Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MIla Pani Klientko :)

Rozumiem teraz Pani rozgoryczenie

Nie - nie siedze z Pchelkiem po drugiej stronie stolika - znamy sie od czasu gdyz wITB jako podwykonawca okna wymianialem i wtedy burze mozgow zrobillismy gdyz idealistyczne podejcie co poniektorych pracownikow tej szacownej instytucji mialo sie nijak do tego co po wyrwaniu pierwszego okna sie okoazalo.

Jaroslaw Cichawa, ze sie przedstawie, jestem a moja facyjate moze Pani zobaczyc pod http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/ja_2004.jpg tak wiec nie jestem bezimienny;)

W branzy od strony bardziej praktrycznej jestem od 1996 roku i jak wspomnial tu kiedys o mnie Pchelek ( http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=281003&highlight=#281003 ) cos nie cos soba reprezentuje

a co do pytania o zawiasy

Jesli ma Pani okucia obwiedninowe - sadze ze jzu Pani wie co to takiego to z racji ich konstrukcji realnie nawet jesli sa krzywo przykrecone do oscieznicy nie maja wplywu na odksztalcenia okna - i jak sadze Pchelek to potwierdzi takze z teoretycznego punktu widzenia

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MYŚLAŁEM, ŻE WSZYSCY CHCĄ DOKOPAĆ JEDEN DRUGIEMU! OCZYWIŚCIE NA FORUM. CIESZĘ SIĘ, ŻE KTOŚ MA POCZUCIE CHUMORU I W TYCH TRUDNYCH CZASACH POTRAWI SIĘ ROZLUŻNIĆ. POZDROWIENIA DLA PANA JAREKO.

tak odbierasz nasze forum? ze dokopac sobie chcemy? No wiesz - jak tak mozesz ;)

Czasem dysputy dosc agresywne sa ;) czasem niektore wypowiedzi draznia (jak pwp ktory nas tu wszystkich pieknie podsumowal - ze wypociny i te rzeczy ;)) ale dystans trzeba miec :) stad czasem w tonie bardzo zartobliwym sie wyrazam ;) :)

Czytam sobie ten pasjonujący wątek z tzw. doskoku. Okna mam, sprawuja się nieźle :D

Szanowna Klientko, większość forumowiczów nie jest ani handlowcami ani wykonawcami w branzy budowlanej. Jeżeli ktoś się taki zdarzy, z chęcią korzystamy z jego bezinteresownej pomocy. Każdy z nas ma swój rozum, aby przetrawic informacje dostane na forum i u sprzedawcy.

P.S. Pchełek dostał od wdzięcznych za pomoc forumowiczów dopisek przy nicku. :D

miła klientko - przepraszam za zbyt być może ostre sformułowania.

Proponuję faktycznie zrobić spotkanie - grupowe. Przez internet nie da się tego wyjaśnić. rama ościeżnicy może być krzywa i to jednocześnie w dwu kierunkach [jak jest nieprawidłowy montaż] - i to jest najczęściej. Rama skrzydła może być równa. Ale i może być też krzywa - w jednym kierunku [skrzydło beczka] jak i w dwu kierunkach. może być krzywa lewa strona i prosta prawa. Wariantów jest dużo. Okno może być krzywe jak "cholera" a będzie sprawnie funkcjonować. Te wszystkie wykrzywnienia mogą się nakładać,redukować, dodawać, zmniejszać, zwiększać.

A "najlepszy specjalista" to mnie niestety nazwali moderatorzy forum. Ja za takiego nie chcę uchodzić bo to brzmi pychą i przemądrzalstwem.

Ja już w tej branży 15 lat a i stale jestem czymś zaskakiwany.

Pozdrawiam.

Ściskam klientkę 8) 8) 8) - proszę o pytania jak masz.

Ciąg dalszy w piątek - jadę do jednej z firm co robi okna w drewnie.

Tu na forum reprezentuję wyłącznie siebie i z Instytutem Techniki Budowlanej nie ma [nie mam tu] to nic wspólnego.

odpowiadam:

trudno zinterpretować stanowisko Oknoplastu-pomimo wady montażu okien oknoplast wymienia okna na nowe, dla ciekawostki 2 niezamontowane też podlegają wymianie, a próba namówienia ich do pokazowego zamontowania tych dwóch sprowadziła się do stwierdzenia przez kierownika serwisu, że jeżeli się stwierdza wady okien niezamontowanych to nie należy ich montować.

koszty montażu, demontażu i ponownego montażu leżą po naszej stronie, a zdemontowane okna mają jechać do laboratorium Veki w Niemczech.

Jak na razie nie mam tego jeszcze na piśmie ale takie mamy ustalenia po wizycie w Oknoplaście.

malutkie sprostowanie,

jestem ja i moja żona i pisałem to juz kilka razy, błędy zdarzają się każdemu i forum nie służy do tego żeby je wytykać tylko dzielić się doświadczeniem tak jak brzmi jego tytuł.

Zauważyłem też nowe osoby w naszym temacie, zaryzykowałbym nawet że mocno powiązane z tą sprawą od strony producenta.

Tak jakby śpiewały jednym głosem a na forum są od dziś.

montażu nie musimy poprawiać, bo 2 niezamontowane wyglądają jeszcze gorzej od zamontowanych.

Występuja kotwy i dyble, bo przedstawiciel zaproponował montaż na kotwy a poproszony na montaż po ujawnieniu wady kazał dołożyć dyble, które wg niego powinno sie stosować w oknach kolorowych.

Pozdrawiam

Musze przyznać ze Pan Pchełek zyskał u mnie duzego plusa, ze przyznał ze mogą się wykrzywiać ramy i skrzydła w każdym kierunku przyznaje ze przyznać się do błędu trzeba mieć dużą odwagę cywilną ale o to właśnie chodzi żeby odpowiadać za swoje czyny a Pan który jest znany tutaj jako Pan z Instytutu Techniki Budowlanej powinien być tym bardziej sumienny.

Panie Pchełek jak rozumiem pisze Pan z pracy i pacą się podpiera, jest mi przykro że w takie dyskusje w takiej formie wdają się instytuty. Pisze Pan z Pracy i jest Pan pracownikiem Instytutu Techniki Budowlanej i jest tu obojętnie czy Pan pisze we własnym imieniu czy też instytutu. Poza tym na moja wiedze nie powinno mieć to znaczenia jeśli Pan wyraża swoja opinie na forum

Chciałabym tutaj wszystkim podkreślić ze być może jesteście z tak zwanego, jak siebie określacie branży to jednak czytają wasze stanowiska wszyscy. Wstydzilibyście określać jaka jest prawda nie widząc okien i jeszcze radzicie jaka jest przyczyna Klienta kłopotów. Klient w dobrej wierze wierzy wszystkim biorącym udział w dyskusji i traktowanie go w ten sposób jest nie fer.

Rozumiem ze klient walczy o swoje ale nikt z nas nie wie dokładnie jak wyglądały rozmowy z Oknoplastem !.

Drogi Panie ZIBIKBYK nie ma sensu wierzyć we wszystko co tutaj piszą ponieważ w opisie może być pełno nieściłości. Co wyszło przy moich pytaniach i odpowiedziach na nie od tych spesjalistów. Ktoś tu powiedział ze każdy ma rozum , to prawda. Ale nie każdy taki sam.

Pozdrawiam serdecznie i ostrzegam przed takimi „dobrymi radami od specjalistów” kiedyś oszukana KLIENTKA

Czuję w tekście klientki wielki żal . :-?

Na pewno jest już za późno, aby pomóc, ale zachęcam do pozostania na forum, poznania nas i polubienia :D Nie jesteśmy tacy okropni, na jakich może wyglądamy.

Majka, specjalistka od wszystkiego i niczego :D

No teraz to mnie szlag trafil

Szanowna Pani Klientko

Gdyby jak to Pani okreslila "...Ktoś tu powiedział ze każdy ma rozum , to prawda. Ale nie każdy taki sam...." to cos chyba wlasnie z nim u Pani nie teges ;), gdyz nikt tutaj definitywnie nie wypowiadal sie na temat wad okien u zibibyka tylko prowadzilismy dyskusje coz moze byc tego przyczyna i co do poniektorych wypowiedzi cytowanych przez zibibyk'a padajacych ze strony firmy ktora cos takiego dostarczyla klientowi ustosunkowywalismy sie zgodnie z nsza wiedza i znajommoscia tematu.

Przy takim nastwieniu do specjalistwo znajdzie ich Pani zapewne bardziej zorientowanych w temacie okiennym pod budka z piwem ;)

Pchlek sam sie bedzie bronil ale szkoda ze jego powyzszy post puszcza Pani mimo uszu

Szkoda polemiki z Pania i czasu na to wszystko

Nie smialbym sie gdyby miala Pani cos wspolnego wlasnie z ta firma ktora bubel wypuscila - a tym w mojej ocenie sa okna zibibyk'a

Klientka zastanow sie co piszesz

Pchelek pomogl wielu osobom.Zna sie na oknach i zeby na nich zjadl ;).I wypowiada sie na temat na ktorym sie zna.

Przeciez nie bedzie mowil o rzeczach - i udzielal "dobrych" rad - o ktorych ma mniejsze pojecie.

Kazdy kto ma jakies klopoty stara sie w miare dokladny sposob wyjasnic o co chodzi.

Jak jest mozliwosc to zamieszcza tez zdjecia.Niesety forum jest tak skonstruowane ze trzeba miec strone w sieci zeby wstawic tu zdjecie to trzeba miec strone www .Nie wszystkim chce sie w to bawic.To raz. Dobrze byloby to zmienic :)

A dwa to to ze nie kazdy ma aparat cyfrowy i moze wstawic zdjecie od razu po wykonaniu.Poza tym do wszelkiego rodzaju dokumentacji podobno lepsze sa zdjecia tradycyjne

Chyba sama za bardzo nie wiesz czego chcesz :x

P.S.

Poza tym Ty tez korzystasz z "dobrych rad od specjalistow".No chyba ze jestes alfa i omega i wiesz wszystko.

Tylko ze wtedy - wg mnie - nie wiesz nic

odpowiadam:

trudno zinterpretować stanowisko Oknoplastu-pomimo wady montażu okien oknoplast wymienia okna na nowe, dla ciekawostki 2 niezamontowane też podlegają wymianie, a próba namówienia ich do pokazowego zamontowania tych dwóch sprowadziła się do stwierdzenia przez kierownika serwisu, że jeżeli się stwierdza wady okien niezamontowanych to nie należy ich montować.

koszty montażu, demontażu i ponownego montażu leżą po naszej stronie, a zdemontowane okna mają jechać do laboratorium Veki w Niemczech.

Jak na razie nie mam tego jeszcze na piśmie ale takie mamy ustalenia po wizycie w Oknoplaście.

Sprawa wydaje się być oczywista, montaż okien (być moze nie do końca prawidłowy), nie miał wpływu na wadę okien (co potwierdzałyby okna niezamontowane).

Dezcyzja Oknoplastu jest jak najbardziej słuszna dostarczają nowy towar bez wad. Żaden producent nie pokryje strat związanych z wadliwym towarem (jak np koszt ponownego montażu, obróbki). Co innego gdyby to on również montował okna, wówczas wyjęcie i ponowny montaż takze wchodziłby w zakres reklamacji.

Zjawia się Klientka niewiadomo skąd i stara się udowodnić, że jestesmy tu po to (poświecamy bezinteresownie swój wolny czas), by robić ludziom wodę z mózgu.

Pewnie nie spotkała do tej pory prawdziwych fachowców :lol: , lub co gorsza reprezentuje podstępnie jedna ze stron :lol:

GOŚĆ - jak widze podobne masz odczucia cco do tej klientki - ale i tak swoj post zanim wyslalem wygladzilem lekko gdyz wkurzyla mnie niemilosiernie i zbyt ostro zareagowalem

TRoszke rozbawilo mnie ze okna zdemontuja i do laboratorium VAKI wysla - sadze ze to balach ale calkiem niezly - s moze i na Marsa wysla by w warunkach ekstremalnych sprawdzic? ;)

JAREKO!

Czym Ty się przejmujesz. Zadałem sobie trud prześledzenia wszystkich :D postów klientki, ptaka i jogurtu i wniosek nasuwa się sam. Nie zadawałbym sobie na Twoim i Pchełka miejscu trudu odpisywania na ich głupoty. Od prawie roku śledzę zalogowany to forum dość intensywnie i nie spotkałem takiej zbieżności: 3 nowo zalogowane osoby na identycznym wątku, z identycznymi poglądami i postami tylko i wyłącznie w tym wątku. Zadziwiająca koincydencja :lol:

Pozdrawiam serdecznie Aishan

Poza tym na moja wiedze nie powinno mieć to znaczenia jeśli Pan wyraża swoja opinie na forum

I z tego co widac po kilku postach opinie na forum nie maja zadnego wplywu na Pani wiedze :) Groch o ściane.......

Może jasniej o co wlasciwie chodzi skad taka niechce do forum i rad udzielanych tutaj? Przeciez nikt nie ma obowiazku tu wchodzic i czytac a tym bardziej wierzyc w to co tu wyczyta a jednak sporo ludzi tu zaglada. Sporo z nich rowniez chwali sobie informacje tu otrzymane. Wiec moze jasniej prosze napisac co wlasciwie forum i forumowicze zrobili szanownej Klientce ?

JAREKO!

Czym Ty się przejmujesz. Zadałem sobie trud prześledzenia wszystkich :D postów klientki, ptaka i jogurtu i wniosek nasuwa się sam. Nie zadawałbym sobie na Twoim i Pchełka miejscu trudu odpisywania na ich głupoty. Od prawie roku śledzę zalogowany to forum dość intensywnie i nie spotkałem takiej zbieżności: 3 nowo zalogowane osoby na identycznym wątku, z identycznymi poglądami i postami tylko i wyłącznie w tym wątku. Zadziwiająca koincydencja :lol:

Pozdrawiam serdecznie Aishan

Olewam to - tylko czasem mnie nerwy ponosza a ja czlek nerwowy..... nadpobudliwy.....

Czasem ponosi mnie gdy zamiast przyznac sie do wlasnego bledu cuda sie wymysla

Walcze ostatnio z duzym producentem szyb zespolonych - WIGLAW sie nazywa - jakich to cudow nie wymyslaja by reklamacji na szybe nie uznac.

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/Zabia_Wola/luk_z_w.jpg Piknie wyglada i co z tego skoro szprosy zrobione nie tak, szyba mimo podanych wymiarow (dokladnych wymiarow) okazala sie po luku za mala o 5mm a z szerokosci 30mm - efekt? szyba wystaje w calosci spod uszczelki przyszybowej a na luku ramke dystansowa widac ktora na poziomej czesci pofalowana jak wody Dunaju

Malo tego na tej Inwestycji jest w sumie 30 szt szyb P-4 ze szprosami i wiecie co? jakis idiota chcial zaoszczedzic moze z 200 zl (przy wartosci szyb ponad 23 tysiace zl!!!) i nie dal bumperow (takie odboje wewnatrz szyby powodujace ze szpros o nia nie tlucze) i udowadnia na dodatek ze taka jest polska norma !!! Pacan

A ostatnio przekazano mi jego slowa przy innej reklamacji gdzie szyby byly brudne w srodku i ramki dystanswe powykrzywiane - ze takie jest wykonanie standardowe!!! Wymaganie czystych szyb wewnatrz i prostych ramek to jego zdaniem PONADSTANDARDOWE wymagania klienta!!! Jejku - ja takiego Palanta bym na zbity pysk z roboty wyrzucil - jakby zapomnial kto jemu pensje daje - tylko my - klienci (zarowno Wy jak i dealerzy) i MY wymagamy jakosci i solidnego wykonania i jak cos jest nie tak - po prostu nie placimy. OJ WIGLAW - firma z ktora tyle lat wspolpracuje a takiego jelope na szefa produkcji zatrudnila. Na dodatek w trakcie rozmowy bezposredniej jaki arogancki - po prostu jajmar to mnie najbardziej wkur.... a klient ktory tyle okien u mnie zamowil juz z racji opozniej kase mi zabierze i to spora kase

Poza tym na moja wiedze nie powinno mieć to znaczenia jeśli Pan wyraża swoja opinie na forum

I z tego co widac po kilku postach opinie na forum nie maja zadnego wplywu na Pani wiedze :) Groch o ściane.......

Może jasniej o co wlasciwie chodzi skad taka niechce do forum i rad udzielanych tutaj? Przeciez nikt nie ma obowiazku tu wchodzic i czytac a tym bardziej wierzyc w to co tu wyczyta a jednak sporo ludzi tu zaglada. Sporo z nich rowniez chwali sobie informacje tu otrzymane. Wiec moze jasniej prosze napisac co wlasciwie forum i forumowicze zrobili szanownej Klientce ?

Jajmar ja Ci odpowiem o co chodzi tej pani, a mianowicie chodzi o to że Zbibik spaprał opinię o wyrobie jej firmy, więc pani klientka, która notabene nie jest klientką, a przedstawicielem powyższej firmy próbuje zdyskredytować to forum w oczach osob je odwiedzających. Śledzę to forum od prawie roku i od razu widzę że ta pani jest powiązana z tą firmą, jak też było i w innych przypadkach.

Do pani klientki. gdyby pani była naprawdę zainteresowana tym forum to by pani poczytała je, przetrawila i wybrała co trzeba dla pani (proszę zerknąć na doł mojego postu). I proszę nie wyzywać kogoś od pseudofachowców, bo wiem że jareko i inni są naprawę dobrymi fachowcami. Mialem problem jak zamontować okna u siebie i nikt w salonach okiennych nie wiedzial jak to rozwiązać, dopiero lektura postów Jareko rozwiązala mój problem, a rozwiązanie było genialnie proste, co pozwoli mi oszczędzić kupę kasy. Cieszę się że nie posłuchałem psedofachowców, a poczytałem to forum. To tyle.

pzdr jareko pchełka i innych