Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego parapety zewnetrzne ?

Materiał na parapety zewnętrzne  

105 użytkowników zagłosowało

1. 1. Materiał na parapety zewnętrzne

• Blacha stalowa ocynkowana
    • Blacha aluminiowa
    • Ceg

Recommended Posts

A co z tymi ewentualnymi zaciekami pod parapetami z klinkieru ?

:-?

Jak tego uniknać ?

nie zauważyłem zacieków pod moimi parapetami

wydaje mi się że ważny jest odpowiedni montaż ... parapet musi być wpuszczony w glify po kilka cm i odstawać od ściany ok 4-5 cm ... wtedy woda odpowiednio spływa

Do tego dobry klej/fuga/silikon no i plytki tak polozne aby "byl kapinos" (pod katem lub z zaokragleniem w dol na koncu itp)

Fantom

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
płytki klinkierowe sa najlepsza, deszcz tak nie stuka jak o blache,

moj ojciec sie ktoregos dnie wkurzyl ostro na blachy i w calej chacie zewnetrzne parapety sam powymienial

Czemu najlepsze ?

Ja sie ciesze swoim kamieniem :)

Tylko dla potomnych : podobno warto zaimpregnowac granit. Sa takie srodki, ze robi sie to raz w zyciu (zamyka pory itp w kamieniu)

Fantom

No mi i tak plytki wychodza taniej. Inna sprawa, ze chyba wezme granit.

No i pytanka :

1) kupowal ktos przez internet czy zawsze osobiscie w "sklepie" ?

2) Ile zakladu na boki policzyc ? po 3-4 cm ?

3) Ile policzyc na wystawanie przed elewacje ? z 5 cm ?

4) Czy w sumie ma znaczenie czy wezmie sie grubosc 2 czy 3 cm itp ? W sumie parapet to nie schody.

Fantom

ja mam płytki klinkierowe ... zobaczyć możesz w dzienniku budowy

odpowiedzi na Twoje pytania:

ad. 1. tak, ale kupowałem od zaufanego producenta

ad. 2. jeżeli parapet będzie z płytek klikierowych to nie ma sensu docinać tylko równomiernie rozłożyć pełne płytki, które mają z regóły 10cm szerokości ... czyli np. od glifu do glifu masz 163 cm to wstawiasz 17 płytek ... wyjdzie jakieś 173 cm (licząc z fugą), czyli na boki po ok 4-5 cm

to aby płytka była "wpuszczona" w ścianę jest bardzo ważne ponieważ po narożniku spływa najwięcej wody i bez "zakładu" cała ta woda spływała by po ścianie a tak spłynie z płytek poza ścianę

ad. 3. wg mnie najładniej wygląda płytka wystająca/odstająca od ściany o 4-5 cm ... większy odstęp szpeci a niejszy nie spełnia podstawowego zadania parapetu

ad. 4. moje płytki mają ok 1,5 cm ... grubość nie jest chyba tak ważna, choć cieniutkie płytki wyglądają kiepsko

U mnie jak wyżej, tylko mąż nie chciał tych cienkich i kupił grubsze. Żadnych plam po fudze nie mam, a sama fugowałam. A parapety ma szkliwione i kupione przez internet.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Dla tych co zamierzaja kupic granit: radze rozgladnac sie u kameinairzy (np nagrobki) w malych miejscowosciach. Jak jechalem przez Polske i sobie pytalem, to bylo z 30% taniej za ten sam marmur niz u nas (Szczecin).

A zalatwielm parapety robione kolo Strzegomia. Tam jest wysyp kamienairzy wiec ceny ok. Wiekszosc robi na naszych granitach, ale sporo tez sprowadza zagraniczne.

Fantom

Ocynkowana:

Maja

Czy prawda jest, ze jak parapety sa z blachy to przy deszczu mocno dzownia ?

Fantom

Nie wiem, bo jeszcze nie mieszkam, ale i tak okna z parapetami sa od strony wschodniej, gdy deszcz bardziej zacina po zachodniej. Duzych sensacji dzwiekowych sie nie spodziewam :lol:

Bardziej bedzie slychac deszcz walacy w szyby balkonowe od strony zachodniej.

Jak przetestuje za jakies pol roku to dam znac :wink:

Maja