Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rabata żwirowa

Recommended Posts

chciałabym w swoim ogrodzie zrobić rabatę żwirową w nieregularnym kształcie

http://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/ogrod.jpg

na rysunku białe w kropki z czerwonym outlinem.

Czy ktoś byłby tak miły i napisał mi jak zrobić obrzeże tego czegoś? chciałabym, zeby było jak najmniej widoczne. Że pod spód agrowłokninę to wiem.

A może coś innego powinnam wiedziec żeby nie spierniczyć sprawy?

Naprawdę nikt nie wie? :(
W sumie to nie wiem, nie znam sie ;) Ale Twoj projekt ogrodu mi sie podoba. Mysle ze zwykle obrzeze ogrodowe byloby dobre - moze byc niewidoczne, dobrze rozgraniczac, ale im bedzie nizsze tym wieksza szansa ze kamyki beda wypadac na trawnik. Mysle ze musi byc wyzsze i wystawac ponad poziom sciezki, ale wtedy z cieciem trawy bedzie kiepsko.

Napisz co wybierzesz, sama jestem ciekawa.

Pozdrawiam

Abstrahując od obrzeża

... Że pod spód agrowłokninę to wiem....

Raczej geowłókninę, chyba że to ma być nie dłużej niż na 2-3 lata

Mam jeszcze jedną wątpliwość co do projektu. Rabata żwirowa jest ok., drzewka owocowe też. Ale rabata żwirowa pod drzewkami nie wydaje mi się najszczęśliwszym pomysłem. Liście z trawnika to można, wygrabić, wydmuchać dmuchawą, zebrać odkurzaczem ogrodowym, a ze żwirku to tylko palcami wybierać.

ona w zasadzie jest obok drzewek a nie pod...

wiem, że to trochę ryzykowne.

Ale chcę spróbować, rabatę będę robić w sierpniu, a drzewka sadzić we wrześniu.

Jak prześpię się z tym i stwierdzę, że jest niedobrze, to najwyżej drzewka posadzę gdzie indziej a zamiast nich posadzę jakieś karłowe iglaki