Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Równomierne pofałdowania papy

Krzysiek_W

Recommended Posts

Witam wszystkich budowlańców :)

dzisiaj wszedłem na dach i stwierdziłem że czas najwyższy zadać pytanie fachowcom odnośnie problemu który się tam pojawił. W 2006r w grudniu miałem odebrany budynek w stanie surowym zamkniętym, od roku już w nim mieszkamy, a od jakiegoś czasu zauważyłem równomierne, równoległe do kalenicy załamania/zgrubienia na papie. Nie są to załamania w miejscach połączeń, ale w różnych miejscach. Poniżej jedno zdjęcie:

http://img37.imageshack.us/img37/4994/dsc07723medium.jpg

Czy to "normalne" i nie powinienem się przejmować, czy trzeba coś działać? na budowę miałem umowę z wykonawcą z gwarancją, jednak firma ta już nie istnieje....

Zrobiłem jeszcze zdjęcie "w dół" i tam też widać inne załamania papy. Co do tych to przypuszczam że to normalne odkształcenia wynikające z nagrzewania się papy po upałach, ale mogę się mylić.

http://img37.imageshack.us/img37/496/dsc07725medium.jpg

Jeśli to zwykła papa, to tak sie dzieje. Poddana działaniu wysokich temperatur będzie się rozszerzać i na to trudno coś zaradzić, o ile jest podstawowym pokryciem i przez lata będzie wystawiona na działanie słońca. Co jakiś czas smaruj ją i obserwuj. U mnie na dachu werandy, po ok 20 latach takie wybrzuszenia zaczynaja pękać. Pękało już wcześniej, ale smarowanie uszczelniło pokrycie. W tym roku wymieniam papę na nową.

Dodatkowo, jezeli miales tam mokre deski, to jak deski schna, to tez sie tak robi.

Ja mialem bardzo szerokie deski (niektore nawet mialy ok 30cm szerokosci) i bardzo papa pofalowala.

Dekarze ktorzy pozniej kladli na to dachowke mowili ze to nie przeszkadza i ze jest ok :)