ener0 13.07.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam! Mam problem ekipa budowlana zrobiła fundamenty i okazało się że budynek ( sciany własciwe + ociepenie) powiekszy się o ok 10 cm, oczywiście nie przekraczając granicy zabudowy (4 m od granicy działki). Czy to duzo i czy mozna o tym zapomnieć?? xd;] Uznać za błąd metra?,i czy za to nie będzie jakiś kar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 14.07.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Jestem również bardzo zainteresowany tym tematem, co prawda narazie teoretycznie ale bardzo jestem ciekaw czy i jakie są konsekwencje zwiekszenia grubosci sciany dodatkowym ociepleniem w granicach około 10 cm pod warunkiem zachowania granicy zabudowy. Czy istnieją jakieś tolerancje jesli tak to jakie, czy przy odbiorze sprawdzają wymiary budynku (o ile taki odbior wogole ma miejsce)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.07.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Nie jest to problem, dla budynków „realizowanych” według „starego” Rozporządzenia WT – czyli do 09.07.2009r. Do tego dnia „liczyło” się bez ocieplenia – dotyczy to też odległości od granic.Nowela wprowadziła liczenie od ściany „na gotowo” – czyli ocieplenie + tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 15.07.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam! Mam problem ekipa budowlana zrobiła fundamenty i okazało się że budynek ( sciany własciwe + ociepenie) powiekszy się o ok 10 cm, oczywiście nie przekraczając granicy zabudowy (4 m od granicy działki). Czy to duzo i czy mozna o tym zapomnieć?? xd;] Uznać za błąd metra?,i czy za to nie będzie jakiś kar? Ważne w którą stronę się powiększyło? Jeżeli w stronę sąsiada to możesz się liczyć z tym, że skończysz budowę a sąsiad zgłosi nieprawidłowości i klops... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.07.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Jeżeli w stronę sąsiada to możesz się liczyć z tym, że skończysz budowę a sąsiad zgłosi nieprawidłowości i klops... A jakis "paragraf" na potwierdzenie tego stwierdzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 15.07.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Nie nagłaśniaj sprawy, to nikt złośliwy nie zauważy. Gdybyś jednak chciał być w porządku, to możesz zrobić projekt zamienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 15.07.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Jeżeli w stronę sąsiada to możesz się liczyć z tym, że skończysz budowę a sąsiad zgłosi nieprawidłowości i klops... A jakis "paragraf" na potwierdzenie tego stwierdzenia? Do czego Ci paragraf? Złośliwi sąsiedzi są wszędzie. Niektórzy działają jak ukryci agenci A poza tym kolega wyżej ma rację. Możesz nanieść poprawki. Ja osobiście bym nie robił nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.07.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 http://www.abc.com.pl/pytanie/108/4 Jeżeli nie wchodzi w odległość 4 m , zostawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 15.07.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 A jak sie da ocieplenie 15 cm a w projekcie było 12 cm?Budynek 4 m od granicy ...moga byc problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.07.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 http://forumprawne.org/prawo-nieruchomosci-lokalowe-budowlane/5166-prawo-budowlane-odstepstwa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.07.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 A jak sie da ocieplenie 15 cm a w projekcie było 12 cm?Budynek 4 m od granicy ...moga byc problemy? Dla budynków, których realizacje rozpoczęto przed 09.07.2009r NIE, bo, Rozporządzenie WT: § 9. 3. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia grubości tynków i okładzin zewnętrznych. Natomiast dla budynków „rozpoczętych” po 09.07.2009r. TAK, bo nowela: § 9. 3. Okreslone w rozporzadzeniu odległosci budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych lub granicy działki budowlanej mierzy sie w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia. 4. Dla budynków istniejacych dopuszcza sie przyjmowanie odległosci, o których mowa w ust. 3, bez uwzglednienia grubosci warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnetrznych, przy czym nie dotyczy to sciany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 15.07.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Nie nagłaśniaj sprawy, to nikt złośliwy nie zauważy. Gdybyś jednak chciał być w porządku, to możesz zrobić projekt zamienny. Toż cała Polska już o tym trąbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam! ... i czy za to nie będzie jakiś kar? to zalezy od tych, którzy robia odbiór jesli "przymkną jedno oko" - to kar nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Przepraszam ....Czy ktoś z was widział kogoś z NB jak mierzy i sprawdza czy wszystkie wymiary są zgodnie z projektem?Ja widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Przepraszam ....Czy ktoś z was widział kogoś z NB jak mierzy i sprawdza czy wszystkie wymiary są zgodnie z projektem?Ja widziałem. czasem mierzą, choc rzadko /człowiek zza biurkiem woli sie nie demaskowac - co do wiedzy , jest napakowany paragrafami ale jak zobaczy budowe "na żywo" często blednie ... / za to maja geodetów i tzw "inwentaryzacje powykonawczą" a czytac porotokoły umieją ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.07.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Zawsze można zasugerować ,że granica jest w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Zawsze można zasugerować ,że granica jest w innym miejscu. bingo ! wtedy kwestonuje sie granice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Jestem również bardzo zainteresowany tym tematem, co prawda narazie teoretycznie ale bardzo jestem ciekaw czy i jakie są konsekwencje zwiekszenia grubosci sciany dodatkowym ociepleniem w granicach około 10 cm pod warunkiem zachowania granicy zabudowy. Czy istnieją jakieś tolerancje jesli tak to jakie, czy przy odbiorze sprawdzają wymiary budynku (o ile taki odbior wogole ma miejsce)? Na twoje zapytanie odpowiem tak.Skoro geodeta wyliczył i pokazał linie rozgraniczające to amen.Adoptujący inżżżż to przyklepał i puścił na ZUD to drugie amen.Po trzecie to nie życz sobie takiej kontroli bo przepadniesz z kretesem a jak widzę take: (o ile taki odbior wogole ma miejsce)? to mnie rusza....ja to przeżyłem ...dwukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 15.07.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 takie centymetry mogą czasem skutkować np niedopasowaniem belek stropowych (jak więcej tych centymetrów) - trzeba sprawę dobrze kontrolować na dalszych etapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 16.07.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 NB sprawdza wymiary podczas wizyty na budowie. U mnie pierwszą rzeczą do jakiej się zabrali to pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts