Elfir 05.02.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ja kupowałam świetlówki w Biedronce i nadal świecą, po 6 latach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 05.02.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Dokładnie tak Elfir. Nawet więcej..kupiłem ze 3 lata temu kilka świetlówek Osram Twist czy jak tam one się zwią. Na opakowaniu było napisane, że jest na nie gwarancja bodajże 4 lat. Nie chce mi się sprawdzać bo pudełka leżą na strychu. Z ciekawości zapytałem człowieka z tego działu, o co chodzi z tą gwarancją. On mi na to, że należy zachować paragon i jeśli świetlówka przestanie świecić oni bezpłatnie wymienią na nową. W ostatnie wakacje jedna padła. Włożyłem do pudełka i przy najbliższej wycieczce do OBI wziąłem ze sobą, bez większych nadziei, ale raczej z przekory. Wymienili na nową w ramach owej gwarancji nie wiem jak jest teraz, bo reszta świeci A tak w ogóle..jeśli ktoś szuka oszczędności w energii niebagatelne znaczenie mają wszystkie sprzęty do domu. Głównie lodówka klasa A++ jak najbardziej wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.02.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Moim zdaniem to chodzi tu o tak zwane świetlówki , bo to faktycznie "pic na wodę" na starcie zuzywają masakrycznie duuuzo prądu (ostanio jakies badania nawet robiła jakas Politechnika chyba z Wrocławia...) i opłaca sie je montowac jak pracuja bez przerwy klika godzin, ja kupowałem kilka razy markowe świetłowki np PHILIPS ,lub OSRAM ( ) i zamiast wytrzymac 5 lat niestety po 1,5 -2 latach sie przepalały , ... Bzdura z tym masakrycznie dużym prądem na start - gdyby tak było, to ta pobrana energia musiałaby zostać jakoś oddana - np: poprzez błyskawiczne oddanie dużej ilości ciepła, a przecież tak nie jest. A przepalają się, bo są wbudowane kiepskie układy startowe - zresztą celowy zabieg producenta. Czytałem kiedyś jakiś test i wynikało z niego że świetlówka o mocy 20W (odpowiednik 100W) pobiera przy starcie około 50W. Czyli jakieś 250% mocy nominalnej. Pełna moc nominalna osiągana jest po około 3-5 min. Małe porównanko: Czas świecenia 8000h. Przy świeceniu min 3h. Daje 2666 załączeń. 3min * 2666 = 133h 133*30W=3999Wh=3,9kWh więcej na start. 3,9*0,5zł=1.95zł 160kwh*0,5zł=80zł łącznie 81.95zł Żarówka: 8000*0,1kW=800kW 800*0,5zł=400zł łącznie 400zł tomkrzysiek czas życia świetlówek jest ściśle związany z częstością załączania. Ja posiadam świetlówki Philipsa i dają 8lat gwarancji. więc co za problem wymienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.02.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 a ja jakiś tydzień temu oglądałem "pogromców mitów"na discovery, i przeprowadzone przez nich doświadczenia wyraźnie pokazały że bzdurą jest twierdzenie ze nie opłaca się używać świetlówek tam gdzie się często na krótko włącza światło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 05.02.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Też oglądałem ten odcinek..w sumie to lubię to oglądać, bo można się pośmiać z Adama Świetlówka tak, czy siak będzie pobierała mniej energii nawet przy "rozruchu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.02.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Obecnie taka jedna pracuje u mnie na zewnątrz. Jakaś niefirmowa. Rozpala się długo - bo są niskie temperatury. Widać jak walczy z mrozem Trwa to nawet kilkanaście minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 08.02.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Co sądzicie o takich żaróweczkach led http://www.allegro.pl/item909056356_uwaga_10_st_zamiennik_g4_0_8mm_15w_transformator.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.02.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Co sądzicie o takich żaróweczkach led http://www.allegro.pl/item909056356_uwaga_10_st_zamiennik_g4_0_8mm_15w_transformator.html Wszystko zależy do czego ci to jest potrzebne. Jako oświetlenie ozdobne OK. P.S. Bezsensu jest podawanie lików do allegrogo ponieważ za kilka dni aukcja się zakończy i link będzie nieaktywny. I nikt już nie zobaczy co tam siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PiotR_ 09.02.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 _PiotR_ Patrz nie na to ile dane źródło światła pobiera mocy i nie korzystaj z tych dziwnych wyliczeń, ale patrz ile daje światła w lm. nie no rozumiem, ze moc pobierana nie ma sie jak do oddawanej w sensie porownania zwyklych zarowek, swietlowek czy ledow... ale chcialbym wiedziec w takim razie ile lumen ma taki 500 W,300W itp standardowy halogen i znalezc odpoweidnik w LEDach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 09.02.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 http://img97.imageshack.us/img97/1307/lumeny.jpg http://sklep.hikari.com.pl/_var/edytor/hikari_tabela_zamiennikow_1_w635.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stexxil 09.02.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Niestety wynik tego sprawdzianu będzie ten sam - OŚWIETLENIE LED NIE NADAJE SIĘ JESZCZE W ROLI UŻYTKOWEJ, co najwyżej dekoracyjnej. Dokładnie Tak. Mogę podpisać się pod tym obiema rękami. W łazience podmieniłem w suficie halogeny 12V na odpowiedniki LED. Niestety - gdyby nie to, że nad lustrem jest halogen 150Watt szybko podmieniłbym je z powrotem Realnie - jako dekoracja, wodotrysk, podświetlenie, doświetlenie dekoracyjne = tak. Jako samodzielne źródło światła = nie. Problemem prócz mocy światła (tutaj sprawdzamy ją w lumenach a nie watt`ach) jest też kąt jego padania. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 09.02.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 A ja znowu twierdzę,że również do oświetlenia.Na Alledrogo pojawiły się halogeny LED GU10 o światłości 310 lumenów po ok.28 zł ( bardzo szybko wykupiono kilkaset sztuk,jest w tym także mój udział ).Jak wspominałem w kuchni miałem 13 oczek GU 10 z zamontowanymi świetlówkami GU 10 o mocy śr.10W=40W zwykłego halogenu.Po zamianie na LED niebo a ziemia,oświetlenie pomieszczenia nie do porównania ( może pomaga większy kąt świecenia w LEDach ).Jak to określają niektórzy sprzedawcy "subiektywna ocena" pozwale ocenić moc śiwtała przynajmniej 35 W zwykłego halogena.Mam takiego LEDA w lampce na biurko ( zamiast 11W świetłowki ) oraz 10 sztuk w hallu .WIdziałem też LEDY GU 10 o luminacji 350 lumenów ale 2xdroższe od tych z 310 lumenów.Pewna bariera została przełamana a temat ledów śledzę od 3 lat.Nie wspominam o power ledach za 200- 300 zł za sztukę bo koszt powala ale te z alledrogo mają ( miały bo ostatnie były po 29,99 zł )optymalny stosunek cena do jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 10.02.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja też kupiłam na próbę taką żarówkę led co androzek,chyba tylko jeden sprzedawca miał je na allegro,niestety już nie ma wystawionych.Faktycznie świeci mocniej od innych ledów i ma szerszy kat padania światła.Barwa bardzo fajna ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 10.02.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja też kupiłam na próbę taką żarówkę led co androzek,chyba tylko jeden sprzedawca miał je na allegro,niestety już nie ma wystawionych. Faktycznie świeci mocniej od innych ledów i ma szerszy kat padania światła.Barwa bardzo fajna ciepła. Można je kupić u niego w sklepie: http://www.zudrak.pl/promocje_lumenmax.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 10.02.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Dzięki krzyk .Napewno kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.02.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 a czy można kupić LED GU10 na 12V? Mam halogenki, oprawy i instalację na 12V i nie mam zamiaru jeszcze ponosić kosztów zmiany instalacji i opraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.02.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 pierwsze z brzegu : http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanlux/power-led-gu10-w-i-mr16-w/4733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.02.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 dzięki, a czy mogę taki jeden halogenek led wpiąć do instalacji z normalnymi halogenami?Chcę zobaczyć, jak będzie świecił. Barwa ciepła, to fajnie, ale czy da tyle światła co normalny halogen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 10.02.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Możesz wpiąć i porównać,ja tak zrobiłem.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 10.02.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 a czy można kupić LED GU10 na 12V? Mam halogenki, oprawy i instalację na 12V i nie mam zamiaru jeszcze ponosić kosztów zmiany instalacji i opraw. Ale instalację z 12V na 230V to akurat bardzo prosto zmienić. Wystarczy wywalić transformator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts