Gość 09.02.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Oprócz innych zalet i wskazówek - wyłączać prąd przed czasem . Potrawy "dojdą" na ciepłej płycie. Oszczędność prądu. U mnie rachunek za dwa m-ce zimowe: 250 zł, w tym wolno stojąca kuchnia elektr. Amica z płytą i piekarnikiem (gotowane obiady i cała reszta), poza normalnymi sprzętami elktr. grzejnik do dogrzewania jednego zimnego pokoju, dwa komputery stacjonarne chodzące 2/3 doby, dwa telewizory, żarówki energooszczędne, zmywarka chodząca co drugi dzień. Wodę na kawę i w ogóle wrzątek gotuję w czajniku elektrycznym. Szybciej i oszczędniej niz na płycie. Kuchenka mikrofalowa. Aha, mam na tyle duże dzieci, że "dorobiłam się" trzech wież stereo. Więc chyba to nieźle. A propos płyty. Kto mi powie jak dobrze przypalić cebulę do rosołu? Jest to jedyna rzecz, która mi nie wychodzi na "prądzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yna 09.02.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Kładziesz na płycie i czekasz - dłuzej niz na gazie ale w końcu przypali sie jak trzeba. Dawniej sie balam ze zniszcze plyte ale praktykuje to od kilku lat i jest ok ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 10.02.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Przez ostatnie 10 lat uzywalismy tylko kuchni elektrycznych, z plyta ceramiczna (Neff i Bosch) Byly naprawde swietne. W nowym domu tez nie bedzie kuchni gazowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nulla 25.02.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 My kupiliśmy Mastercooka o szerokości 80 cm i jesteśmy zadowoleni, po pierwsze bez tłustych osadów, po drugie bezpieczniej, po trzecei enie mamy żednych kurków tylko sensory ( mój synek nie ma czym kręcić) ma blokadę, timer, rozszerzane pola. Aco do czyszczenia to można kupić Vitroclean doczyści każde przypalone a nawet mocno wyschnietę ( przestarzałe ) papu, dodatkowo polecam skrobak do szkła (nie rysuje) - przy nowych kuchenkach dołączają gratis a jak nie ma to w kązdym supermarkecie za ok. 5zł, jak jeszcze nie zakupiliście to polecam Mastercook lub Fagor naprawdę dobre jakościowo pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreju 02.03.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Proszę o podanie kosztów prądu wynikających z użytkowania płyty elektrycznej , może jeszcze ktoś sie wypowie.Bardzo mnie to interesuje ,ponieważ stoje przed wyborem kupna i te koszty stanowią istotny czynnik przy decyzji czy na gaz czy na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 05.03.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Zwłaszcza, że już na początku płyta elektryczna to większy wydatek niz gazowa. Oczywiście koszty są jednym z czynników i po przeczytaniu powyższych pochwał nie najważniejszym, ale wciąż istotnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Do 08.03.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Płyta indukcyjna. Co o niej wiecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 08.03.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 A propos płyty. Kto mi powie jak dobrze przypalić cebulę do rosołu? Jest to jedyna rzecz, która mi nie wychodzi na "prądzie" taka cebule mozna zrobic nawet "na zapas": nalezy pokroic grube plastry cebuli, rozlozyc na papierze do pieczenia na blasze i wsadzic do piekarnika pod grill. Jak juz sie spali tyle ile trzeba, nalezy otworzyc piekarnik odrobinke, zeby uciekal nadmiar wilgoci, zmniejszyc temperature do 100-120 i wlaczyc termoobieg zamiast grilla, i suszyc jak bezy. Cala operacja trwa z pol godziny. wysuszona nadpalonma cebule zamyka sie szczelnie w sloiku i JEST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 08.03.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 dzięki za cebulową poradę ,od dwóch miesięcy mój rosól był pozbawiony przypieczonej cebulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 12.03.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Jesteście niesamowici! Na forum można znaleźć radę na WSZYSTKO!Pomysł na cebulkę jest super - tak mi tego brakowało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Hallo Wszystkim, Od 8 miesięcy mam płytę ceramiczną AMICA: wszystkie pola okrągłe, 2 pola średnie, 2 małe z powiekszeniem na duże, sterowanie sensorami, czujnik czasowy (po określonym czasie wyłącza potrwę). Mój mąż bardzo precyzyjnie porównywał opłaty za prąd z poprzednimi za gaz. Są takie same a czasem nawet niższe o około 10 pln/miesiąc !!! Jednak płyta wiązała się z podciągnięciem siły (extra 1000 pln), garnki z okrągłym i płaskim dnem (to ważne - brak strat energii) już mieliśmy wcześniej (firmy AMC). Jesteśmy baaardzo zadowoleni i w naszym przyszłym domku też będzie płyta. Zalety jak opisali inni Forumowicze, mity o dużych opłatach za prąd też "między bajki włożyć". Jestem FANKĄ płyty ceramicznej, chociaż gotowanie na niej wymagało trochę nauki i zmiany "mentalnośći". Pozdrowionka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 21.03.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Chciałabym piekarnik z funkcją "wózka", ale taka przyjemność sporo kosztuje, a na czym polegają prowadnice teleskopowe? Czy przy otwartych drzwiach można wysunąć np. blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 30.03.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Uzywam płyty ceramicznej już 7 lat i jestem bardzo zadowolona.faktycznie trzeba sie przyzwyczaić zwł.do smazenia np.naleśników, ale to kwestia wyczucia mocy.Ja mam płytę Candy programatorem sensorowym,POLECAM,duzo większy komfort niz pokrętła.Na co dzień czyszczę ściereczkami domestos i papierowym ręcznikiem.Uwazać trzeba tylko na cukier, bo robi wżery.Bardzo brakuje mi malutkiego pola grzewczego,ale 7 lat temu nie mogłam takiej znaleźć.Garnki najlepiej z grubym i plaskim dnem,bez wypukłości,ale w "zwykłych" też się da gotować tylko zwykle na większej mocy.O innych zaletach juz powiedziano i nie będę się powtarzać,ogólnie nie ma porównania z gazowa i wcala nie jest drożej w eksploatacji,przy gazie sa duze straty,ciepło ucieka na boki,tutaj jeśli całe pole jest zakryte,co jest bardzo wazne(dno garnka musi być większe niż pole grzewcze) tych strat nie ma.Trzeba też gotować pod przykryciem,osobiście preferuję szklane pokrywki z "podglądem".Jeszcze raz polecam sensory nie pokrętła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 30.03.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką płyty Whirpoola jest rewelacyjna.Mam tylko problem do tej pory ie udało mi się ugotować jajka na miękko .Na gazie to było łatwiejsze 1. Stawiasz garnek z wodą przykryty pokrywką. 2. Włączasz pole pod nim na max. 3. Kiedy woda się zagotuje wkładasz jajko. 4. Zmniejszasz moc do minimum lub w zależności od płyty i ilości wody do 2-3 poziomu. 5. Czekasz 5 minut lub nastawiasz timer w płycie jeśli jest? 6. Wyłączasz płytę (albo robi to timer). 7. Zdejmujesz garnek, wkładasz pod bieżącą, zimną wodę. Studzisz szybko. 8. Po obraniu jajko jest gotowe do spożycia "na miękko". Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 30.03.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 ... To chyba jedyna wyższość kuchenki gazowej - wyłączasz gaz, czyścisz, włączasz i po kłopocie I nie wiesz co zrobić z gorącym rusztem. W efekcie wszystkie płyty gazowe mają przypalone resztki przy palnikach. Na brązowych zwykle tak nie widać. Fakt. Płyte ceramiczną trzeba czyścić znacznie częściej, jednak to bardzo łatwe. A jak się ma VitroClean, albo lepszy jest Dr.Beckmann to je bajka... ..."i skrobaczkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 30.03.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 i skrobaczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 30.03.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Patent mojej koleżanki ; kuchnia otwarta na hall i pokój dziennny w tórej jest kuchnia ceramiczna pełniąca rolę reprezentacyjną + czajnik bezprzewodowy, zaś w piwnicy : kuchenka do codziennego gotowania. Jedynym problemem jest ''latanie " po schodach z garkami, ale czegóż się nie robi dla czystości i ładu w świątyni domowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 11.07.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Od 4 lat uzytkuję AMICĘ i jestem super zadowolona. Moja kuchnia nie ma żadnych super bajerów, ale też nie kosztowala duzo. Koszty uzytkowania porównywalne do gazu (biorąc pod uwage gotowanie energooszczędne - w garnkach z grubym dnem), Uzywam także zwykłych garnków i jest super. Moja mam od kilku mies. pilnująca moje dziecko a co za tym idzie przebywajaca u nas nie moze sie nażałować, ze kupiła gazową a nie ceramiczną. Fakt,z e na poczatku tzreba sie nauczyc na niej gotować, ale z tym nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.07.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Płyta z ramką czy bez? Macie jakieś doswiadczenia albo sugestie? Z ramka są tańsze, ale mam wątpliwości co do czyszczenia zasilikowanego połączenia płyty z ramką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 13.07.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 ale ramka chyba zabezpiecza przed ewentualnym obtłuczeniem brzegów... A jak się sprawdza sterowanie dotykowe na płycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.