boguslaw 20.01.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 A jak wyglądają koszty zakupu i eksploatacyjne noktowizorów czołowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.01.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 A jak wyglądają koszty zakupu i eksploatacyjne noktowizorów czołowych? Przy dużej rodzinie może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.01.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 A jak wyglądają koszty zakupu i eksploatacyjne noktowizorów czołowych? Znalazłem: http://www.allegro.pl/item878716449_noktowizor_yukon_nvmt_4_1x24_kit_gw_f_vat.html Koszt baterii pewnie też powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.01.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jeżeli tak jak na zdjęciu wyżej, mam zapłacić ok 50PLN za jeden punkt, a u mnie tych punktów w kuchni jest 6 to wydatek będzie 300PLN za co moge kupić od ZE ok 600.000 w/h. Zakładając, że obecne halogeny 6X25W zużywają 150W to po 4000 godzin ciągłego swiecenia nakręcą mi licznik na 300PLN. Światło przy szafkach świeci, powiedzmy codziennie po ok 2 godziny, czyli kasy wystarczy na 2000dni. W zaokrągleniu 6lat. Dziękuję za takie oszczędne oświetlenie, pozostanę przy tradycyjnym halogenie. Naprawdę nie wszystko co modne jest dobre. Dla 6 sztuk to bez sensu. Mam u siebie 37 punktów świetlnych w półeczkach (a 25 pln sztuka) 10 opraw Tango na schodach (a 45) 4 punkty w kuchni (a 30) 14 punktów sufitowych na i pod antresolą.(a 50) 3 punkty podświetlenia na diodach SMD połaci dachu (a 69) - nieźle dają 10 punktów oświetlenia podbitki (zakładam na wiosnę) Wszystko w ledach. Gdybym to sobie zafundowała w wersji halogenowej licznik nie nadążyłby raczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 20.01.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Do podbitki to bardzo dobry pomysł, bo zapewni tanie oświetlenie przez całą noc. Moim zdaniem ledy jako doświetlenie, czy dekoracja to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 20.01.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja też planuję około 40 sztuk,także uważam że dla mnie to ma sens.Plus dodatkowo podbitka też Wszędzie gdzie będa żarówki będą to żarówki led a nie halogenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.01.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Generalnie ledy mają sens tam, gdzie światło pali się długo.Na schodach światło 24h. Gdyby to były halogeny razem byłoby co najmniej 50 W (10x5). A że są ledy - razem mam 8W (10 x 0,8W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 20.01.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 A możesz napisać co to jest za powerled-jakiej firmy itd. Z mila checia bym napisal, ale nie wiem. Wroce do sklepu gdzie je kupilem, jak zdaze, to jutro, i zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 20.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 To moze jeszcze podlinkuje tu moj watek o tym samym, zeby nie dublowac... http://forum.muratordom.pl/zmiana-technologii-oswietlenia,t178414.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.01.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Lopatologicznie to power LED jest "lepsza" wersja LED'a, drozsza ale daje "wiecej swiatla" z jednego LED'ai.Przykladowo zarowki z gwintem oparte na "zwyklych" ledach potrzebuja ich srednio kilkadziesiat sztuk a na powerledach kilka sztuk. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 21.01.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam Zastanawiam sie nad zastąpieniem żarówki halogenowej diodami led czy ktoś doświadczał juz takiej zamiany , czy ta zamiana ma sens iuzysja się swiatło dające efektywne oświetlenie kuchni ,salonu, łazienkii i innych pomieszczeń w domu ? Ta technologia jest bez wątpienia przyszłością tylko czy już może z powodzeniem zastępowac "tradycyjne" oświetlenie (nie dekoracyjne). Druga sprawa czy lepiej jeżeli ma to znaczenie zrobic na 12V czy 230V ? Oraz jezeli tak to jakie jakie ledy zastosować do pełnego oświetlenia domu? zamontowalem przy schodach oprawy diodowe LED7 8 szt obslugiwane sa wylacznikami schodowymi,po wylaczeniu zostaje delikatna poswiata -przez cala noc -w oprawach... czy mozna jakos to zlikwidowac ? faktem jest ,ze po wylaczeniu na oprawach mierze napiecie w wysokosci 26 V...czy to jest uroda wylacznikow schodowych ? czy cos zle jest polaczone w puszkach itp pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.01.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam Zastanawiam sie nad zastąpieniem żarówki halogenowej diodami led czy ktoś doświadczał juz takiej zamiany , czy ta zamiana ma sens iuzysja się swiatło dające efektywne oświetlenie kuchni ,salonu, łazienkii i innych pomieszczeń w domu ? Ta technologia jest bez wątpienia przyszłością tylko czy już może z powodzeniem zastępowac "tradycyjne" oświetlenie (nie dekoracyjne). Druga sprawa czy lepiej jeżeli ma to znaczenie zrobic na 12V czy 230V ? Oraz jezeli tak to jakie jakie ledy zastosować do pełnego oświetlenia domu? zamontowalem przy schodach oprawy diodowe LED7 8 szt obslugiwane sa wylacznikami schodowymi,po wylaczeniu zostaje delikatna poswiata -przez cala noc -w oprawach... czy mozna jakos to zlikwidowac ? faktem jest ,ze po wylaczeniu na oprawach mierze napiecie w wysokosci 26 V...czy to jest uroda wylacznikow schodowych ? czy cos zle jest polaczone w puszkach itp pozdrawiam A wyłączniki masz zapewne z kontrolkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 21.01.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 nie nie mam "kontrolek" w przalacznikach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.01.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 nie nie mam "kontrolek" w przalacznikach.... To brakło mi koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 21.01.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 nie nie mam "kontrolek" w przalacznikach.... A neonowke we wlaczniku masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 21.01.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 przez "kontrolka" rozumiem neonowke,czyli nie mam ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 21.01.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 pomiedzy wylacznikami schodowymi Berkera jest ok 15 mb ..... czy przy schodowych wylacznikach zawsze zostaje jakies?/nieduze napiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 zamontowalem przy schodach oprawy diodowe LED7 8 szt obslugiwane sa wylacznikami schodowymi,po wylaczeniu zostaje delikatna poswiata -przez cala noc -w oprawach... czy mozna jakos to zlikwidowac ? faktem jest ,ze po wylaczeniu na oprawach mierze napiecie w wysokosci 26 V...czy to jest uroda wylacznikow schodowych ? czy cos zle jest polaczone w puszkach itp pozdrawiam Pojemności pasożytnicze w przewodach, sprzęganie się obwodów sąsiednich. Pojawia się to zwłaszcza w bardziej rozległych obwodach. Dla Twojej wiedzy włącz równolegle z LED jakąś zwykłą żarówke i zobacz co się stanie i jakie napięcie będzie na LED. To taka ciekawostka techniczna Jak zlikwidować? Kup sobie kondensator 100-220nF/400V i zamontuj równolegle z LED, możesz zamontować 2-3szt w różnych oprawkach (ten sam obwód). Jeśli montujesz w większej ilości opraw to możesz zastosować mniejszą pojemność np. 22-47nF/400V. Poszukaj kondensatorów styrofleksowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 21.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 A może na wyłącznikach masz N a nie Fazę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 21.01.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 zamontowalem przy schodach oprawy diodowe LED7 8 szt obslugiwane sa wylacznikami schodowymi,po wylaczeniu zostaje delikatna poswiata -przez cala noc -w oprawach... czy mozna jakos to zlikwidowac ? faktem jest ,ze po wylaczeniu na oprawach mierze napiecie w wysokosci 26 V...czy to jest uroda wylacznikow schodowych ? czy cos zle jest polaczone w puszkach itp pozdrawiam Pojemności pasożytnicze w przewodach, sprzęganie się obwodów sąsiednich. Pojawia się to zwłaszcza w bardziej rozległych obwodach. Dla Twojej wiedzy włącz równolegle z LED jakąś zwykłą żarówke i zobacz co się stanie i jakie napięcie będzie na LED. To taka ciekawostka techniczna Jak zlikwidować? Kup sobie kondensator 100-220nF/400V i zamontuj równolegle z LED, możesz zamontować 2-3szt w różnych oprawkach (ten sam obwód). Jeśli montujesz w większej ilości opraw to możesz zastosować mniejszą pojemność np. 22-47nF/400V. Poszukaj kondensatorów styrofleksowych. ok dzieki za rade ..... juz szukam kondesatorow pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts