Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi nalezy chronić przed dopływem chłodnego powietrza przez zastosowania przedsioka, kurtyny powietrznej, lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść, nieprzewidzianych do stałego uzytkowania." ... tyle mówią przepisy ...

"Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi nalezy chronić przed dopływem chłodnego powietrza przez zastosowania przedsioka, kurtyny powietrznej, lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść, nieprzewidzianych do stałego uzytkowania." ... tyle mówią przepisy ...

No to z kolei z tego by wynikało, że jednak to prawda??! :-?

"Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi nalezy chronić przed dopływem chłodnego powietrza przez zastosowania przedsioka, kurtyny powietrznej, lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu."

Jeżeli jest to wejście tzw. frontowe to wiatrołap jest potrzebny jak w cytacie.

"Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść, nieprzewidzianych do stałego uzytkowania." ... tyle mówią przepisy ...

Przeciez nikt nie stosuje w drzwiach tarasowych wiatrołapu.

Czyli wszystko jak w przepisach

czy ten zapis nie dotyczy czasem budynków użyteczności publicznej?

czy ten zapis nie dotyczy czasem budynków użyteczności publicznej?

Dotyczy wszystkich budynków. I nie jest koniczne wykonywanie wiatrołapu, mozna "inne rozwiązanie nieutrudniające ruchu".

Przepis śmieszny jak wiele przepisów a jak ja lubię stały dopływ świeżego powietrza. Co to jest pomieszczenie do stałego pobytu ludzi. Hol chyba nie jest takim pomieszczeiem.

Może i śmieszny jak wiele innych, ale może uniemozliwić uzyskanie pozwolenia na budowę.

Toż w projekcie ma być ale można go nie zbudować, choć przyznam, że jest potrzebny. Niestety w domach średniej wielkości do 150 m pow. użytkowej jest on zwykle bardzo mały (dotyczy projektów typowych), a tym samym mało użyteczny.

Przepis śmieszny jak wiele przepisów a jak ja lubię stały dopływ świeżego powietrza. Co to jest pomieszczenie do stałego pobytu ludzi. Hol chyba nie jest takim pomieszczeiem.

Może i śmieszny jak wiele innych, ale może uniemozliwić uzyskanie pozwolenia na budowę.

znasz taki przypadek???

• 2 months później...
Czy macie oddzielony wiatrołap od reszty domu drzwiami bo ja mam ale chodzi mi pomysł usunięcia tych drzwi i niewiem czy niebędzie wtedy w domu zimno ?

U mnie jak drzwi nie było to się momentalnie wychładzało - no chyba że za wiatrołapem masz korytarz i oddzielne dzrwi do pomieszzczeń. Ja mam całą przestrzń otwartą i naprawdę było dużo zimniej w domu i rachunki były jakoś większe. Jedną z funkcji wiatrołapu jest właśnie zatrzymywanie zimna.

Roobertt

nie mam wiatrołapu, a w domu nie jest z tego powodu zimno

podejrzewam, ze w wiatrołapie w zimie jest zimno (pewno około zera ...?) wiec otwieranie 2 drzwi zamiast jednych powoduje ze "oszczedności" sa prawdopodobnie pozorne

dzieki nieposiadaniu jeszcze jednych drzwi mam wiekszy komfort, bo nie musze sie szarpac z klamkami, cisnąć kiedy do domu wchodzi wiecej niz jedna osoba, nie slizgam sie na zalodziałej posadzce a przebieram sie w komfortowych warunkach - jak w mieszkaniu ... a nie jak w psiarni :)

Zalezy o jakim wiatrołapie mówimy - u mnie wiatrołap jest ogrzewany i jest w nim taka sama temperatura jak w reszcie domu - jest zresztą w bryle budynku. Wiatrołap od korytarza oddzielają ładne duże dwuskrzydłowe drzwi . Mając ten wiatrołap unikam przechowywania butów czy wierzchnich okryć "na widoku" po drugie oprócz izolacji termicznej przy otwieraniu drzwi bardzo zatrzymuje brud - na jesien leżą tam dodatkowe wycieraczki których nie widać z salonu. W wiatrołapie jest ciepło i przytulnie. Broza pisał chyba o wiatrołapie w postaci dobudówki do budynku - nieocieplanego i wykonanego z innych materiałów niż budynek