Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawo budowlane mówi:

§ 63. Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi należy chronić przed nadmiernym dopływem chłodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka, kurtyny powietrznej lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą wejść nieprzewidzianych do stałego użytkowania.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2002-11-20 15:00 ]

Wiatrołap się przydaje BARDZO (ochrania przed zimnem, stanowi miejsce na choćby ułożenie butów gdy nie ma garderoby, funkcjonalnie jest wręcz konieczny) - nieależnie od tego czy istnieje czy nie jakiś durny paragraf coś o nim mówiący. Budując dom ma się na ogół dużo ważniejszych spraw niż zaprzątanie sobie głowy tego typu paragrafami, choć (z dużym zdziwieniem) obserwuję na Forum ludzi, którzy za paragrafy "dali by sie pokroić". Warto być w zgodzie z litera prawa, ale gdzieś jest przecież granica absurdu!!!

Finiszant

Ha, prawo budowlane tak nakazuje, no tego nie wiedziałam.

Oczywiście, że mam wiatrołapek w naszym projekcie, ale tak mi

marzy bez. Ciekawa byłam, jak Wy rozwiązujecie tę kwestię.

Ja równiez myslałam o drzwiach rozsuwanych. Zamykanych tylko w zimne dni. Czy jednak koszt takich sciano-drzwi nie będzie większy od wybudowania scian działowych?

Roma, z wejścia do salonu, poprzez hol oczywiście, dlaczego be?

Z przykrością w takim razie od kilku minut "wprowadzam" zmianę w moim projekcie (jeszcze nie złożyłam wniosku o pozwolenie na budowę). Da się "wcisnąć" wiatrołap 1,6m x 1,7 (czy nie za mały?)

Czy muszę robić adaptację projektu, czy wystarczy, że jest tam hall właściwie oddzielony od wszystkich pomieszczeń drzwiami (w hallu są schody). Będę wdzięczna za pomoc.

Marta

On 2002-11-20 15:21, finiszant wrote:

Wiatrołap się przydaje BARDZO (ochrania przed zimnem, stanowi miejsce na choćby ułożenie butów

O, buty - zimne,wręcz lodowate wkłada sie na nogi. Niezbyt

przyjemne uczucie. Wierzchnie okrycia rownież są zimne. Brrrrrr..

Przecież te pomieszczenia są najczęściej nie ogrzewane i małe.

Ja wiem, że zatrzymują zimne powietrze, ale nie lubię tych

klitek zwanych wiatrołapem.

pozdrawiam.

Sylwia

Nie postawiłam ścianek wiatrołapowych, bo mi się nie podobały.

Myślałam, że ganek (był w projekcie)rozwiąże problem, ale nie, zimą wiało, och, wiało. Zabudowaliśmy część ganeczku luksferami, i ładnie, i jasno, no i jestem zadowolona. Ale bez wiatrołapu, bez ganku - nie. Zimno jest przecież przez pół roku.

Wiatrołap nie może być klitką (ani ciemną ani zimną - często montuje się podłogówkę w wiatrołapie - rozwiązanie sprawdzone i naprawdę świetne!). Za wąski z wciśniętą szafą "w ścianie" jest rzeczywiście paskudny i niefunkcjonalny. Wiadomo, każdy oszczędza na powierzchni domu, ale te ok 4 m2 warto na niego poświęcić, i choć jest to tylko komunikacja to na pewno nie jest to przestrzeń stracona! Często widzę projekty z paradnym hollem, do którego należy "przecisnąć się" przez gardło wiatrołapu. Murator pisał wiele razy o tym, że każdy dom w miarę swojej powierzchni musi zachować proporcje. I jeszcze jedno rozwiązanie sprawdzające się - to przylegająca do wiatrołapu choćby minimalna garderoba.

Oczywiście jak zawsze nie ma rozwiązań uniwersalnych.

pozdrawiam

Finiszant

[ Ta wiadomość była edytowana przez: finiszant dnia 2002-11-20 15:53 ]

On 2002-11-20 15:51, finiszant wrote:

Często widzę projekty z paradnym hollem, do którego należy "przecisnąć się" przez gardło wiatrołapu.

Oj tak, słuszna uwaga :smile: Ja nawet miałam okazję przechodzić

przez cos takiego w nowo wybudowanym "pałacu" znajomych.

Koszmar i ubierałam zimny płaszcz :evil:

Nie było tam ciepło, oj nie.

Podobaja mi sie Wasze sugestie. Skorzystam :smile:

No to ciekawe, bo ja mam projekt bez wiatrołapu i dostałem bez problemu pozwolenie na budowę. Widziałem, też kilka innych takich domów w budowie.

Prawdę mówiąc uważam to za niedoróbke mojego projektu, ale buduje z mocnym postanowieniem nie wprowadzania zmian (na razie się sprawdza :smile:) Planuje ewentualny przeszklony ganek w przyszłości jak się nie da przeżyć.

Zaintrygowaliście mnie tymi przepisami o wiatrołapie.