justi33 10.07.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Czytałam na forum że można wysianą trawę przykryć folią dla szybszego wzrostu,pomocy jaką folią(czarną,przezroczystą)jak długo ma być przykryte,co z podlewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Nie wiem kto takie bzdury pisał, ale jak teraz przykryjesz folia ziemię to masz pleśń murowaną a nie trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justi33 10.07.2009 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 tak pisała Mikazuu z 16 kwiecień 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justi33 10.07.2009 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 a co myślicie o włókninie,też o tym przeczytałam na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.07.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Jak juz musisz czyms przykryc, to najlepiej warstwa torfu o odpowiednim ph. Torf utrzymuje wilgoc i chroni nasiona przed wysuszeniem, wiec trawa powinna ladniej i szybciej wzejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 10.07.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Można przykryć włókniną. białą i cienką, ale nie teraz. Np. w tym roku w kwietniu widziałem takie zabiegi i wtedy miało to sens. Deszczu nie było przez miesiąc, wilgotność powietrza ok. 30-40 % i co prawda ciepłe dni, ale bez upałów i chłodne noce. Włóknina częściowo zatrzymywała wilgoć po podlewaniu i ciepło w nocy. Trawa wzeszła ładna i gęsta.Teraz mamy deszcze prawie codziennie wilgotność 70-90% i upały do 30 stopni. Jak się trawka pod włókniną nie ugotuje to spleśnieje albo zgnije, a najprawdopodobniej wszystko po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 12.07.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Ja przykrywałem trawnik folią malarską, tylko taką najgrubszą. Po zasianiu trawy i ubiciu ziemi podlewasz wodą, dość solidnie, choć teraz to myślę że nie za dużo, bo wiadomo jaka jest pogoda. I na to rozkładasz folię. Ja obkładałem ją deskami, żeby wiatr jej nie zwiał. Po tygodniu zdejmowałem, tak mniej więcej gdy widać było pierwsze źdzbła trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justi33 13.07.2009 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Przez 3dni miałam przykrytą,wczoraj odkryłam bałam się że ugotują mi się te nasionka zobaczymy co z niej wyrośnie?kamykkamyk2 jak siałeś swoja trawkę to też były dosyć wysokie temp?Plusem przykrycia wysianej trawki było to,że na drugi dzień była ulewa i nic nie wypłukało,wszystko spłyneło po folii.Mam jeszcze trochę tej trawy do wysiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 14.07.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Ja siałem trawę w kwietniu i maju. W maju to grzało nieźle, i ta trawka najlepiej i najładniej powschodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justi33 15.07.2009 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Wychodzę dzisiaj rano a tam pierwsze źdźbła trawki po 5 dniach od wysiania!!!(te przykryte folią),zobaczymy jak długo będzie wschodzić nie przykryta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts