Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia elektryczna ceramiczna porady


januszek

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobiłem taki test na płycie indukcyjnej, nalałem po litrze wody do tradycyjnego garnka emaliowanego i do stalowego z grubym dnem. Postawiłem na polach o tym samym rozmiarze i włączyłem. Szybciej (o około 30 sekund) zagotowała się woda w garnku emaliowanym. Garnek emaliowany miał minimalnie większy obwód ale włączyłem go jako drugi (przy sterowaniu sensorowym nie da się włączyć jednocześnie.

 

Wracając do hałasu. Płytę indukcyjną mam bardzo krótko ale wydaje mi się, że hałas jest mniejszy niż hałas gotowanej wody i na pewno mniejszy niż hałas okapu na najniższym biegu. Póki co to nawet mnie bawi to buczenie bo przynajmniej wiem, że płyta właśnie działa. Podkreślam, że mam ją bardzo krótko, zainteresowanym pozostaje chyba osobiste sprawdzenie danej płyty w praktyce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem taki test na płycie indukcyjnej, nalałem po litrze wody do tradycyjnego garnka emaliowanego i do stalowego z grubym dnem. Postawiłem na polach o tym samym rozmiarze i włączyłem. Szybciej (o około 30 sekund) zagotowała się woda w garnku emaliowanym.

 

 

Ja na tej mojej jednopolowej maszynce indukcyjnej też robiłam różne testy i stwierdziłam, że im grubsze dno tym dłużej trwa proces zagotowania wody.

 

 

 

Wracając do hałasu. Płytę indukcyjną mam bardzo krótko ale wydaje mi się, że hałas jest mniejszy niż hałas gotowanej wody i na pewno mniejszy niż hałas okapu na najniższym biegu. Póki co to nawet mnie bawi to buczenie bo przynajmniej wiem, że płyta właśnie działa. Podkreślam, że mam ją bardzo krótko, zainteresowanym pozostaje chyba osobiste sprawdzenie danej płyty w praktyce.

 

 

A jaka konkretnie masz płytę?

 

Dla mnie stwierdzenie, że buczy ciszej niż okap na pierwszym biegu to marna pociecha, bo jednak to dość wyraźny dźwięk :(

Szum palącego się gazu mi nie przeszkadza ale wszelkiego rodzaju buczenia bardzo...

 

pozdrawiam

Basia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Basiuw: Zrobiłam właśnie doświadczenie :p Do garnka średniej wielkości, wlałam 2,5 l zimnej wody, postawiłam na średnim "palniku" i ....czas start. Otóż woda zagotowała się po 14 minutach, makaron (1,5 paczki) wrzuciłam i po 2 min zaczął się gotować, zmniejszyłam moc z 10 na 7 i po kolejnych 6-7 minutach ...gotowe. :D

 

 

Dzięki:-) Czyli nieco szybciej niż na gazie i z całą pewnością nie pół godziny.

Wiesz może coś na temat nazewnictwa pól grzejnych? Jak w instrukcji nazwane są pola Twojej płyty?

 

pozdrawiam

Basia

Witaj !. Nie wiem jak są nazwane moje pola bo instrukcję czytałam dawno temu :roll: , ale jak sprawdzę to dam Ci znać.

pozdrawiam :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Witajcie,

 

A ja zakupiłem płytę ceramiczną Amica z 4 polami HiLight (w tym 2 poszerzane)

 

Grzanie na niej w jej obecnym stanie to porażka. :evil:

Ta płyta po prostu nie ma mocy. Zagotować na niej wodę - trzeba czekać z pół godziny. Płyta nie osiąga wysokich temperatur. Nawet na największym stopniu grania (9), stawiając na niej patelnię nie da się obsmażyć, przyrumienić np. mięsa. Tutaj na prawdę niewiele przesadzam.

Płyta często się włącza i wyłącza, zdarza się, że po jakimś czasie przy włączonych kilku palnikach wyłącza się całkowicie cała płyta.

Wiem że pola HiLight działają w ten sposób że włączają się i wyłączają utrzymując stałą temp pod garnkiem, ale jakąs temp. powinny chyba utrzymywać, jeżeli nastawię na 9, to powinno to konkretnie grzać i wewnątrz naczyń postawionych na płycie powinno "skiwierczeć", a tutaj - ni kuta :-(. Pole często jest wyłączone.

 

Miałem kiedyś płytę ceramiczną zwykłą Amica (nie pola HiLight) i było ok. Kuchenka zwykła, stara, ale w porównaniu do tego co ta płyta prezentuje, to była o niebo lepsza - o wiele lepiej grzała.

 

Jakie macie doświadczenia z grzaniem płyt ceramicznych? Czy grzeją wam równie wolno i słabo? Czy jest to w waszym przypadku uciążliwe?

 

Widziałem w akcji indykcyjną. O takich efektach to nawet nie marzę. Ale rozumiem, że różnica może być w szybkości rozgrzewania się, ale po osiągnięciu zadanej temp, powinny grzać z podobną mocą. A w moim przypadku ni cholery.

 

Póki co zgłosiłem swoją płytę do reklamacji (być może po prostu trafiłem na wadliwy egzemplarz), ale obawiam się, że pan mechanik będzie starał się mi wmówić, ze wszystko jest ok, i "te typy tak mają", nie zechce mu się czekać i dokładnie sprawdzić jak płyta działa, będą teksty tupu "no przecież się włącza i grzeje...".

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

 

A ja zakupiłem płytę ceramiczną Amica z 4 polami HiLight (w tym 2 poszerzane)

 

Grzanie na niej w jej obecnym stanie to porażka. :evil:

Ta płyta po prostu nie ma mocy. Zagotować na niej wodę - trzeba czekać z pół godziny. Płyta nie osiąga wysokich temperatur. Nawet na największym stopniu grania (9), stawiając na niej patelnię nie da się obsmażyć, przyrumienić np. mięsa. Tutaj na prawdę niewiele przesadzam.

Płyta często się włącza i wyłącza, zdarza się, że po jakimś czasie przy włączonych kilku palnikach wyłącza się całkowicie cała płyta.

Wiem że pola HiLight działają w ten sposób że włączają się i wyłączają utrzymując stałą temp pod garnkiem, ale jakąs temp. powinny chyba utrzymywać, jeżeli nastawię na 9, to powinno to konkretnie grzać i wewnątrz naczyń postawionych na płycie powinno "skiwierczeć", a tutaj - ni kuta :-(. Pole często jest wyłączone.

 

Miałem kiedyś płytę ceramiczną zwykłą Amica (nie pola HiLight) i było ok. Kuchenka zwykła, stara, ale w porównaniu do tego co ta płyta prezentuje, to była o niebo lepsza - o wiele lepiej grzała.

 

Jakie macie doświadczenia z grzaniem płyt ceramicznych? Czy grzeją wam równie wolno i słabo? Czy jest to w waszym przypadku uciążliwe?

 

Widziałem w akcji indykcyjną. O takich efektach to nawet nie marzę. Ale rozumiem, że różnica może być w szybkości rozgrzewania się, ale po osiągnięciu zadanej temp, powinny grzać z podobną mocą. A w moim przypadku ni cholery.

 

Póki co zgłosiłem swoją płytę do reklamacji (być może po prostu trafiłem na wadliwy egzemplarz), ale obawiam się, że pan mechanik będzie starał się mi wmówić, ze wszystko jest ok, i "te typy tak mają", nie zechce mu się czekać i dokładnie sprawdzić jak płyta działa, będą teksty tupu "no przecież się włącza i grzeje...".

 

Pozdrawiam

 

tez mam amicę taką i jest ok

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to gratuluję. Rozumiem, że grzeje jak należy i nie wyłącza się niepotrzebnie (lub jest to niezauważalne i nie przeszkadza w użytkowaniu).

 

 

Mi to teściowa zagroziła, że więcej nie przyjedzie opiekować się małym (podczas choroby), jeżeli z tą płytą czegoś nie zrobię, bo nie może na niej nic ugotować.

Więc raczej nie jest ok.

 

Czyli też masz pola HiLight. Teoretycznie powinny być "szybkogrzejne"...

Ja mam podobną PS 2304, ale działa jak napisałem :-(

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Czy ktoś ma namiary na jakieś pomiary natężenia pola od płyty indukcyjnej? Przymierzam się do kupna takiej, ale mam wątpliwość co do szkodliwości generowanego promieniowania elektromagnetycznego. Jakie jest natężenie i częstotliwość tego pola?

 

Wiem, że nie wolno kłaść w pobliżu kart kredytowych, laptopa z dyskiem twardym. Ludziom z rozrusznikiem serca nie wolno się zbliżać do płyt indukcyjnych w czasie pracy. A co z matkami w ciąży?

 

Na pytanie o bezpieczeństwo producenci odpowiadają, że jest bezpieczna bo się nie można oparzyć, a o promieniowaniu milczą.

 

To promieniowanie jest przeszkodą, która ciągle nie pozwala mi się na nią zdecydować. Wydaje mi się że gaz jest bezpieczniejszy. Zwykła ceramiczna odpada bo się na niej źle gotuje (nie da się łatwo skręcić temperatury) i jest nieekonomiczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma namiary na jakieś pomiary natężenia pola od płyty indukcyjnej? Przymierzam się do kupna takiej, ale mam wątpliwość co do szkodliwości generowanego promieniowania elektromagnetycznego. Jakie jest natężenie i częstotliwość tego pola?

 

Wiem, że nie wolno kłaść w pobliżu kart kredytowych, laptopa z dyskiem twardym. Ludziom z rozrusznikiem serca nie wolno się zbliżać do płyt indukcyjnych w czasie pracy. A co z matkami w ciąży?

 

Na pytanie o bezpieczeństwo producenci odpowiadają, że jest bezpieczna bo się nie można oparzyć, a o promieniowaniu milczą.

 

To promieniowanie jest przeszkodą, która ciągle nie pozwala mi się na nią zdecydować. Wydaje mi się że gaz jest bezpieczniejszy. Zwykła ceramiczna odpada bo się na niej źle gotuje (nie da się łatwo skręcić temperatury) i jest nieekonomiczna.

 

Ile lat ogladasz Tv?.Tam tez wystepuje promieniowanie i co przestaniesz ogladac Mode na sukces :)

To i dzwonić z komórki też nie wolno i zbliżać się do komputera :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

my użytkujemy płyte ceram.firmy Amica z sensorami, pracuje bez zarzutu 5 lat

płyta wygląda jak nowa, do sensorów było sie trudno przyzwyczaic ale teraz jest ok.(pokrętła przeszkadzają te na płycie)(szer.60)

jest to płyta z autofocus, bezramkowa ,

jesteśmy zadowoleni z jej pracy :)

ale teraz do nowego domu chcemy kupić troche większą ok 70-80 cm szer.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat płyt grzejnych i dylematy indukcyjno-ceramiczne są znane wielu Forumowiczom, więc korzystając z okazji chciałabym zapytać, czy ktoś zna taki konkretny model płyty:

http://www.hoopla.pl/AEG,Plyta-Ceramiczna-AEG-66320-K-FN-Szerokosc-60-cm,prod,18562.html

 

Wklejam link akurat z tego sklepu, bo opis jest dość dokładny.

 

Ktokolwiek widział/słyszał i ma jakieś zdanie w temacie, to niech się podzieli, będę wdzięczna.

 

pozdrawiam

Basia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

 

Prywtnie zajmuję się pomiarami pola em od linii energetycznych.Nie mierzyłem jeszcze kuchenki z płytą ale z telefonami kom. nie ma żartów.Miernik szaleje gdy telefon jest w połączeniu więc gadajcie tylko tyle ile musicie. Nie przegadujcie na siłę tych dwóch tysięcy darmowych minut :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...

Mam ELECTROLUX EHS 60210 P - użytkuję od miesiąca, ale niezbyt intensywnie, bo brak garnków :lol: Tzn. mam patelnię teflonową - nie było na niej informacji, że nadaje się do płyt, ale raczej nie ma kłopotów podczas smażenia. jedyny garnek jaki posiadam to taki zwykły a la stalowy. Ciagle nie kupiłam garnków, bo nadal nie wiem jakie :( oglądam w hipermarketach i nie zauważyłam, żeby jakies miały oznakowanie, że nadają się do płyty - stąd prośba- czy moglibyście napisa jakie konkretnie garnki macie lub wkeic zdjęcia? najchetniej niezbyt drogie garnki :)

 

I jeszcze pytanie - wczoraj postawiłam garnek mokry od spodu, podczas grzania kilka razy był huk - odgłos pochodził jakby spod płyty. Kiedys już tak raz się zdarzyło, ale nie wiem czy wtedy też płyta była mokra i czy to ma związek. Ktoś wie o co chodzi?

 

Acha, czytałm tutaj, że czyścicie Cifem - nie rysuje???!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to gratuluję. Rozumiem, że grzeje jak należy i nie wyłącza się niepotrzebnie (lub jest to niezauważalne i nie przeszkadza w użytkowaniu).

 

 

Mi to teściowa zagroziła, że więcej nie przyjedzie opiekować się małym (podczas choroby), jeżeli z tą płytą czegoś nie zrobię, bo nie może na niej nic ugotować.

Więc raczej nie jest ok.

 

Czyli też masz pola HiLight. Teoretycznie powinny być "szybkogrzejne"...

Ja mam podobną PS 2304, ale działa jak napisałem :-(

 

Pozdrawiam

 

Mam identyczna płyte Amica PS2304. Gotuje na niej od roku i wszystko jest w porządku :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam ELECTROLUX EHS 60210 P - użytkuję od miesiąca, ale niezbyt intensywnie, bo brak garnków :lol: Tzn. mam patelnię teflonową - nie było na niej informacji, że nadaje się do płyt, ale raczej nie ma kłopotów podczas smażenia. jedyny garnek jaki posiadam to taki zwykły a la stalowy. Ciagle nie kupiłam garnków, bo nadal nie wiem jakie :( oglądam w hipermarketach i nie zauważyłam, żeby jakies miały oznakowanie, że nadają się do płyty - stąd prośba- czy moglibyście napisa jakie konkretnie garnki macie lub wkeic zdjęcia? najchetniej niezbyt drogie garnki :)

 

I jeszcze pytanie - wczoraj postawiłam garnek mokry od spodu, podczas grzania kilka razy był huk - odgłos pochodził jakby spod płyty. Kiedys już tak raz się zdarzyło, ale nie wiem czy wtedy też płyta była mokra i czy to ma związek. Ktoś wie o co chodzi?

 

Acha, czytałm tutaj, że czyścicie Cifem - nie rysuje???!

 

Powodem strzelania był właśnie mokry garnek/ płyta.

 

Ja płyte czyszczę mleczkiem http://www.euro.com.pl/akcesoria-agd-/produkty-czyszczace/drbeckmann-srodek-do-czyszczenia-plyt-ceramicznych.bhtml

 

A garnków używam hmmmm niewłaściwych do płyt ceramicznych, bo zwyczajnych...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam AEG-Elektrolux bezramkową i też myję specjalnym mleczkiem

do płyt ceramicznych (zwykłe mleczko może rysować-tak mi ktoś kiedyś

powiedział). Garnki najważniejsze, żeby miały równe dno, żeby się nie huśtały

na płycie. Kiedyś kupiłam takie tańsze i jak mi tańczyły, gdy się nagrzały :)

Czyli, najtańsze też nie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...