Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczka wodne i skalniaki

Recommended Posts

• 6 months później...

http://lh4.ggpht.com/_C6o-ho5KU18/TBIYN_0qdQI/AAAAAAAAAR8/wKsEOv4NmIo/DSC02364.JPG

http://lh6.ggpht.com/_C6o-ho5KU18/TBIYUy1wTPI/AAAAAAAAASE/HwPzB2mLxa4/DSC02377.JPG

http://lh3.ggpht.com/_C6o-ho5KU18/TBIYR_6Z_AI/AAAAAAAAASA/9jvPeHIeOhA/DSC02391.JPG

oczko wodne własnej roboty :)

Edytowane przez madza

• 8 months później...

A ja mam pytania techniczne dotyczące oczka wodnego

Zamierzamy na wiosnę ruszyć z zakładaniem oczka i zastanawiamy się czy konieczne będą jakieś pompy czy filtry? Oczko ma być z gotowej formy plastikowej około 450 l i ma być przeznaczone tylko pod rośliny wodne. Czy wystarczyłoby wsadzić tylko odpowiednie rośliny, które oczyszczałyby zbiornik?

Myślę, że jeśli będą tam tylko rośliny, to nie ma potrzeby, żeby filtr pracował bez przerwy. No, chyba że kupisz zabawkę nie filtr - może okazać się, że nawet praca ciągła nie daje efektów. Dobierz urządzenie do kubatury. Poza tym wiele zależy od tego, co zamierzasz tam robić, czy będziesz stosować nawożenie. wtedy mogą cię dziać dziwne rzeczy - np zakwit wody. Radzę jednak wpuścić kilka ryb - choćby po to, żeby nie mieć w oczku wylęgarni komarów.

filtr musi pracować ciągle. Filtr to nie tylko wkład z gąbki, ale także złoża pożytecznych bakterii denitryfikacyjnych, które żyją w warunkach tlenowych. Wyłączenie filtra spowoduje ich masowe ginięcie i zanieczyszczanie wody.

Jeśli w tym filtrze jest takie złoże. A skąd tyle azotu amoniakalnego ma się znaleźć w oczku, jeśli nie będzie tam ryb? Rozkład roślin następuje pod koniec sezonu wegetacyjnego. Jeśli w oczku jest dużo roślin naczyniowych, z reguły nie ma warunków dla glonów, które mogłyby się rozkładać. Chyba, że będzie stosowane intensywne nawożenie. Tylko po co?

Głównym źródłem azotu są odchody ryb, karmionych paszami pełnoporcjowymi. I wtedy potrzebny jest solidny filtr lub strefa bagienna. Sądzę, że w przypadku oczka bez ryb wystarczy filtr mechaniczny, który można wyłączać.

Lampa UV jedynie dezynfekuje. Niczego nie usuwa. Nie zastąpi filtra. W układach otwartych nie jest niezbędna.

• 7 months później...
  • 3 weeks później...
A ja mam pytania techniczne dotyczące oczka wodnego

Zamierzamy na wiosnę ruszyć z zakładaniem oczka i zastanawiamy się czy konieczne będą jakieś pompy czy filtry? Oczko ma być z gotowej formy plastikowej około 450 l i ma być przeznaczone tylko pod rośliny wodne. Czy wystarczyłoby wsadzić tylko odpowiednie rośliny, które oczyszczałyby zbiornik?

Oczko z formy to drogo i niezbyt estetycznie. Wykop odpowiednią " dziurę" w ziemi , tzn wyprofiluj półki itp , wyściel agrowłókniną lub nawet resztkami wełny mineralnej jeśli zostały po budowie , na to daj epdm ( najlepiej) lub folię do oczek ( taniej). Potem obsadź roślinami plus zooplankton i masz piękne oczko i wodę kryształ. Potrzeba tylko jeszcze trochę cierpliwości. Jeśli nie ulegniesz pokusie , której ulega 90% oczkomaniaków i nie sprawisz sobie ryb oczkowych to żadnych filtrów nie potrzebujesz. Chyba , że oczko będzie nieco większe a ryb kilka to też bez filtrów i całej elektryki będzie ok. Pisałem o rybach do oczka ( karasie i inne chwasty) , bo żeby nie mieć problemu z komarami to dobrze wpuścić ryby akwariowe w sezonie np gupiki.