Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

Robert,

Nie mozna jednoznacznie powiedziec, czy usuniecie wiatrolapu u Ciebie wplynie jakos na komfort cieplny domu - zalezy to od usytuowania domu/wejscia wzgledem stron swiata, rozy wiatrow Twojej okolicy oraz intensywnosci tychze.

U mnie jest mocno wietrznie i nie wyobrazam sobie chalupy bez wiatrolapu.

Wiatrolap chcialem miec, bo spelnia on nastepujace funkcje:

- tworzy strefe buforowa - jest cieplej "na salonach" i chlodniej w wiatrolapie

- jest czysciej na salonach ;)

- goscie (koledzy/kolezanki dzieci, inni "nie Twoi goscie") nie rozbieraja sie w domu i nikt Ci nie wytrzepuje kozucha nad glowa jak se spokojnie z browarem przy telewizorze siedzisz ;)

- dzieli dom na czesc mieszkalna i techniczna

Moim zdaniem przestronny wiatrolap to super sprawa i bardzo wazna czesc domu.

(Y)

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robertt na pewno miał na myśli wiatrołap w bryle budynku, a więc zapewne też ocieplany (kaloryfer lub podłogówka). Chodziło jedynie o kwestię drzwi między nim a holem (salonem). Jak będzie u mnie - ciepło czy zimno - powiem na wiosnę. Zdecydowałem się na normalne, jak w reszcie budynku, drzwi między wiatrołapem a holem. Nie planuję ich specjalnie zamykać, ale jak będzie mi wiało, to je zamknę ;) Jako ciekawostkę mogę podać, że producent drzwi, które kupowałem wspominał o specjalnych (!) drzwiach do wiatrołapu, które posiadają na dole opuszczaną uszczelkę. Tzn. przy ich otwieraniu uszczelka podnosi się, a przy zamykaniu - opuszcza.

• 5 months później...

Kiedyś prawie każdy dom miał przedsionek - bo inaczej było zimno ( no i chyba taka była moda).

Czy dziasiaj przedionek też jest koniecznością jeżeli chcemy mieć ciepło w domu?

Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie (dom bez przedsionka , jedna para drzwi i może zaraz za nimi pokój dzienny?)

Ja lubię dużą przestrzeń otwartą, nie lubię dzielenia powierzchni dodatkowymi drzwiami ale może to nie ekonomiczne i lepiej zrobić to teraz niz później marznąć albo narażać się na dodatkowe koszty i robotę? :roll:

U mojej mamy jest wlasnie tak i niebawem mama bedzie dorabiala sobie przedsionek.

Ciagnie chlodem i salon sie wyziebia.

Ktos na forum wspominal ,ze moga byc problemy z odbiorem domu ale nie wiem ile w tym prawdy.

A pomijajac wszystko inne ;gdzie zostawisz buty i gdzie powiesisz ubranie.Niby mozna kolo drzwi postawic szafe ale taka szafa w salonie???

Mam dwu metrowy korytarz pomiędzy drzwiami wejściowymi a slonem , a po prawej stronie tego korytarza równolegle schody na piętro. Chciałam aby te schody były odkryte i widoczne z korytarza (bez barierki a tym samym bez ścianki oddzielającej je od korytarza).

Może jednak postawić na funkcjonalność a nie estetykę i zabudować schody boczną ścianką i dostawić drugie drzwi tuż przed salonem?

Mam dylemat.... :roll:

Jak masz dylemat....

proponuję zrobić estetycznie na początek...

o ile sprawdzi się w użyciu przez np rok - to OK

jeśli będzie Ci przeszkadzał śnieg wpadający do salonu - to sobie zamurujesz, wstawisz drzwi - nie będzie to skomplikowane..... :o

dokladnie taki plan ma Frosch :evil:

dam wam znac jak szybko :wink: :p

Dzieki, zaraz mi raźniej! Taki też miałam pomysł, aby zrobić tak jak mi się podoba , a jak sie to nie sprawdzi to to zamurować i wstawic dodatkowe drzwi. Ale mój mąż namawia mnie aby od razu zrobić "własciwie".

Poniekąd go rozumiem , bo jak się okaże , że on miał rację to cała robota spadnie właściwie na niego (przez moje "widzi mi się"). :lol:

Uważam, że wiatrołap\przedsionek jest niezbędny. To co estetyczne nie zawsze jest funkcjonalne. Przy temperaturze na zewnątrz np. -10 ciągnie chłodem przez drzwi niesamowicie. Mam wiatrołap w domu i tam, gdzie pracuję i gdyby go nie było to chyba musiałabym dobudować. Jestem zdecydowanie za przedsionkiem.

Ściana w przeciętnie budowanym domu ma od 30-50 cm grubości. Na ogół jest dwu- lub trójwarstwowa, więc jakie cudowne musiałyby być drzw,żeby trzymać dobre parametry. Moje drzwi są przeciętne - solidne,robione z drewna na zamówienie. Z pewnością są drzwi lepsze, ale zawsze będzie problem, bo trochę zimna z podwórka przepuszczą. Wiatrołap to taka śluza, gdzie zawarte powietrze stanowi dodatkową izolację. Też myśleliśmy nad rezygnacją z wiatrołapu, ale uważam, że byłby to błąd. Życzę słusznego wyboru.

Na razie wiatrołapu nie mam i jest ok. :)

Ciekawy jestem jak będzie jak już zamieszkam :o

Wolałbym go nie robić ,jak do tej pory nie zauważyłem żeby dom się wyziębiał.

Przebywam w nim sporadycznie i jak jestem w środku to mam wrazenie ,że przy drzwiach jest najcieplej.W korytażu jest podłogówka i dodatkowo mam grzejnik obok drzwi.Oprócz tego mam nawiew z kominka ok.50 cm od drzwi,jak palę to tworzy się taka jakby kurtyna ciepłego powietrza.

Chcem jeszcze zrobić takie małe doświadczenie ,będę się kochać z żoną przy drzwiach na podłodze i sprawdzę czy ciągnie czy nie. :D

Wiatrołap nie jest potrzebny. Mieszkam w domu bez wiatrołapu

i jest w porządku. W większości domów w salonach są dzwi balkonowe i jakoś nikomu z tego powodu nie jest zimno. Drzwi są obecnie dobrze ocieplane.

Natomiast uwazam, że pierwszym pomieszczeniem po wejsciu do domu

nie powinien być salon, ale pomieszczenie typu holl, gdzie moga być

schody.

Revo

Nie mam jeszcze drzwi wydzialających wiatrołap.

I oto moje spostrzeżenia:

1. Efekt wizulany bardzo fajny - dużo prestrzeni

2. Zimą przy otwarciu drzwi natychmiast ciągnie zimnem po całym dole

3. Przy małym dziecku jest to wada

4. dlatego będziemy mieć drzwi ale wizualnie lekie - całe przeszklone, celem zachowania tej przestrzeni.

5. Jak drzwi są zamknięte to nic nie ciągnie i nie zauważyłem specjalnego ochładzania.

pozdrawiam

Na razie wiatrołapu nie mam i jest ok. :)

Chcem jeszcze zrobić takie małe doświadczenie ,będę się kochać z żoną przy drzwiach na podłodze i sprawdzę czy ciągnie czy nie. :D

Dobry pomysł :D

Muszę to zaproponować mojemu mężowi.

Jak będzie mu "dobrze" - to wniosek- wiatrołap nie jest nam potrzebny. :D

Czy każdy komu otworzę drzwi, listonosz, inkasent, sąsiadka (pożycz pan soli :D ), musi widzieć wnętrze mojego domu? Przy porządnej wichurze w sekundę nawieje liści, śniegu kurzu itd. to draństwo zawsze lubi sobie lezeć tuż koło drzwi i tylko czeka by sie zakręcic i do środka :D , dlatego zdecydowanie jestem za przedsionkiem lub wiatrołapem, to taka strefa buforowa. Co prawda na amertykańskim filmie to zawsze prosto z dworu do salonu wchodzą, ale czy to praktyczne?