agata39 21.11.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 CZY KTOŚ BUDOWAŁ AR-1 ZPRACOWNI IGN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 16.07.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Wybieramy projekt, dom am być prosty i stosunkowo tani wybór padł na : http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222/rzuty dom w projekcie ma coś w rodzaju stryszka gdzie lokuje się coś a potem do tego nie wraca przez 10 lat, trochę strata miejsca. Ponieważ bardzo mi się podoba pustka nad salonem wymyśliłam sobie, że zrobimy takową nad salonem, w miejscu małego WC i garderoby jakieś skromne schodki i antresolę nad pokojami gdzie miałby królestwo mój małżowin : czyli książkarnia, płyciarnia + butelki po piwie które pozostawione puste na stole doprowadzają mnie do szewskiej (na pewno będzie trzeba podnieść stryszek o jakieś dwa pustaki) Rozmowa ze specjalistą w tej sprawie przed nami, nie bardzo mam z kim temat przegadać a wiadomo, czym więcej opinii tym lepiej więc bardzo proszę jak w tytule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.07.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Wybieramy projekt, dom am być prosty i stosunkowo tani wybór padł na : http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222/rzuty dom w projekcie ma coś w rodzaju stryszka gdzie lokuje się coś a potem do tego nie wraca przez 10 lat, trochę strata miejsca. Ponieważ bardzo mi się podoba pustka nad salonem wymyśliłam sobie, że zrobimy takową nad salonem, w miejscu małego WC i garderoby jakieś skromne schodki i antresolę nad pokojami gdzie miałby królestwo mój małżowin : czyli książkarnia, płyciarnia + butelki po piwie które pozostawione puste na stole doprowadzają mnie do szewskiej (na pewno będzie trzeba podnieść stryszek o jakieś dwa pustaki) Rozmowa ze specjalistą w tej sprawie przed nami, nie bardzo mam z kim temat przegadać a wiadomo, czym więcej opinii tym lepiej więc bardzo proszę jak w tytule. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Likwidując ten stryszek nie stracisz miejsca tylko zyskasz? Coś mi to nie pasuje. Możesz trochę naprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 16.07.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Oczywiście nad częścią salonu stracę ale zyskam coś szumnie zwanego gabinetem. Stryszek natomiast w formie projektowej byłby nieużytkowy całkowicie (po za ewentualną rupieciarnią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.07.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Oczywiście nad częścią salonu stracę ale zyskam coś szumnie zwanego gabinetem. Stryszek natomiast w formie projektowej byłby nieużytkowy całkowicie (po za ewentualną rupieciarnią) To może lepiej od razu zrobić strych użytkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 16.07.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Wiesz co zbigmor , ja chyba namieszałam tą antresolą bo w sumie to ma być przecież przestrzeń nad pokojami - czyli strych użytkowy w tej części. myślisz że to dobry pomysł ? i co ze stropem w takim przypadku , w projekcie jest z płyt + stelaż + GK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 06.02.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam serdecznie! Od dłuższego czasu śledzę wszystkie blogi, fora i co tylko możliwe na temat domku AR-1: http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222 chyba się na niego zdecydujemy na razie mamy działkę i troszkę uzbieranych pieniędzy (na jakiś stan surowy otwarty). Resztę chcemy "dozbierać" z kredytu, ale nim się na niego zdecydujemy chcemy być pewni, że damy radę. Na początek chcemy urządzić tylko salon (wypoczynek i fotele już są), kuchnię i łazienkę. Resztę byśmy wykańczali stopniowo. Czy nie porywamy się z motyką na słońce? Chcielibyśmy wybudować i urządzić te 3 pomieszczenia za ok. 220 tys. Czytaliśmy wiele dzienników budowy tego domku i są tacy, którzy z całkowitym wykończeniem do stanu do wprowadzenia się zmieścili się w 220 - 250 tys. Chciałabym być taką osobą, która udowodniłaby, że można tanio i ze smakiem przyznam, że byłaby to budowa systemem gospodarczym, a np. elektrykę zrobiłby mój tata zdolny z niego człowiek więc myślę, że i przy wykończeniu też by wiele pomógł. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.02.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 fajne zamierzenia ,ja chcę zwrócić uwagę że jest to jedyny znany mi projekt parterówki ze skosami dachu w środku i wiele osób jest tym faktem mocno zdziwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 07.02.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no akurat te skosy chciałabym usunąć - musimy mieć większy kąt nachylenia (warunki zabudowy), ale takie opcje z podwyższeniem kąta dachu już widzieliśmy i trzeba przyznać, że chyba idzie to na korzyść Arka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.02.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 tylko weź pod uwagę że dosyć mocno zwiększasz koszty dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 08.02.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 wiem, wiem... to biorę pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 a co cie konkretnie ujęło w tym projekcie?Musisz dokonać dość kosztownej adaptacji (przeprojektowanie dachu) Moze po prostu lepiej poszukac bardziej pasującego projektu lub sprawdzić ile kosztuje indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 09.02.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 ujęło mnie rozmieszczenie pomieszczeń, wszystko wewnątrz mi odpowiada, poza tym wymiary domu są odpowiednie na moją działkę. jeszcze nie rozmawiałam z panem z gminy - może zgodzą się na kąt 20 stopni (lub 25, bo taka zmiana jest dopuszczalna). Pożyjemy, zobaczymy. Jak na razie to tylko wstępne plany i nie wiem jak szybko wtłoczę je w życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 24.02.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Chcielibyśmy wybudować i urządzić te 3 pomieszczenia za ok. 220 tys. Czytaliśmy wiele dzienników budowy tego domku i są tacy, którzy z całkowitym wykończeniem do stanu do wprowadzenia się zmieścili się w 220 - 250 tys. Pamiętaj że dom to nie wszystko, dodaj sobie koszt ogrodzenia, szambo studnia ect. oczywiście jakie materiały chcesz użyć, także w te 220 tyś raczej bym nie wierzył. Sam mam Arka więc coś tam wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 06.04.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 niestety chyba jednak będę zmuszona zrezygnowac z tego projektu:( warunki zabudowy wymagają, zeby kat nachylenia dachu wynosil 30 stopni, chyba bylibysmy zmuszeni do stworzenia projektu indywidualnego poza tym troche brakuje nam garazu, wiec jak na razie zamykam temat i zaczynam poszukiwania innego projektu... szkoda, bo Arek urzekl mnie jesli chodzi o uklad wnetrz. pozdrawiam wszystkich budujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts