niż na gazie i z całą pewnością nie pół godziny. Wiesz może coś na temat nazewnictwa pól grzejnych? Jak w instrukcji nazwane są pola Twojej płyty? pozdrawiam Basia Witaj !. Nie wiem jak są nazwane moje pola bo instrukcję czytałam dawno temu , ale jak sprawdzę to dam Ci znać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 18.12.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Witajcie, A ja zakupiłem płytę ceramiczną Amica z 4 polami HiLight (w tym 2 poszerzane) Grzanie na niej w jej obecnym stanie to porażka. Ta płyta po prostu nie ma mocy. Zagotować na niej wodę - trzeba czekać z pół godziny. Płyta nie osiąga wysokich temperatur. Nawet na największym stopniu grania (9), stawiając na niej patelnię nie da się obsmażyć, przyrumienić np. mięsa. Tutaj na prawdę niewiele przesadzam. Płyta często się włącza i wyłącza, zdarza się, że po jakimś czasie przy włączonych kilku palnikach wyłącza się całkowicie cała płyta. Wiem że pola HiLight działają w ten sposób że włączają się i wyłączają utrzymując stałą temp pod garnkiem, ale jakąs temp. powinny chyba utrzymywać, jeżeli nastawię na 9, to powinno to konkretnie grzać i wewnątrz naczyń postawionych na płycie powinno "skiwierczeć", a tutaj - ni kuta . Pole często jest wyłączone. Miałem kiedyś płytę ceramiczną zwykłą Amica (nie pola HiLight) i było ok. Kuchenka zwykła, stara, ale w porównaniu do tego co ta płyta prezentuje, to była o niebo lepsza - o wiele lepiej grzała. Jakie macie doświadczenia z grzaniem płyt ceramicznych? Czy grzeją wam równie wolno i słabo? Czy jest to w waszym przypadku uciążliwe? Widziałem w akcji indykcyjną. O takich efektach to nawet nie marzę. Ale rozumiem, że różnica może być w szybkości rozgrzewania się, ale po osiągnięciu zadanej temp, powinny grzać z podobną mocą. A w moim przypadku ni cholery. Póki co zgłosiłem swoją płytę do reklamacji (być może po prostu trafiłem na wadliwy egzemplarz), ale obawiam się, że pan mechanik będzie starał się mi wmówić, ze wszystko jest ok, i "te typy tak mają", nie zechce mu się czekać i dokładnie sprawdzić jak płyta działa, będą teksty tupu "no przecież się włącza i grzeje...". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 18.12.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Witajcie, A ja zakupiłem płytę ceramiczną Amica z 4 polami HiLight (w tym 2 poszerzane) Grzanie na niej w jej obecnym stanie to porażka. Ta płyta po prostu nie ma mocy. Zagotować na niej wodę - trzeba czekać z pół godziny. Płyta nie osiąga wysokich temperatur. Nawet na największym stopniu grania (9), stawiając na niej patelnię nie da się obsmażyć, przyrumienić np. mięsa. Tutaj na prawdę niewiele przesadzam. Płyta często się włącza i wyłącza, zdarza się, że po jakimś czasie przy włączonych kilku palnikach wyłącza się całkowicie cała płyta. Wiem że pola HiLight działają w ten sposób że włączają się i wyłączają utrzymując stałą temp pod garnkiem, ale jakąs temp. powinny chyba utrzymywać, jeżeli nastawię na 9, to powinno to konkretnie grzać i wewnątrz naczyń postawionych na płycie powinno "skiwierczeć", a tutaj - ni kuta . Pole często jest wyłączone. Miałem kiedyś płytę ceramiczną zwykłą Amica (nie pola HiLight) i było ok. Kuchenka zwykła, stara, ale w porównaniu do tego co ta płyta prezentuje, to była o niebo lepsza - o wiele lepiej grzała. Jakie macie doświadczenia z grzaniem płyt ceramicznych? Czy grzeją wam równie wolno i słabo? Czy jest to w waszym przypadku uciążliwe? Widziałem w akcji indykcyjną. O takich efektach to nawet nie marzę. Ale rozumiem, że różnica może być w szybkości rozgrzewania się, ale po osiągnięciu zadanej temp, powinny grzać z podobną mocą. A w moim przypadku ni cholery. Póki co zgłosiłem swoją płytę do reklamacji (być może po prostu trafiłem na wadliwy egzemplarz), ale obawiam się, że pan mechanik będzie starał się mi wmówić, ze wszystko jest ok, i "te typy tak mają", nie zechce mu się czekać i dokładnie sprawdzić jak płyta działa, będą teksty tupu "no przecież się włącza i grzeje...". Pozdrawiam tez mam amicę taką i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 18.12.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 No to gratuluję. Rozumiem, że grzeje jak należy i nie wyłącza się niepotrzebnie (lub jest to niezauważalne i nie przeszkadza w użytkowaniu). Mi to teściowa zagroziła, że więcej nie przyjedzie opiekować się małym (podczas choroby), jeżeli z tą płytą czegoś nie zrobię, bo nie może na niej nic ugotować. Więc raczej nie jest ok. Czyli też masz pola HiLight. Teoretycznie powinny być "szybkogrzejne"... Ja mam podobną PS 2304, ale działa jak napisałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.01.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Czy ktoś ma namiary na jakieś pomiary natężenia pola od płyty indukcyjnej? Przymierzam się do kupna takiej, ale mam wątpliwość co do szkodliwości generowanego promieniowania elektromagnetycznego. Jakie jest natężenie i częstotliwość tego pola? Wiem, że nie wolno kłaść w pobliżu kart kredytowych, laptopa z dyskiem twardym. Ludziom z rozrusznikiem serca nie wolno się zbliżać do płyt indukcyjnych w czasie pracy. A co z matkami w ciąży? Na pytanie o bezpieczeństwo producenci odpowiadają, że jest bezpieczna bo się nie można oparzyć, a o promieniowaniu milczą. To promieniowanie jest przeszkodą, która ciągle nie pozwala mi się na nią zdecydować. Wydaje mi się że gaz jest bezpieczniejszy. Zwykła ceramiczna odpada bo się na niej źle gotuje (nie da się łatwo skręcić temperatury) i jest nieekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 07.01.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Czy ktoś ma namiary na jakieś pomiary natężenia pola od płyty indukcyjnej? Przymierzam się do kupna takiej, ale mam wątpliwość co do szkodliwości generowanego promieniowania elektromagnetycznego. Jakie jest natężenie i częstotliwość tego pola? Wiem, że nie wolno kłaść w pobliżu kart kredytowych, laptopa z dyskiem twardym. Ludziom z rozrusznikiem serca nie wolno się zbliżać do płyt indukcyjnych w czasie pracy. A co z matkami w ciąży? Na pytanie o bezpieczeństwo producenci odpowiadają, że jest bezpieczna bo się nie można oparzyć, a o promieniowaniu milczą. To promieniowanie jest przeszkodą, która ciągle nie pozwala mi się na nią zdecydować. Wydaje mi się że gaz jest bezpieczniejszy. Zwykła ceramiczna odpada bo się na niej źle gotuje (nie da się łatwo skręcić temperatury) i jest nieekonomiczna. Ile lat ogladasz Tv?.Tam tez wystepuje promieniowanie i co przestaniesz ogladac Mode na sukces To i dzwonić z komórki też nie wolno i zbliżać się do komputera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.01.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Proponuje jeszcze nie wlaczac kuchenki mikrofalowej, tel. komorkowego i komputera. A czy dostanę gdzieś jakieś konkretne liczby, pomiary, żebym widział że np. promieniowanie z komórki jest 100 razy silniejsze niż z płyty indukcyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.01.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Nie ma co robić sobie żartów, bo np. w instrukcji obsługi kuchenki mikrofalowej jest zalecenie, by gdy pracuje, nie stać bliżej niż 1m. Szczególnie kobiety w ciąży. Kumulacja jest dobra, ale tylko w Lotto Jestem przed zakupem płyty i chętnie czytam wszystkie konkretne wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 11.01.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 my użytkujemy płyte ceram.firmy Amica z sensorami, pracuje bez zarzutu 5 lat płyta wygląda jak nowa, do sensorów było sie trudno przyzwyczaic ale teraz jest ok.(pokrętła przeszkadzają te na płycie)(szer.60) jest to płyta z autofocus, bezramkowa , jesteśmy zadowoleni z jej pracy ale teraz do nowego domu chcemy kupić troche większą ok 70-80 cm szer. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 14.01.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Temat płyt grzejnych i dylematy indukcyjno-ceramiczne są znane wielu Forumowiczom, więc korzystając z okazji chciałabym zapytać, czy ktoś zna taki konkretny model płyty:http://www.hoopla.pl/AEG,Plyta-Ceramiczna-AEG-66320-K-FN-Szerokosc-60-cm,prod,18562.html Wklejam link akurat z tego sklepu, bo opis jest dość dokładny. Ktokolwiek widział/słyszał i ma jakieś zdanie w temacie, to niech się podzieli, będę wdzięczna. pozdrawiamBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZEFLERA 25.01.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Czy ktoś mógłby napisać jaki jest średni zakres głośności wydawanej przez płyty indukcyjne z takiej niższej półki cenowej (no np. do max 2,8 tys.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejkom 02.04.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam, Prywtnie zajmuję się pomiarami pola em od linii energetycznych.Nie mierzyłem jeszcze kuchenki z płytą ale z telefonami kom. nie ma żartów.Miernik szaleje gdy telefon jest w połączeniu więc gadajcie tylko tyle ile musicie. Nie przegadujcie na siłę tych dwóch tysięcy darmowych minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ineso 14.01.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Mam ELECTROLUX EHS 60210 P - użytkuję od miesiąca, ale niezbyt intensywnie, bo brak garnków Tzn. mam patelnię teflonową - nie było na niej informacji, że nadaje się do płyt, ale raczej nie ma kłopotów podczas smażenia. jedyny garnek jaki posiadam to taki zwykły a la stalowy. Ciagle nie kupiłam garnków, bo nadal nie wiem jakie oglądam w hipermarketach i nie zauważyłam, żeby jakies miały oznakowanie, że nadają się do płyty - stąd prośba- czy moglibyście napisa jakie konkretnie garnki macie lub wkeic zdjęcia? najchetniej niezbyt drogie garnki I jeszcze pytanie - wczoraj postawiłam garnek mokry od spodu, podczas grzania kilka razy był huk - odgłos pochodził jakby spod płyty. Kiedys już tak raz się zdarzyło, ale nie wiem czy wtedy też płyta była mokra i czy to ma związek. Ktoś wie o co chodzi? Acha, czytałm tutaj, że czyścicie Cifem - nie rysuje???! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 15.01.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 No to gratuluję. Rozumiem, że grzeje jak należy i nie wyłącza się niepotrzebnie (lub jest to niezauważalne i nie przeszkadza w użytkowaniu). Mi to teściowa zagroziła, że więcej nie przyjedzie opiekować się małym (podczas choroby), jeżeli z tą płytą czegoś nie zrobię, bo nie może na niej nic ugotować. Więc raczej nie jest ok. Czyli też masz pola HiLight. Teoretycznie powinny być "szybkogrzejne"... Ja mam podobną PS 2304, ale działa jak napisałem Pozdrawiam Mam identyczna płyte Amica PS2304. Gotuje na niej od roku i wszystko jest w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 15.01.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Mam ELECTROLUX EHS 60210 P - użytkuję od miesiąca, ale niezbyt intensywnie, bo brak garnków Tzn. mam patelnię teflonową - nie było na niej informacji, że nadaje się do płyt, ale raczej nie ma kłopotów podczas smażenia. jedyny garnek jaki posiadam to taki zwykły a la stalowy. Ciagle nie kupiłam garnków, bo nadal nie wiem jakie oglądam w hipermarketach i nie zauważyłam, żeby jakies miały oznakowanie, że nadają się do płyty - stąd prośba- czy moglibyście napisa jakie konkretnie garnki macie lub wkeic zdjęcia? najchetniej niezbyt drogie garnki I jeszcze pytanie - wczoraj postawiłam garnek mokry od spodu, podczas grzania kilka razy był huk - odgłos pochodził jakby spod płyty. Kiedys już tak raz się zdarzyło, ale nie wiem czy wtedy też płyta była mokra i czy to ma związek. Ktoś wie o co chodzi? Acha, czytałm tutaj, że czyścicie Cifem - nie rysuje???! Powodem strzelania był właśnie mokry garnek/ płyta. Ja płyte czyszczę mleczkiem http://www.euro.com.pl/akcesoria-agd-/produkty-czyszczace/drbeckmann-srodek-do-czyszczenia-plyt-ceramicznych.bhtml A garnków używam hmmmm niewłaściwych do płyt ceramicznych, bo zwyczajnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 15.01.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ja mam AEG-Elektrolux bezramkową i też myję specjalnym mleczkiem do płyt ceramicznych (zwykłe mleczko może rysować-tak mi ktoś kiedyś powiedział). Garnki najważniejsze, żeby miały równe dno, żeby się nie huśtały na płycie. Kiedyś kupiłam takie tańsze i jak mi tańczyły, gdy się nagrzały Czyli, najtańsze też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 22.01.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 W najbliższych tygodniach czeka na zakup płyty elektrycznej – ceramicznej. Na co zwrócić uwagę przy kupnie takiej płyty? Co jest ważne a co mniej ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts