aka-jonek 14.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 My mamy dwie łazienki, ale żadna nie jest tylko dla gości, bo mnie wręcz drażni łazienka (chyba, że sama toaleta i to wątpliwe) bez śladów użytkowania tj. pięknie dopasowany ręcznik, prawie nieużywana ceramika i drobne, gustowne dodatki. Jako gość odbieram to: "patrzcie jak mam dopieszczony dom, stać mnie...", ale życia tam nie widać. I wcale nie chodzi mi o skarpety i majtki na suszarce, a o normalość w domu. No chyba, że nie ma dzieci w domu to i śladów użytkowania mniej. A poza tym goście to u nas przyjaciele, którzy korzystają z łazienki (toalety) z potrzeby, a nie dla oglądania i oceniania, to samo z nami jeśli jesteśmy w gościach. I jeszcze jedno : największy komfort w tym zakresie mam w swoim domu, nie w gościach i nie w hotelach, choćby najbardziej luksusowych. Łazienki są do korzystania... Niech będą piękne i używane aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.10.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja to w sumie nawet lubię jak nie widać śladów użytkowania, hmmmm, żeby daleko nie szukać... np. muszli sedesowej.... ale taki już dziwny jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 19.10.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 mam łazienkę na górze - będzie wanna na dole bedzie prysznic tylko my mamy to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 20.10.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 3 łazienki z wc + samo wc.Łazienko pralnia w piwnicy: wanna umywalka wcParter: łazienka w sypialni - wanna z prysznicem, wc, bidet, 2 umywalki wc dla gości: wc +umywalkaPoddasze: prysznic, wc, 2 umywalki, bidet + miejsce na saunę (w przyszłości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.10.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Architekt ma rację. "dużą" rację. uważam, że to zbędna uwaga a odpowiedź na zadane pytanie w poście żadna, pomijając fakt, że zwyczajnie nieuprzejma. Nie wiem gdzie zauważasz nieuprzejmość. I nie wiem gdzie zauważyłaś wypowiedź nie na temat :) Mniej interpretacji - więcej czytania. A co do 80 % ludzi z jedną łazienką - nie zapominajmy o tych z kibelkiem za stodołą. Tacy też jeszcze są i żyją. Więc może jedna łazienka i chociaż słwojka na zewnątrz ? Mam wrażenie, że ze względów operacyjnych jedna łazienka jest to za mało. Dom to nie mieszkanie. Wątpię by ktokolwiek budował dom do 60 mkw. Tego się nie da porównać. W mieszkaniu też mamy "salony" po 16 mkw. Po co miec większy w domu ? No właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 20.10.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dwadzieścia lat mieszkam w swoim domu. Na dole mamy łazienkę z wanną, u góry łazienkę z prysznicem. Z dolnej my nie korzystamy prawie wcale a zwłaszcza z wanny (trudno zliczyć mi ile razy kąpałam sie w wannie,częściej kapałam małe dzieci- teraz wolimy jakoś prysznic), korzystają z niej głownie goście. Mój kontakt z tą łazienką jest związany głównie z jej sprzątaniem, myciem wanny, choć się z niej nie korzysta. Przymierzamy sie do budowy domu parterowego i w zamierzeniach mała toaleta do gości i dla nas łazienka rodzinna (nie wiem czy nie tylko z prysznicem). Duża ilość łazienek to nie tylko koszt wybudowania i urządzenia i potem ogrzewania ale niestety - trzeba je też sprzątać nawet gdy się z nich nie korzysta. Trudno o optymale rozwiązanie i w różnych okresach życia potrzeby się zmieniają. więc ilość łazienek potrzebnych rodzinie jest naprawdę indywidualna sprawą (np, niektórzy zatrudniają osoby do sprzatania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 27.10.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 To jest, złe założenie, że druga łazienka/wc jest dla gości. Ona jest przede wszystkim dla Was. Już przy jednym dziecku, które jest w wieku szkolnym 2 łazienki się przydadzą. A to dlatego, że rano jak wszyscy zbierają się do pracy i szkoły to z jedną łazienką jest nerwowo, zwłaszcza jak macie córki.Druga łazienka może być oczywiście mniejsza, umywalka, muszla i prysznic wystarczą.Poza tym rozwiązanie z dwoma łazienkami przyda się jak kiedyś tam będziecie robić remont. Wiadomo jak to jest gdy takie remonty robi się w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu1979 05.11.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 tak sie zastanawiam - jak ktos pisze o lazience dla gosci - ilu z Was takowa ma( ktorej tylko goscie uzywaja )? jesli jest rzeczywiscie dla gosci to ktos sie z kosztami budowy nie liczy , bo wybudowanie i wykonczenie takiej lazienki to ponad 30 tys bedzie. sam planuje 2 lazienki w domu z uzyt. poddaszem- w planach na dole jest wc ale poszerzamy i chcemy miec prysznic - co przy 3 osobach i jeszce dwoje dzici w planach nie wyobrazam sobie jednej lazienki? tak wiec tez ja moge nazwac lazienka dla gosci ale bedzie dla nas wszystkich Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.11.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 wybudowanie i wykonczenie takiej lazienki to ponad 30 tys bedzie. Jak kibel ze złota i kurki wysadzane brylantami to nawet więcej. Jak normalna armatura to w 10k pln da się zmieścić. Nie twierdze, że łatwo, ale się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu1979 05.11.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Wanna , nic specjalnego , asymetryczna narozna to 2.5 tys a to tylko gola wanna , bateria , uchwyty, kafle, kibelek , bidet , umywalki, podlogowka okno i te wszystkie pierdoly ktore dochodz lustro, oswietlenie, wieszaczki itp itd a to wszystko plus robocizna - kafli nie chce sam klasc zeby mi nie poodpadaly:)a te 30 tys to jeszcze w tym jest samo pomiesczenie tzn jesli ma to byc lazienka dla gosci to rozumiem przez to dodatkowa lazienke a samo wybudowanie dodatkowego pomieszczenia tez ma swoj koszt jesli dajmy na to ma ona jakies 8-9 m kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magsos 06.11.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A ja mam zupełnie inne zdanie, odnośnie ilości łazienek.W projekcie miałam łazienkę i dodatkowe WC. WC zlikwidowałam i w tym miejscu mam spiżarnię.Jedna łazienka dla naszego 3-osobowej rodziny jest zupełnie wystarczająca.Nawet jak mamy gości, a wierzcie mi na początku mieszkania jednorazowo bywała ponad 20 osób, jakoś kolejki do łazienki nie było. To kwestia indywidualna. Ale ja skłaniam się do jednej łazienki w domu parterowym, być może gdyby było na pięcioro to bym się dopiero zastanawiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 06.11.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Wielki mi problem do dyskusji, każdy robi tyle łazienek ile uważa, jeden ma dwie, drugi pięć i jeszcze mu mało, a nie którym wystarczy jedna i po co to komentować. Ja mam dwie, jedną na dole z prysznicem, a druga na górze z wanną, dla nas na razie wystarczy. Mam miejsce na jeszcze jedna łazienkę nad garażem, tam jest teraz pokój 40 m. biorąc pod uwage fakt, ze mam 3 synów, w tym bliźnięta 8 miesięczne ta trzecia łazienka w dalekiej przyszłości moze się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu1979 06.11.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Ja mam troche inne doswiadcenia z jedna lazienka. W czasie studiow mieszkalismy w 4 osoby na mieszakniu z jedna lazienka bez osobnego wc i moze nie byl to koszmar ale spora niedogodnosc. Nie wyobrazam sobie jednej lazienki w domu razem z wc, gdy jest choc jedno dziecko ale moze to kwestia organizacji zycia porannego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 16.01.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Ja przez 8 lat mieszkałem w bloku z 1 łazienka tragedia straszna jak przyszło rano wszystkim wychodzić to był Sajgon. Teraz w domu rodziców są trzy łazienki i uważam ,że jest bardzo komfortowo w sytuacjach awaryjnych , ale według mnie to 2 łazienki ( a przynajmniej WC) muszą być. dziadkowie w swoim bardzo niewielkim domu mieli 2 WC , ale jedno było w łazience a drugie to niewielkie pomieszczenie gdzie jest WC i umywalka i uważam ,że top super( ekonomiczne) rozwiązanie. Wujek nad nimi ma tak samo. Ja budując teraz dom na pewno robię 2 łazienki , jedna na poddaszu jedna na parterze ,żeby nie latać tam i z powrotem. Zastanawiam się nad 3 ale raczej jej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 13.02.2010 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 3 łazienki: 1 na dole mała z prysznicem, kibelkiem i umywalką połączona z małym aneksem na kotłownie. U góry duża z wanną i prysznicem, umywalka i pralka 3 mała z prysznicem, kibelkiem i umywalką przy sypialni małżeńskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 15.02.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Na parterze mamy WC z umywalką. Jest to WC ogólnie dostępne wszystkim, rodzinie i gościom nas odwiedzającym.Na poddaszu są dwie duże, wygodne łazienki, z jednej korzystają dzieci, jest usytuowana między ich pokojami.Druga jest z wejściem z naszej sypialni. Ponieważ z wanny korzystamy sporadycznie, wanna jest tylko w łazience dzieci, a w naszej małżeńskiej jest wydzielona część na pralnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Mieszkałam w bloku, Rodzina 2+2. I nie wierzę, że jedna łazienka starcza.Owszem, dało się żyć. Ale nie było to wygodne i taka oszczędność (likwidacja przynajmniej osobnego wc) to oszczędność do d**py.Uwielbiam się moczyć w wannie. A tu po 15 minutach "Wyłaaaź! Sikać mi się chce!", albo depilując się słyszałam: "No ile można w tej łazience siedzieć!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.02.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 mamy dwie łazienki (parter i piętro ) i dodatkowo wc w garażu i to był świetny pomysł -polecam szczególnie latem kiedy zycie tarasowo-ogródkowe w pełni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 16.02.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 U nas dwie- dolna z wc, umywalką i prysznicem, górna z wanną, wc, bidetem i umywalką. W przejściu do garażu pralnia ze zlewem gospodarczym, a w kotłowni umywalką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwer 17.02.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 U nas jest tak: Parter: - łazienka z prysznicem (obok dodatkowego pokoju, nalegałam na prysznic bo może z czasem przeniesiemy się z M na dół) Poddasze: - łazienka z wanna, prysznicem itd - pralnia a w niej dodatkowy kibelek i umywalka w razie "zatoru" Pomieszczenie gosp przy garażu: - zlew duży Rodzina 2+ 3 (2 córki i syn ) Myslę, że będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts