Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

chce zrobic dosc duzy hall (ok 12m2), duze drzwi do salonu, kuchni, ale nie robic klitki 1,5x1,5 jako "wiatrolap". Mam znajomych, ktorzy nie maja wiatrolapu , i jest bardzo przestronnie i dobrze wyglada - po lewej stronie kuchnia, po prawej lazienka i PT, potem salon.

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja właśnie jestem przeciw temu.nie podoba mi się przeciskanie ,przetestowałam to u koleżanki,gdzie trzeba wchodzić rodxzinnie i ubierać sie,a póżniej wychodzić.ubrania wieszasz w garderobie/zamknietej/buty u mnie nawet teraz są na podłodze bez żadnej szmaty.nigdy mi się to nie podobało i nie ma problemu żeby to zebrać mopem/gąbką/

i dlatego u nas likwidujemy wiatrołap,będzie mały hol ,a póżniej saloooon

,a bedziemy mieć mieszka -gargamela

Wspieram ideę wiatrołapu, który w naszych warunkach klimatycznych jest bardzo funkcjonalny. W naszym domu na pewno będzie.

Mogę swoje racje wesprzeć dwudziestoparoletnim doświadczeniem z domu rodzinnego, w którym wiatrołap był i okazał/okazuje się nieodzowny.

Szczególnie jeśli planujecie otwartą przestrzeń na dole (jak wydaje mi się z Twojego posta) - bez wiatrołapu narażasz się na to, że każdy kto choćby tylko zajrzy Ci do domu od razu będzie w Twoim salenie - nie wpsomnę o takiej prozie jak utrata ciepla, bo to chyba oczywiste

dzięki temu , że ma się wiatrołap, w holu moze być już milutko

oczywiście wiatrołap powinien być na tyle duży, żeby zmieściły się tam szafy na ubrania i buty ( wtedy parkiet w holu sie nie zniszczy, no i w holu nie straszą szafy, tylko "błyszczy" komódka, czy coś takiego)

dochodzi element zimna, ale ja się nim nie kierowałam

no własnie to mówie zonie co pisze jacek69 ... bedzie otwarta przestrzen, bedzie z drzwi widac co jest w salonie i zimno po nogach....

Pablo, czy Ty naprawdę uważasz, że to ładnie się z tak młodym wiekiem obnosić ????

:lol: :lol: :lol:

Kochany, pomyśl o uczuciach innych ...

Trochę współczucia ...

:lol:

Ja nie zrobiłem. Wszystko zależy ile razy otwierasz drzwi. Bo jak częściej otwierasz okno... to jak by Ci to powiedzieć... Natomiast zamiast wiatrołapu (tu juz nie chodzi o utratę ciepła, tylko o funkcjonalność, to zastanów się, czy nie wydzielić wnęki jako "szatni'. Dla mnie rwelacja. To jest jedyny pozytyw z pracy mojego architekta w projelcie indywidualnym. Wniosek: nie widzę krzyści z wiatrołapu. A z charakteru jestem skąpcem...

tocze z zona dyskusje na temat wiatrołapu w naszym domu.

projekt powstał tak ze z dworu wchodzi sie bezposrednio na hall po lewo jest wejscie do lazienki dalej do pom gosp. na wprost wejscie do salonu i sypialni.

Jest tam przestrzał z dworu do salonu.

zona mówi ze tak jest fajnie ale ja wiem ze musi byc pomieszczenie posrednie , moze ganek jakis mały bo ogrzewanie bedzie kosztowało fortune.

pomocy

hihih Pablo my o to samo z mezem sie spieramy. Kiedys na forum utworzylam watek - z przedsionkiem czy bez , duzo ludzi sie wypowiedzialo, jak cie interesuje to tu jest adres do watku

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32845&highlight=wiatro%B3ap

• 5 months później...
Jestem zdecydowanie za! Mój wiatrołap będzie miał ponad 7 m2 (prawie 2 m na prawie 4m) Uważam, że takie pomieszczenie jest bardzo przydatne, można się spokojnie rozebrać, zdjąć ubłocone buty, postawić mokry parasol.. U nas będzie tam zabudowana szafa na wszytskie okrycia wierzchnie i butki, wieszak oczywiście też, jakieś lustro :D , okno z roletką lub firaneczką i wejście do kotłowni. Drzwi jak najbardziej też będą prowadzące do dalszej dziennej części domu. W sumie to wiatrołap i kotłownia będą jedynymi pomieszczeniami na dole, które będą "ograniczone" drzwiami.Aha..no i wc oczywiście :roll: Reszta pomieszczeń jest mniej lub bardziej otwarta :D

najpierw długo się przed nim broniłam i usunęliśmy go z projektu, a teraz już mamy inny projekt :lol: i właśnie "wywalczyłam" :wink: dobudowanie wiatrołapu; jeszcze nie wiem, jaki duży (nie mniej niż 3 m2), ale na pewno bedzie i się przyda nie tylko na buty, kurtki, czy parasole...

jeszcze się tylko waham, czy robić drzwi wewnętrzne, czy nie :roll: