Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

My akurat jesteśmy za tym aby wiatrolap był w domu i tak sobie zrobiliśmy. (9m2)

Jakie były nasze powody aby tak zrobić?

Garaż mamy połączony z domem i wchodzi się z garażu do wiatrolapu a nie od razu do domu. Chcieliśmy tez aby buty (zwłaszcza) i płaszcze były zostawiamy „poza” domem. A to ze względu na nasze dziecko które sobie lubi wyciągać buty z szaf i się nimi bawić. A tak nie będzie miał do tego dostępu i już.

No i jeszcze jeden powód to taki aby mieć trochę cieplej w domu.., choć ci co nie maja wiatrolapu wcale na zimno nie narzekają.

No, a każdy robi jak lubi.., a mi mamy nadzieje, że w życiu się potem dobrze sprawdza właśnie ten nasz wybór. :p

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy Waszym zdaniem potrzebny jest wiatrołap w domu który ma osłonięte wejście? Z jednej strony znacznie wysunięta ściana garażu, z drugiej wnęka ok 1,5m, całość zadaszona.

Pytam tylko o ewentualne straty ciepła, czy przy takich założeniach faktycznie wystąpiął?

Wejście jest nieco osłonięte więc drzwi i okna się nie sypią, drzwi wejściowe dobrze ocieplone więc nie wieje. Dodatkowa korzyść to mniej o jedne drzwi :p . A jak to wygląda? - zapraszam do galerii zdjęć gdzie widać jak zamieniłam mały wiatrołap i mały korytarz na niewielki hol.

Wiatrołap tak, ale to zewnętrzna część budynku!! osłaniająca przed wiatrem ,deszczem śniegiem, gdy wyjmuję klucze , składam parasol,wycieram buty i wchodzę do ciepłego domu\niekoniecznie do salonu \

Kolejne drzwi w obawie przed świrzym powietrzem to duża przesada

\drzwi zew . jedne ale szczelne i o dobrej izolacji\ Konstrukcja wiatyrołapu urozmaicająca bryłę domu i raczej lekka. Nie znalazłem takiego rozwązania wśród gotowych projektów \wszędzie sionka zwana watrołapem\

POzdrawiam.

Wiatrołap tak, ale to zewnętrzna część budynku!! osłaniająca przed wiatrem ,deszczem śniegiem, gdy wyjmuję klucze , składam parasol,wycieram buty i wchodzę do ciepłego domu\niekoniecznie do salonu \

Kolejne drzwi w obawie przed świrzym powietrzem to duża przesada

\drzwi zew . jedne ale szczelne i o dobrej izolacji\ Konstrukcja wiatyrołapu urozmaicająca bryłę domu i raczej lekka. Nie znalazłem takiego rozwązania wśród gotowych projektów \wszędzie sionka zwana watrołapem\

POzdrawiam.

Otóź to.

Wiatrołapem nazywa się pomieszczenie (za drzwiami zewnętrznymi) zazwyczaj niewielkie, ograniczające właśnie wnikanie zimna do dalszych części domu. Dawniej nazywano go sienią a nawet gankiem.

Wszyscy poprzednicy raczej używali terminu wiatrołap w pierwszym podanym przeze mnie znaczeniu.

Kasztelan dobrze napisał. Zrezygnowalam z sionki a nie z wiatrołapu poniewaz w moim projekcie go po prostu nie było. Wejście mam zadaszone, drzwi solidne. W domu jest ciepło, bez przeciągów. Jest miło gdy ktoś wchodzi lub wychodzi - komu zaszkodzi gram rześkiego powietrza? Przecież nie jest to fala mrozu przenikająca dom. Dodam, że większość się dziwi, że nie mamy "wiatrołapu". Najbardziej dziwią się budowlańcy i ci, co już się wybudowali. Mamy za sobą pierwsze mrozy i widzę, że decyzja była słuszna.

• 6 months później...

Moja Ciotka, powiedziała mi że teraz jest wymagane prawnie, aby dom był wyposażony we wiatrołap. Jako dom całoroczny nie może być dom w którym z drzwi wchodzimy odrazu do np. salonu.

Proszę pomińmy aspekty użytkowe bo nie o to chodzi...tylko o to czy to prawda?? Bo trochę mnie to ździwiło...

Moja Ciotka, powiedziała mi że teraz jest wymagane prawnie, aby dom był wyposażony we wiatrołap. Jako dom całoroczny nie może być dom w którym z drzwi wchodzimy odrazu do np. salonu.

Proszę pomińmy aspekty użytkowe bo nie o to chodzi...tylko o to czy to prawda?? Bo trochę mnie to ździwiło...

Ciocia ma poczucie humoru :D:D:D