Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie instalacje "elektryczne" warto zrobic ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To może ja z autopsji , czego u nas zabrakło:

Instalacja tv .... prawie wcale nie korzystamy .... ale czasem wiadomości trza obejrzeć :roll: :oops: :

- jeśli masz w planach kilka odbiorników tv w różnych pokojach , czyli jesli bierzesz satelitkę (cyfrę+ , bo tylko tam można rozdzielić sygnał) , to musisz mieć gniazdko telefoniczne w każdym pokoju w którym chcesz odbierać cyfrę :wink:

- chcemy kupić plazme na ścianę ..... i już teraz styki mi sie palą, jak ukryć kable ..... bo zrobiliśmy instalację do tv w listwach po podłodze :roll:

Pamiętaj także o gniazdkach na zewnątrz domu - przydają się , np. do podłączenia kosiarki :D

Nic więcej mi sie nie przypomina ...widać wszystko mam :roll: :wink:

My mamy jeszcze pociagniety na zewnatrz przewod do kablowki. Moze kiedyc podciagna wiec bedzie jak znalazl oraz kabel telefoniczny. Mysle, ze telefon bedzie predzej niz kablowka.

Mozna jeszcze dolozyc odpowiedni uziom(np.fundamentowy) jesli nie jest juz za pozno i ewentualnie inst. odromowa.

Wszystko jednak zalezy od indywidualnej potrzeby.

- kamery: do kamer IP wystarczy skrętka komputerowa . Korytarz na poddaszu, korytarz na parterze, garaż, rzut oka na tył domu, wjazd i bramkę, z dwie z dystansu na dom i z dowolnego miejsca na świecie widzisz co się dzieje w domu i na ogrodzie. Rejestratory najczęściej są na 4 lub 8 kamer.

Zasilanie do bramy , zewnętrzne oświetlenie wzdłuż ścieżek, zasilanie do pompy wody na ogrodzie ( lub do podkaszarki elektrycznej) .

Wewnątrz : instalacja do głośników, drugi domofon na piętrze, zmierzchowe sterownie oświetleniem w podbitce , kabel do czujnika pogodowego , sterowanie zegarowe dla grzałki w zasobniku wodnym, sterownie oraz zasilanie na strychu do panela słonecznego, oświetlenie i zasilanie strychu kabel telefoniczny w każdym pokoju, dodatkowy kabel koncentryczny zakończony na strychu ( w razie konieczności montażu satelity) + kabel komputerowy na strychu ( dla satelity lub telefonu via radio) .

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
No i w trakcie prac przypomniala sie kolejna rzecz : kabel do oswietlenia numeru domu :)

Fantom

tez to mam, ale o mały włos przeoczyłbym kabelek do dzwonka przy drzwiach i oświetleni przed drzwiami frontowymi, za to dałem na zewnątrz skrętkę dla czujnika zmierzchowego oswietlenia schodów wewnętrznych, w dwóch miejscach skrętka pod ew. czujnik do pogodówki pieca c.o.

No i w trakcie prac przypomniala sie kolejna rzecz : kabel do oswietlenia numeru domu :)

Fantom

tez to mam, ale o mały włos przeoczyłbym kabelek do dzwonka przy drzwiach i oświetleni przed drzwiami frontowymi, za to dałem na zewnątrz skrętkę dla czujnika zmierzchowego oswietlenia schodów wewnętrznych, w dwóch miejscach skrętka pod ew. czujnik do pogodówki pieca c.o.

Ja dzwonka przy drzwiach nie robie. Tylko przy furtce (domofon itp).

Fantom

• 6 years później...
Można dodać ewentualne zasilanie budynku ( gospodarczego, garażu, altany itp) którego teraz nie ma ale może być w przyszłości. Wtedy tylko skrzynka przyłączeniowa przy ścianie domu i kabel pod ziemią, no i miejsce w rozdzielnicy z tzw rezerwą. Można zastosować oświetlenie awaryjne automatyczne LED na bezpieczne napięcie (12, 24 V) w newralgicznych miejscach takich jak łazienki, klatki schodowe, piwnice, kotłownie, kanał w garażu, wszędzie tam gdzie nagły brak oświetlenia podstawowego może być niebezpieczny lub szczególnie uciążliwy. Tak a propos kanału w garażu (jeśli ktoś taki posiada) to warto w nim mieć gniazdka 230V i włączniki hermetyczne oraz gniazdo zasilania do przenośnego oświetlenia 12/24V. Warto zrobić zasilanie dla zewnętrznych ozdób świątecznych np choinki z włącznikiem wewnątrz domu. Kabel dla czujnika pogodowego w ogrodzie lub na dachu dla stacji pogodowej. Oświetlenie tarasu, balkonu, zasilanie do sterowania elektrycznymi roletami, albo wywiewnikami w połaci dachowej. Można też zastosować kamerę dookólną na kominie wentylacyjnym :)