Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiekszenie budynku o 10 cm

ener0

Recommended Posts

Witam! Mam problem ekipa budowlana zrobiła fundamenty i okazało się że budynek ( sciany własciwe + ociepenie) powiekszy się o ok 10 cm, oczywiście nie przekraczając granicy zabudowy (4 m od granicy działki). Czy to duzo i czy mozna o tym zapomnieć?? xd;] Uznać za błąd metra?,i czy za to nie będzie jakiś kar?

Jestem również bardzo zainteresowany tym tematem, co prawda narazie teoretycznie ale bardzo jestem ciekaw czy i jakie są konsekwencje zwiekszenia grubosci sciany dodatkowym ociepleniem w granicach około 10 cm pod warunkiem zachowania granicy zabudowy. Czy istnieją jakieś tolerancje jesli tak to jakie, czy przy odbiorze sprawdzają wymiary budynku (o ile taki odbior wogole ma miejsce)?

Nie jest to problem, dla budynków „realizowanych” według „starego” Rozporządzenia WT – czyli do 09.07.2009r. Do tego dnia „liczyło” się bez ocieplenia – dotyczy to też odległości od granic.

Nowela wprowadziła liczenie od ściany „na gotowo” – czyli ocieplenie + tynk.

Witam! Mam problem ekipa budowlana zrobiła fundamenty i okazało się że budynek ( sciany własciwe + ociepenie) powiekszy się o ok 10 cm, oczywiście nie przekraczając granicy zabudowy (4 m od granicy działki). Czy to duzo i czy mozna o tym zapomnieć?? xd;] Uznać za błąd metra?,i czy za to nie będzie jakiś kar?

Ważne w którą stronę się powiększyło?

Jeżeli w stronę sąsiada to możesz się liczyć z tym, że skończysz budowę a sąsiad zgłosi nieprawidłowości i klops...

Jeżeli w stronę sąsiada to możesz się liczyć z tym, że skończysz budowę a sąsiad zgłosi nieprawidłowości i klops...

A jakis "paragraf" na potwierdzenie tego stwierdzenia?

Do czego Ci paragraf? Złośliwi sąsiedzi są wszędzie. Niektórzy działają jak ukryci agenci :D

A poza tym kolega wyżej ma rację. Możesz nanieść poprawki.

Ja osobiście bym nie robił nic.

A jak sie da ocieplenie 15 cm a w projekcie było 12 cm?Budynek 4 m od granicy ...moga byc problemy?

Dla budynków, których realizacje rozpoczęto przed 09.07.2009r NIE, bo, Rozporządzenie WT:

§ 9. 3. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia grubości tynków i okładzin zewnętrznych.

Natomiast dla budynków „rozpoczętych” po 09.07.2009r. TAK, bo nowela:

§ 9. 3. Okreslone w rozporzadzeniu odległosci budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych lub granicy działki budowlanej mierzy sie w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia.

4. Dla budynków istniejacych dopuszcza sie przyjmowanie odległosci, o których mowa w ust. 3, bez uwzglednienia grubosci warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnetrznych, przy czym nie dotyczy to sciany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki.

Przepraszam ....Czy ktoś z was widział kogoś z NB jak mierzy i sprawdza czy wszystkie wymiary są zgodnie z projektem?Ja widziałem. :evil:

czasem mierzą, choc rzadko /człowiek zza biurkiem woli sie nie demaskowac - co do wiedzy , jest napakowany paragrafami ale jak zobaczy budowe "na żywo" często blednie ... /

za to maja geodetów i tzw "inwentaryzacje powykonawczą"

a czytac porotokoły umieją ...

Jestem również bardzo zainteresowany tym tematem, co prawda narazie teoretycznie ale bardzo jestem ciekaw czy i jakie są konsekwencje zwiekszenia grubosci sciany dodatkowym ociepleniem w granicach około 10 cm pod warunkiem zachowania granicy zabudowy. Czy istnieją jakieś tolerancje jesli tak to jakie, czy przy odbiorze sprawdzają wymiary budynku (o ile taki odbior wogole ma miejsce)?

Na twoje zapytanie odpowiem tak.Skoro geodeta wyliczył i pokazał linie rozgraniczające to amen.Adoptujący inżżżż to przyklepał i puścił na ZUD to drugie amen.Po trzecie to nie życz sobie takiej kontroli bo przepadniesz z kretesem a jak widzę:o take:

(o ile taki odbior wogole ma miejsce)?

to mnie rusza....ja to przeżyłem :evil: :evil: :evil: :evil: ...dwukrotnie.