Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W naszej strefie klimatycznej tradycją jest budowanie wiatrołapu, a jak coś wynika z tradycji, to znaczy, że całe pokolenia zdobywały te doświadczenia, więc po co wymyślać cos nowego i niefunkcjonalnego? Tylko po to żeby było nowe, a niekoniecznie dobre?

Pozdrawiam

Nasza strefa klmatyczna trochę się zmieniła przez choćby ostatnie kilkanaście czy kilkadziesiąt lat :roll:

U mnie bez wiatrołapu. Od drzwi wejściowych do salonu jest jakieś 6 metrów. W strefir około 2 metrów przy drzwiach gęściutko ułożona podłogówka. Różnicy temperatur nie ma a przynajmniej jest nieodczuwalna. O przeciągach nie ma mowy bo drzwi z porządną uszczelką ocieplone. Dobrze , że nie wymurowałem ścianki i nie wstawiłem drzwi bo teraz mam otwartą przestrzeń.

Przepisy raczej nakazuja "przedsionek" (Rozporzadznie w sprawie warunków technicznych....)

§ 63. Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi należy chronić przed nadmiernym dopływem chłodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka, kurtyny powietrznej lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść nieprzewidzianych do stałego użytkowania.

2. Zimą przy otwarciu drzwi natychmiast ciągnie zimnem po całym dole

I to jast największa wada pomiesczenia otwartego. Sama walczyłam o otwarte z mężem i inspektorem nadzoru - naszym kumplem. Teraz cieszę się, że się uparli. Na lato drzwi ściągnę i bęzie fajnie. Ale teraz nie wyziębioam każdorazowo mieszkania jak otwieram drzwi zewnetrzene, a w domku wychodzi sie często - po drewno, odśnieżyć, do garazu itd. Można przecież zrobić duże przeszkolone drzwi, jak ktos proponował, przesuwne lub celowo latwe do demontażu. Bez drzwi to kaplica jak na dworze ziab. Nie polecam.

Przepisy raczej nakazuja "przedsionek" (Rozporzadznie w sprawie warunków technicznych....)

§ 63. Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi należy chronić przed nadmiernym dopływem chłodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka, kurtyny powietrznej lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść nieprzewidzianych do stałego użytkowania.

a mimo tych przepisów - to jakoś nikt w salonie nie buduje przedsionków !projektanci projektuja salony bez przedsionków, ludzie takie "felerne" projekty kupują, a urzędnicy z PINB przymykaja na to oko przy "odbiorach"

(fakt, ze rzadko któremu chce sie ruszyc d ... e zza biurka )

wejscia z salonu z salonu projektowane są jako duże lub bardzo duze ...

drzewo do kominka taszczy sie nimi często kilka razy dziennie ... :-?

wszyscy decydenci najwyraźniej olewaja ten /durny ?/ przepis :-?

Wiatrołap nie jest potrzebny. Mieszkam w domu bez wiatrołapu

i jest w porządku. W większości domów w salonach są dzwi balkonowe i jakoś nikomu z tego powodu nie jest zimno...

ja tak jak Revo uważam - u siebie w domu - wiatrołap za niepotrzebny

(mam 2 drzwi balkonowe - przy tych równiez nie robiłem wiatrołapow)

uznałem ze w domu aby było ciepło - trzeba palic

budowa w domu jednego, dwu czy dziesieciu wiatrołapów sama w sobie niczego tu nie zmieni, od tego nie będzie cieplej ... niestety :-?

a kwestia lisci ...

mysle, ze tu wystarczy zmiana nazewnictwa, jesli ktoś nie lubi miec lisci w korytarzu czy sieni, holu, itp. to trzeba te czesci domu umownie nazwac wiatrołapem

i problem sie marginalizuje

niby dalej trzeba je sprzatnąć ... ale juz nie z sieni - tylko z wiatrołapu !

:wink:

My mamy bez wiatrolapu ( w projekcie byl ale zrezygnowalismy) z odbiorem domu nie bylo problemow bo nikogo u nas nie bylo. Nasz kierownik budowy wcale sie nie sprzeciwial.

W tym roku to zima jak wiosna wiec sie nie liczy ale my mieszkalismy w naszym domu juz w poprzednia "zime stulecia" ;) i bylo ok. Ja jestem zadowolona ze nie zrobilismy...

Myślę, że rola watrołapu to bardziej taka śluza od brudu i miejsce na pozostawienie iwrzchniego ubrania, mokrych butów itp, bo porządne drzwi wejściowe nie powiny być przecież mniej szczelne niż drzwi tarasowe, czy okno, a może nawet cieplejsze, bo bez takiej dużej szyby. Jeśli nie otwiera się takich drzwi co chwilę, to nie powinno być wielkiej straty ciepła. W niektórych domach najczęściej wchodzi się przez garaż i wtedy wejście głowne ma charakter raczej odświętny. Ważniejsze jest zapewnienie dyskretnego miejsca do ppozostawienia butów i wierzchniego ubrania (może osobna garderoba), żeby nie robić bałaganu "na salonach". W moim domu będzie wyodrębniony wiatrołap, bo tak wynika z rozkładu wnętrza, ale raczej nie wstawię drzwi oddzielających od hallu.

O wiatrołapie warto pomysleć także w innej roli (tak jest u nas), pomijając kwestie zimno/ciepło.

Mam psa, który leci do drzwi jak tylko poczuje, że ktoś obcy się zbliża (a jak dzwoni domofon to już jest hałas). Drzwi przesuwne załatwiają sprawę, nie muszę psiny zamykać gdzieś jak chcę oyworzyć drzwi.

Jak przychodzi listonosz, inkasent, itp. nie musi oglądać co jest w środku. Przyjmuję go w wiatrołapie.

• 2 months później...
  • 1 month później...
Czy wiatrołap musi być zamykany ? Ma ktoś z Was bez drzwi. Pytam pod kątem utraty ciepła. Chcąc uzyskać wiekszy korytarz chcemy mały kibelek i prysznic przenieśc do pomieszczenia, do którego wejście jest tylko z wiatrołapu.

Wiatrołap bez drzwi to już chyba nie wiatrołap.

Ja nie miałem przez dwa lata drzwi w wiatrołapie. Ta sama temperatura w całym domu. Po założeniu drzwi widzę różnicę temperatur w poszczególnych pomieszczeniach zwłaszcza w wiatrołapie. Może przyczyną są metalowe ramy drzwi wejściowch, które zimą pięknie oddają ciepło na zewnątrz. Tego nie wiem , ale róznica jest.