Krzysiek_W 21.07.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam wszystkich budowlańców dzisiaj wszedłem na dach i stwierdziłem że czas najwyższy zadać pytanie fachowcom odnośnie problemu który się tam pojawił. W 2006r w grudniu miałem odebrany budynek w stanie surowym zamkniętym, od roku już w nim mieszkamy, a od jakiegoś czasu zauważyłem równomierne, równoległe do kalenicy załamania/zgrubienia na papie. Nie są to załamania w miejscach połączeń, ale w różnych miejscach. Poniżej jedno zdjęcie: http://img37.imageshack.us/img37/4994/dsc07723medium.jpg Czy to "normalne" i nie powinienem się przejmować, czy trzeba coś działać? na budowę miałem umowę z wykonawcą z gwarancją, jednak firma ta już nie istnieje.... Zrobiłem jeszcze zdjęcie "w dół" i tam też widać inne załamania papy. Co do tych to przypuszczam że to normalne odkształcenia wynikające z nagrzewania się papy po upałach, ale mogę się mylić. http://img37.imageshack.us/img37/496/dsc07725medium.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 23.07.2009 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Pozwoliłem sobie podbić temat do góry. Czy nikt z Was nie miał takiego problemu z dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.07.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 . Czy nikt z Was nie miał takiego problemu z dachem? może tylko Ty zakwalifikowałeś to do miana problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 23.07.2009 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 może tylko Ty zakwalifikowałeś to do miana problemu Ale ja jestem laikiem w tym temacie i zapytałem czy to coś niepokojącego, czy to raczej normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 23.07.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Jeśli to zwykła papa, to tak sie dzieje. Poddana działaniu wysokich temperatur będzie się rozszerzać i na to trudno coś zaradzić, o ile jest podstawowym pokryciem i przez lata będzie wystawiona na działanie słońca. Co jakiś czas smaruj ją i obserwuj. U mnie na dachu werandy, po ok 20 latach takie wybrzuszenia zaczynaja pękać. Pękało już wcześniej, ale smarowanie uszczelniło pokrycie. W tym roku wymieniam papę na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 24.07.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dodatkowo, jezeli miales tam mokre deski, to jak deski schna, to tez sie tak robi. Ja mialem bardzo szerokie deski (niektore nawet mialy ok 30cm szerokosci) i bardzo papa pofalowala. Dekarze ktorzy pozniej kladli na to dachowke mowili ze to nie przeszkadza i ze jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_W 24.07.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dzięki za informację! czyli mam jakiś czas spokoju ta papa była kładziona na mokre deski, czyli wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 papę byc moze przechowywano na leżaco zamiast na stojąca przez dłuższy czas. wtedy sie rolka spłaszczyła i przy rozwijaniu na dachu utworzyły sie garby na zagieciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 27.07.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jakby papa była przechowywana na płasko to te nierówności by były w drugą stronę, a nie wzdłuż desek. Papa na dachu równo leży tylko zaraz po ułożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts