Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

Dla mnie wiatrołap, czy jak ktoś po staremu woli ganek (zawsze lubiłam to słowo) jest super ważny i potrzebny. Klimat jaki jest, każdy wie, a jest coraz gorzej ;)

Drzewiej wołano na wiatrołap: sień. Swoją drogą, zanim zamontowaliśmy stolarkę wewnętrzną w naszym domku, też korzystaliśmy z "materiałowych" drzwi (wykonane były ze starych zasłon i drewnianych karniszy). Do dziś śmiejemy się wszyscy, że podczas imprezy po komunii syna nie trzeba było specjalnie w dolnej łazience sprzątać. Dziwnym trafem mało kto mógł/chciał się skupić za taką zasłonką... :oops: :devil:

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie macie wrażenia, że pytanie w temacie zostało trochę nieszczęśliwie nazwane? Sądzę, że 99% ludzi, którzy mają miejsce na wiatrołap zrobiliby go, bo jednak zawsze spełni bardziej lub mniej mądrą funkcję, a koszt wykonania raczej żaden, bo to tylko jedne drzwi więcej. Schody zaczynają się, gdy miejsca na wiatrołap nie ma tzn. możemy wygospodarować np. 3-4 m2 i jeszcze np. nie możemy tam wcisnąć pelnowymiarowej szafy nie tylko na japonki, ale też kurtki dla całej rodziny i gości. Drzwi pomiędzy wiatrołapem, a resztą domu również trzeba swobodnie otworzyć, a czasem i zostawić otwarte, bo nie zawsze chce się zamykać. Mój znajomy ma taki mikrowiatrołap 4 m2 i nie można się tam nawet ruszyć, szafa w innym miejscu domu, otwarcie drzwi powoduje, że wszyscy muszą stamtąd wyjść, kompletnie bez sensu.

Nie macie wrażenia, że pytanie w temacie zostało trochę nieszczęśliwie nazwane? Sądzę, że 99% ludzi, którzy mają miejsce na wiatrołap zrobiliby go, bo jednak zawsze spełni bardziej lub mniej mądrą funkcję, a koszt wykonania raczej żaden, bo to tylko jedne drzwi więcej. Schody zaczynają się, gdy miejsca na wiatrołap nie ma tzn. możemy wygospodarować np. 3-4 m2 i jeszcze np. nie możemy tam wcisnąć pelnowymiarowej szafy nie tylko na japonki, ale też kurtki dla całej rodziny i gości. Drzwi pomiędzy wiatrołapem, a resztą domu również trzeba swobodnie otworzyć, a czasem i zostawić otwarte, bo nie zawsze chce się zamykać. Mój znajomy ma taki mikrowiatrołap 4 m2 i nie można się tam nawet ruszyć, szafa w innym miejscu domu, otwarcie drzwi powoduje, że wszyscy muszą stamtąd wyjść, kompletnie bez sensu.

Maly wiatrolap nie spelnia swojej roli.

Duzy - kosztuje.

Cos pomiedzy moze zadzialac, ale przynajmniej wg mnie nie jest on potrzebny.

Mysle, ze tyle samo szczesliwych ludzi z wiatrolapami, jak i bez :-)

My mamy wiatrołap, ale po zimie stwierdzamy, że nie będziemy montować w nim drzwi na korytarz. Mimo, że nie mamy jeszcze nawet elewacji, jest ciepło. Wiatrołap na 100% pozostanie otwarty. No i podłogówka w wiatrołapie to jest to. Nie ma nic przyjemniejszego niż wejść zmarzniętej do domu i stanąć na grzanych kafelkach. Niby nic, ale w życiu bym tego nie oddała.

Maly wiatrolap nie spelnia swojej roli.

Duzy - kosztuje.

Cos pomiedzy moze zadzialac, ale przynajmniej wg mnie nie jest on potrzebny.

Mysle, ze tyle samo szczesliwych ludzi z wiatrolapami, jak i bez :-)

Kosztuje? Wszystko zależy od projektu domu i jego uwzględnieniu za drzwiami wejściowymi (a nie dokładaniu na siłę), wiatrołap sam w sobie nic nie kosztuje. Kwestię dodatkowych drzwi pomijam.

Osobiście również wiatrołapu nie mam i w moim przypadku byłaby to właśnie taka klika z wątpliwą zaletą, ale chodzi o samo pytanie w temacie, które jest trochę bez sensu. Ktoś mógłby spytać czy garaż jest potrzebny (inna skala niż dodatkowe drzwi w przedpokoju, ale jednak). Oczywiście, że nie jest, ale jeśli jest kasa i miejsce to czemu ma go nie być, przyda się. Tak jak druga łazienka, kotłownia, pralnia czy siłownia i pokój kinowy.

• 11 months później...

Moje mieszkanie posiada wejście bezpośrednio z dworu - taka kilkurodzinna kostka z niezależnymi wejściami. Po otwarciu drzwi wchodzimy do "wiatrołapu". Piszę w cudzysłowu bo jest to wiatrołap tylko z nazwy - ma szerokość 1,5 metra ale długość tylko 60cm wiec jest bardzo mały i krótki. To rozwiązanie jest o tyle bez sensu, że i tak jeśli wchodzą dwie osoby to otwierają drugie drzwi i wchodzą w głąb mieszania wznosząc zimą cały bałagan. Poza tym wchodzą do domu przy otwartych jeszcze drzwiach zewnętrznych wiec wiatrołap traci sens. Otwarcie drugich drzwi powoduje też zaburzenie komunikacji w korytarzu i robi się wtedy niezły kocioł. Mieszkanie jest małe bo ok 50m i myśleliśmy nad likwidacja tego wiatrołapu - wyburzenie - ścianki działowej (wiatrołap jest zagospodarowanym kawałkiem korytarza). Niestety mamy obawy bo drzwi zewnętrzne metalowe nie są jakieś super ciepłe i w wiatrołapie czuć zimno przy niskich temperaturach. Technicznie jest możliwe zamontowanie drugiej ościeżnicy zaraz przy drzwiach wejściowych (wykorzystałbym drzwi od wiatrołapu od strony mieszkania). Drzwi to są 90tki wiec będzie to do siebie pasowało. Ogólnie w mieszkaniu było by więcej przestrzeni bo ten wiatriołap to tylko klitka gdzie tak naprawdę ledwo się może obrócić jedna osoba.

Pytanie brzmi; czy jeśli chodzi o ciepło w mieszkaniu, takie rozwiązani z podwójnymi drzwiami będzie wyraźnie gorsze niż wiatriolap czy raczej nie powinienem odczuć różnicy? Przy wejściu do domu zamiast odbić się od drugich drzwi i tak się je otwiera zanim zamknie się drzwi wejściowe wiec to ze mi więcej zimna wleci do mieszkania podczas wchodzenia jest bez znaczenia, chodzi mi raczej o izolacje cieplną przy zamkniętych drzwiach, Byc możne ten mały kawałek wiatrołapu to taka strefa buforowa i jest i tak lepszym rozwiazaniem niz podwojne drzwi? Dodam ze jesli zrobilbym podwojne drzwi to chcialbym dodac jakies ocieplenie np taka mate na drzwi z marketu (raczej na drzwiach zewnetrznych bo nie wiem czy na metalowych nie bedzie sie skraplala woda i mi to nie zajdzie wilgocia). Jakie jest Wasze zdanie?

Moje mieszkanie posiada wejście bezpośrednio z dworu - taka kilkurodzinna kostka z niezależnymi wejściami. Po otwarciu drzwi wchodzimy do "wiatrołapu". Piszę w cudzysłowu bo jest to wiatrołap tylko z nazwy - ma szerokość 1,5 metra ale długość tylko 60cm wiec jest bardzo mały i krótki. To rozwiązanie jest o tyle bez sensu, że i tak jeśli wchodzą dwie osoby to otwierają drugie drzwi i wchodzą w głąb mieszania wznosząc zimą cały bałagan. Poza tym wchodzą do domu przy otwartych jeszcze drzwiach zewnętrznych wiec wiatrołap traci sens. Otwarcie drugich drzwi powoduje też zaburzenie komunikacji w korytarzu i robi się wtedy niezły kocioł. Mieszkanie jest małe bo ok 50m i myśleliśmy nad likwidacja tego wiatrołapu - wyburzenie - ścianki działowej (wiatrołap jest zagospodarowanym kawałkiem korytarza). Niestety mamy obawy bo drzwi zewnętrzne metalowe nie są jakieś super ciepłe i w wiatrołapie czuć zimno przy niskich temperaturach. Technicznie jest możliwe zamontowanie drugiej ościeżnicy zaraz przy drzwiach wejściowych (wykorzystałbym drzwi od wiatrołapu od strony mieszkania). Drzwi to są 90tki wiec będzie to do siebie pasowało. Ogólnie w mieszkaniu było by więcej przestrzeni bo ten wiatriołap to tylko klitka gdzie tak naprawdę ledwo się może obrócić jedna osoba.

Pytanie brzmi; czy jeśli chodzi o ciepło w mieszkaniu, takie rozwiązani z podwójnymi drzwiami będzie wyraźnie gorsze niż wiatriolap czy raczej nie powinienem odczuć różnicy? Przy wejściu do domu zamiast odbić się od drugich drzwi i tak się je otwiera zanim zamknie się drzwi wejściowe wiec to ze mi więcej zimna wleci do mieszkania podczas wchodzenia jest bez znaczenia, chodzi mi raczej o izolacje cieplną przy zamkniętych drzwiach, Byc możne ten mały kawałek wiatrołapu to taka strefa buforowa i jest i tak lepszym rozwiazaniem niz podwojne drzwi? Dodam ze jesli zrobilbym podwojne drzwi to chcialbym dodac jakies ocieplenie np taka mate na drzwi z marketu (raczej na drzwiach zewnetrznych bo nie wiem czy na metalowych nie bedzie sie skraplala woda i mi to nie zajdzie wilgocia). Jakie jest Wasze zdanie?

Ja bym zaczął od poprawienia głównych drzwi. Potem wyjąłbym te wewnętrzne pomiędzy wiatrołapem z zawiasówa mieszkaniem z zawiasów i tak przezimował. Dopiero potem kułbym ściany.

• 7 months później...

Odświeżam wątek, bo jestem zagorzałą przeciwniczką wiatrołapów.

Moim zdaniem jest to okropny wynalazek Polaków. Zazwyczaj jest brzydki czuć zapach stęchlizny, wilgoci i butów :( Dla mnie pierwsze wrażenie po wejściu do domu jest b. ważne. Opinia, że w zimnym klimacie wiatrołap musi być jest chybione. W Kanadzie, Stanach (nie mówią o Teksasie czy Kalifornii) gdzie też mają srogie zimy nie ma czegoś takiego jak wiatrołap. Po wejściu do domu jest przestrzeń, zazwyczaj widać salon, otwartą kuchnię. W okresie świąt Bożego Narodzenia od razu widać piękne dekoracje, zapach świec. Amerykanie są w tym mistrzami! Tak wita się gości w USA, a u nas goście wchodzą do jakiejś stęchłej klitki z górą rozrzuconych butów! o nie! Jak można być zwolennikiem czegoś takiego. A że piasek się naniesie? To przecież można porządną wycieraczkę przed wejściem położyć i na prawdę to pierwsze wrażenie jest ważniejsze niż trochę piasku czy ziemi.

Juz nie wspominając o kolorach drzwi wejściowych. Skąd w Polsce pogląd, że drzwi dobiera sie pod kolor stolarki okiennej? Brązowe okna to brązowe drzwi, białe to białe drzwi. Strasznie nudno :( Drzwi powinny się odznaczać od całości, zachęcać do wejścia.

dodaję parę zdjęć:

0430-D-014_SUP_HH_AU09.jpg

entrance.jpg

stock-photo-luxury-home-entrance-and-stairway-45679795.jpg

Storage-Space-Under-Stairs-Ideas-in-Hallway.jpg

Amerykanie są w tym mistrzami!
Oj są w wielu dziedzinach, najlepiej im wychodzi zaszczepianie "ichniej" demokracji tam gdzie nie trzeba. Wiatrołap jak najbardziej tak. Nie ma opcji, żeby kilka osób w mokrych okryciach i zabłoconych butach drałowało po "amerykancku" bezpośrednio przez cały dom do salonu, po uprzednim wytarciu większych zanieczyszczeń o dywan :D. Super rozwiązanie, niech jeszcze położą sobie zmęczone kopyta na ławę :). Wentylacja dba o usunięcie nadmiaru wilgoci i ewentualnych zapaszków z wiatrołapu. Zimą wietrzenie domu podczas wchodzenia i wychodzenia też jest zbędne. W Norwegii zazwyczaj jest korytarz z wieszakiem i miejscem na buty, wiatrołapy też się zdarzają, ale wiadomo to "bidoki" i buciory zostawiaja przy drzwiach :D

Moim zdaniem jest to okropny wynalazek Polaków.

Niemców - słowo "wiatrołap" to kalka z niemieckiego. Po polsku to sień.

Jak komuś w wiatrołapie śmierdzi to znaczy, że ma kiepską wentylację i grzybicę stóp.

Amerykański wiatrołap jest prawie niewykorzystywany (tylko dla gości), bo domownicy wchodzą albo od pomieszczenia gospodarczego (laundry room) albo przez garaż.

Tutaj wyraźnie to widać:

http://houseplans.co.nz/images/house-plans-nz.jpg

Amerykanie sa po prostu konserwatystami. Urządzają dom nie współczesnie, tylko tak, jak robił to ich przodek 150 lat temu, który mieszkał w małej chatce na prerii. Skutkiem tego amerykańskie domy mają idiotyczne okna, brak mozliwości montażu sedesu podwieszanego czy trudne do umycia kuchenki wolnostojace a nie podzielone na płytę grzewczą i piekarnik.

I tak zdumiewa mnie fakt, że odeszli od brytyjskiego pomysłu na dwa krany przy umywalce.

Edytowane przez Elfir