Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian podłogowy na ścianę

Recommended Posts

Chciałbym położyć około 5 m2 styropianu przeznaczonego na podłogi - ale na ścianę zewnętrzną. Czy coś może być z nim nie tak? Musze zrobić taką kombinację, bo styropian podłogowy ma mniejszą lambda (~0,035), a takiej małej ilości fasadowego o lambda 0,035 i niżej nikt nie chce mi sprowadzić.

Chciałbym położyć około 5 m2 styropianu przeznaczonego na podłogi - ale na ścianę zewnętrzną. Czy coś może być z nim nie tak? Musze zrobić taką kombinację, bo styropian podłogowy ma mniejszą lambda (~0,035), a takiej małej ilości fasadowego o lambda 0,035 i niżej nikt nie chce mi sprowadzić.

Zwykły ma najczęściej 0,038 a więc między 0,035 a nim jest niewielka różnica ale zastosowac możesz bez problemu, nic się nie będzie działo.

pzdr

Podłogowy to z reguły EPS 100. Ma zdecydowanie większą gęstość. Przez to jest sztywniejszy i potencjalnie będzie miał więszą tendencję do pękania.

Najlepiej go dac na cokół, lub na inne małe powierzchnie, lepiej położyć do od północy niż południa, czy pld-zach. To tak prewencyjnie,ale zasadniczo nic się nie powinno dziać o ile warstwa zbrojąca będzie miała min. 3 mm.

• 10 years później...

Ostatni wpis 11 lat temu, technologia styropianu się zmieniła.

Pozostało mi kilka paczek styropianu podłogowego SETKA podłoga EPS 100 grubość 5 cm

https://termoorganika.pl/setka-podloga-EPS-100

W dzisiejszych czasach jest problem, żeby to zwrócić lub wystawiać na aukcję.

Czy mogę nim ocieplić klatkę schodową?

Chodzi o ocieplenie nieogrzewanej klatki schodowej prowadzącej do piwnicy, która ścianami graniczy z pomieszczeniami ogrzewanymi.

Będzie to izolacja termiczna wewnątrz budynku oddzielająca pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego.

Czy dać sobie spokój i kupić specjalny na ściany styropian fasadowy?

Edytowane przez Lew2

Ostatni wpis 11 lat temu, technologia styropianu się zmieniła.

Pozostało mi kilka paczek styropianu podłogowego SETKA podłoga EPS 100

https://termoorganika.pl/setka-podloga-EPS-100

Czy mogę nim ocieplić klatkę schodową (wewnątrz budynku)?

Czy dać sobie spokój i kupić specjalny na ściany styropian fasadowy?

mozesz smialo

na przyszlosc jakby ktos trafil na ten watek: w ta strone zawsze mozna. podlogowy jest twardszy, ma zadeklarowane parametr CS(10) czyli naprezenie sciskajace, i ma zadeklarowane pozostale parametry ktore ma styropian elewacyjny. elewacyjne "kraza" wokol CS(10)70 ale maja mniej za wyjatkiem EPS70 i najlepszych grafitow tych z lambda 0,031

zatem wszystkie inne maja mniej niz deklarowane 70kPa - albo inaczej moga miec mniej i jest to ok.

Natomiast podlogowe - 60tki to nie sa podlogowe, pomimo tego ze sie tak nazywaja, czyli podlogowe rzeczywiscie zaczynaja sie od min. 70kPa - ale to tak "bieda"

rozsadne jest eps80 a idealnie : EPS100 lub do garazu, lub np pod zaplanowane duze obciazenia: eps150, eps200 lub juz "na grubasa" XPS bo XPS-y zaczynaja sie od 250kPa, najczesciej to 300tki, ale wystepuje tez odmiana 500 i 700kPa

Zatem jak najbardziej - podlogowy mozna uzyc na fasade, jest to lepsze - ale drozsze rozwiazanie.

wg mnie uklad idealny:

Garaz eps200

Dom podloga: eps100

elewacja: EPS70 czyli bardzo dobry grafitowy (niektore 0,031) lub biale EPS70

taki przyzwoite moze byc - dla mnie dolna granica

Garaz eps150

Dom podloga: eps80

elewacja: wszystkie grafitowe 0,031 i niektore 0,032 lub bialy eps 0,039 lub 0,040

wszystko co ma mniejsze parametry wg mnie nie nadaje sie do stosowania

Wiem wiem, chodziło mi o to że styropian na elewacji ma mieć minimum te 70kPa a elewacja z wełny ma max 30kPa. Nie jest to zbyt miękkie?

nie, bo welna jest zupelnie innym materialem i ten parametr cs przy welnie wcale nie ma takiego wielkiego znaczenia