Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia elektryczna ceramiczna porady


januszek

Recommended Posts

Oprócz innych zalet i wskazówek - wyłączać prąd przed czasem . Potrawy "dojdą" na ciepłej płycie. Oszczędność prądu. U mnie rachunek za dwa m-ce zimowe: 250 zł, w tym wolno stojąca kuchnia elektr. Amica z płytą i piekarnikiem (gotowane obiady i cała reszta), poza normalnymi sprzętami elktr. grzejnik do dogrzewania jednego zimnego pokoju, dwa komputery stacjonarne chodzące 2/3 doby, dwa telewizory, żarówki energooszczędne, zmywarka chodząca co drugi dzień. Wodę na kawę i w ogóle wrzątek gotuję w czajniku elektrycznym. Szybciej i oszczędniej niz na płycie. Kuchenka mikrofalowa. Aha, mam na tyle duże dzieci, że "dorobiłam się" trzech wież stereo. Więc chyba to nieźle.

A propos płyty. Kto mi powie jak dobrze przypalić cebulę do rosołu? Jest to jedyna rzecz, która mi nie wychodzi na "prądzie" :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 2 weeks później...

My kupiliśmy Mastercooka o szerokości 80 cm i jesteśmy zadowoleni, po pierwsze bez tłustych osadów, po drugie bezpieczniej, po trzecei enie mamy żednych kurków tylko sensory ( mój synek nie ma czym kręcić) ma blokadę, timer, rozszerzane pola.

Aco do czyszczenia to można kupić Vitroclean doczyści każde przypalone a nawet mocno wyschnietę ( przestarzałe :wink: ) papu, dodatkowo polecam skrobak do szkła (nie rysuje) - przy nowych kuchenkach dołączają gratis a jak nie ma to w kązdym supermarkecie za ok. 5zł,

 

jak jeszcze nie zakupiliście to polecam Mastercook lub Fagor naprawdę dobre jakościowo

pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos płyty. Kto mi powie jak dobrze przypalić cebulę do rosołu? Jest to jedyna rzecz, która mi nie wychodzi na "prądzie" :lol: :lol: :lol:

taka cebule mozna zrobic nawet "na zapas": nalezy pokroic grube plastry cebuli, rozlozyc na papierze do pieczenia na blasze i wsadzic do piekarnika pod grill. Jak juz sie spali tyle ile trzeba, nalezy otworzyc piekarnik odrobinke, zeby uciekal nadmiar wilgoci, zmniejszyc temperature do 100-120 i wlaczyc termoobieg zamiast grilla, i suszyc jak bezy. Cala operacja trwa z pol godziny. wysuszona nadpalonma cebule zamyka sie szczelnie w sloiku i JEST :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hallo Wszystkim,

 

Od 8 miesięcy mam płytę ceramiczną AMICA: wszystkie pola okrągłe, 2 pola średnie, 2 małe z powiekszeniem na duże, sterowanie sensorami, czujnik czasowy (po określonym czasie wyłącza potrwę).

 

Mój mąż bardzo precyzyjnie porównywał opłaty za prąd z poprzednimi za gaz. Są takie same a czasem nawet niższe o około 10 pln/miesiąc !!! :) Jednak płyta wiązała się z podciągnięciem siły (extra 1000 pln), garnki z okrągłym i płaskim dnem (to ważne - brak strat energii) już mieliśmy wcześniej (firmy AMC). Jesteśmy baaardzo zadowoleni i w naszym przyszłym domku też będzie płyta. Zalety jak opisali inni Forumowicze, mity o dużych opłatach za prąd też "między bajki włożyć".

 

Jestem FANKĄ płyty ceramicznej, chociaż gotowanie na niej wymagało trochę nauki i zmiany "mentalnośći".

 

Pozdrowionka, :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Uzywam płyty ceramicznej już 7 lat i jestem bardzo zadowolona.faktycznie trzeba sie przyzwyczaić zwł.do smazenia np.naleśników, ale to kwestia wyczucia mocy.Ja mam płytę Candy programatorem sensorowym,POLECAM,duzo większy komfort niz pokrętła.Na co dzień czyszczę ściereczkami domestos i papierowym ręcznikiem.Uwazać trzeba tylko na cukier, bo robi wżery.Bardzo brakuje mi malutkiego pola grzewczego,ale 7 lat temu nie mogłam takiej znaleźć.Garnki najlepiej z grubym i plaskim dnem,bez wypukłości,ale w "zwykłych" też się da gotować :wink: tylko zwykle na większej mocy.O innych zaletach juz powiedziano i nie będę się powtarzać,ogólnie nie ma porównania z gazowa i wcala nie jest drożej w eksploatacji,przy gazie sa duze straty,ciepło ucieka na boki,tutaj jeśli całe pole jest zakryte,co jest bardzo wazne(dno garnka musi być większe niż pole grzewcze) tych strat nie ma.Trzeba też gotować pod przykryciem,osobiście preferuję szklane pokrywki z "podglądem".Jeszcze raz polecam sensory nie pokrętła.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką płyty Whirpoola jest rewelacyjna.Mam tylko problem do tej pory ie udało mi się ugotować jajka na miękko .Na gazie to było łatwiejsze :cry:

1. Stawiasz garnek z wodą przykryty pokrywką.

2. Włączasz pole pod nim na max.

3. Kiedy woda się zagotuje wkładasz jajko.

4. Zmniejszasz moc do minimum lub w zależności od płyty i ilości wody do 2-3 poziomu.

5. Czekasz 5 minut lub nastawiasz timer w płycie jeśli jest?

6. Wyłączasz płytę (albo robi to timer).

7. Zdejmujesz garnek, wkładasz pod bieżącą, zimną wodę. Studzisz szybko.

8. Po obraniu jajko jest gotowe do spożycia "na miękko".

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... To chyba jedyna wyższość kuchenki gazowej - wyłączasz gaz, czyścisz, włączasz i po kłopocie

I nie wiesz co zrobić z gorącym rusztem. W efekcie wszystkie płyty gazowe mają przypalone resztki przy palnikach. Na brązowych zwykle tak nie widać. Fakt. Płyte ceramiczną trzeba czyścić znacznie częściej, jednak to bardzo łatwe. A jak się ma VitroClean, albo lepszy jest Dr.Beckmann to je bajka...

..."i skrobaczkę"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Patent mojej koleżanki ; kuchnia otwarta na hall i pokój dziennny w tórej jest kuchnia ceramiczna pełniąca rolę reprezentacyjną + czajnik bezprzewodowy, zaś w piwnicy : kuchenka do codziennego gotowania. Jedynym problemem jest ''latanie " po schodach z garkami, ale czegóż się nie robi dla czystości i ładu w świątyni domowej :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
Od 4 lat uzytkuję AMICĘ i jestem super zadowolona. Moja kuchnia nie ma żadnych super bajerów, ale też nie kosztowala duzo. Koszty uzytkowania porównywalne do gazu (biorąc pod uwage gotowanie energooszczędne - w garnkach z grubym dnem), Uzywam także zwykłych garnków i jest super. Moja mam od kilku mies. pilnująca moje dziecko a co za tym idzie przebywajaca u nas nie moze sie nażałować, ze kupiła gazową a nie ceramiczną. Fakt,z e na poczatku tzreba sie nauczyc na niej gotować, ale z tym nie ma problemu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...