Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aerogarden - znacie to?

Recommended Posts

Hej,

Przeczytał ostatnio na forum Castoramy o pewnym nowym, ciekawym wynalazku - Aerogarden. To taki sprzęt składający się z doniczki (ale bez ziemi) i lampy, który nam mówi, jak podlewać w nim zasadzone rośliny, jakich nawozów dodawać itd. Rośliny w nim rosną dwa razy szybciej niż w ziemi. Ciekawie to wygląda na filmach na youtube (wystarczy wpisać Aerogarden) ale mnie zastanawia, czy to jest możliwe, aż taki wzrost roślin?

Pozdrawiam!

Nikt nic nie wie? No dobra, ja w takim razie wrzucam linka do filmików zebranych do kupy i opisanych na blogu. Oto link:

http://www.castorama.pl/blog/powietrzny-ogrod184/

Znalazłem w jednym ze sklepów z gadżetami to, kosztuje taka niewielka wersja około 600 zł, zastanawiam się, czy warto to nabyć. Boję się, że cały sekret tkwi w tych nawozach, że to jakaś chemia, a lampa pomaga w niewielkim stopniu.

....Znalazłem w jednym ze sklepów z gadżetami....
No własnie :lol:

..posiada specjalny program, który informuje właściciela o tym, jak często powinien on podlewać swoje roślinki, kiedy dodawać nawóz..

Pierwsze pytanie które się nasuwa to czy nie mógłby sam podlewać, dodawać nawóz (btw nie chce myśleć z czego ten nawóz się składa)

Odpowiedź brzmi nie mógłby, bo nie było by cudownego efektu. A tak poinformuje Cię że trzeba podlać o 9:30, potem 23:55, a następnie o 3:12.

O 9:30 byłeś w pracy a o 3:12 spałeś i nie podlałeś na czas, to twoja wina że roślinka nie rośnie jak na filmiku.

No lampa jak lampa pewnie trochę UV trochę podczerwieni, obstawiam że halogen bez filtra UV

Wystaw roślinkę w dobrze nasłonecznione, ciepłe miejsce. Zapewnij wysoką wilgotność, regularnie podlewaj nawozem plus stymulatorami wzrostu i od kwietnia do września będziesz mieć podobne efekty. Zimą nie bo naturalnego słonka u nas mało.

Gadżet, trochę drogi, ale trafiają się bardziej absurdalne gadżety