Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

Chwileczkę. Czy zwolennicy wiatrołapów twierdzą, że malutki wiatrołap o powierzchni około 3 - 4m2, w którym jest szafa, wieszak i szafki na buty, który pomieści co najwyżej 2 osoby, a praktycznie 1 osobę, jest użytkowany w ten sposób, że gdy z domu wychodzi kolejno kilka osób, to każda z nich otwiera drzwi do wiatrołapu, zamykla je, następnie otwiera drzwi zewnętrzne, wychodzi na zewnątrz, zamyka drzwi zewnętrne i krzyczy przez domofon "już można" i dopiero wtedy kolejna osoba wychodząca z domu wykonuje wszystkie te czynności dokladnie w rakiej samej kolejności? Czy nie jest tak, że przy wychodzeniu lub wchodzeniu do domu kilku osób jednocześnie są otwarte drzwi do wiatrołapu jak i te zewnętrzne? Czy nie sprawniej przebiega wypuszczanie i wpuszczanie wielu gości do domu, gdy barierą do pokonania dla nich są tylko jedne drzwi, bo wtedy sprawnie przez nie przechodzą z lub do obszernego korytarza, w którym mogą jednocześnie zakładać lub zdejmować okrycia wierzchnie? Oj wydaje mi się, że pomysł wiatrołapu trąci myszką. Funkcję wiatrołapu może pełnić równie dobrze, jeśli nie lepiej, korytarz. Ale warunek - korytarz nie połączony z salonem, tylko oddzielony dzrwiami od salonu. Sic!

Pozdrawiam

Jeż

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, jesli ktoś prowadzi dom "wyjatkowo otwarty", to każdy wiatrołap (przedsionek) bedzie za mały, a witanie gości bedzie odbywać sie w salonie :lol: Nie bez znaczenia jest fakt, że wiatrołap (przedsionek) jest wymagany przez przepisy:

§ 63. Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi należy chronić przed nadmiernym dopływem chłodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka, kurtyny powietrznej lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść nieprzewidzianych do stałego użytkowania.

Pozdrawiam

Nie przesadzacie z tymi tabunami gości przewalającymi się nieustannie przez nasz dom? Przecież nawet jak spodziewamy się większej liczby gości to chyba nie zbierają się przed domem i wchodzą razem tylko pewnie w pewnych odstępach czasu. A poza tym standardowa rodzina to chyba zbyt często nie przyjmuje więcej niż 2 -4 osoby? Wystarczy mieć szerokie drzwi z wiatrołapu do holu i spokojnie wszystko się uda. A przynajmniej wszystkie kurtki, płaszcze i buty zostaną zamknięte w wiatrołapie a nie na widoku.

wszystko zależy od wioelu rzeczy. Moja mama nie miała wiatrołapu, dom był starszej daty i wejście przez piwnicę. Więc zawsze w dzwiach wisiała zasłona, żeby prąd powietrza nie wpadał prosto do domu. Dobudowała i bardzo soobie chwali. Dzwi otwiera sie, nawet zimą, często. A to pies chce wyjć, a to wejść, albo dziecko się kręci, a to ktoś na papieroska (nie znoszę palenia w domu, choć sama palę...)W efekcie ciągle te dzwi wahlują. Latem faktycznie jest mniej istotny, bo wszyscy śmigają przez balkon, ale... jeszcze ma jedną zaletę - jest to miesce, które jakoś zmusza do zmiany butów :D

Z moim witrołapem połączona jest kotłownia którą zaadaptowaliśmy na garderobę. Dzięki temu goście i domownicy będą mieli gdzie zostawić buty lub płaszcze.

Likwidacja wiatrołapu nawet najmniejszego (ot takiego aby weszła szafa na buty i kurtki) to chyba pomyłka. Widać bajzel i na 100% ciągnie zimno.

Co do kierunku otwierania drzwi to ja mam na zewnątrz a odsuwanie gości od drzwi chcę ograniczyć umieszczając daleko od drzwi wejściowych wycieraczkę.

U nas też jest mały wiatrołap i podobnie jak u Ciebie przejście z niego do garażu.

Uwierz że to bardzo dobra sprawa bo ciągnie od drzwi wejsciowych i dodatkowo od garażu (mino że jest ogrzewany) a poza tym zamykam drzwi od wiatrołapu i dzieciaki już nie mają szans ucieczki na podwórko :-) i cały bałaganik szczególnie w porach zimnych zostaje zamknięty.

Drzwi wejściowe (od strony zachodniej) otwierane mam na zewnątrz. Wiadomo że w Polsce to głównie wiatry wieją z zachodu i jak będzie wiał to drzwi będzie domykał :-) a nie rozszczelniał.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
podpowiedzcie proszę o jakich wymiarach zrobi wiatrołap?:

1 wersja bez okna i mały wiatrołap

http://img190.imageshack.us/img190/8955/parterk.jpg

2 wersja z oknem i duży wiatrołap

http://img29.imageshack.us/img29/2058/parter1.jpg

Trochę szkoda powiększać go kosztem kącika z kanapą. Tam się przecież spędza w salonie najwięcej czasu.

Nawet kosztem zmniejszenia kącika TV wybieram wersję drugą.Mam wiatrołap około 4mkw.W nim szafkę na buciory i płytę wieszakową dającą wizualnie jeszcze trochę wolnej przestrzeni.Ogrzewanie podłogowe i twierdze ,że jest trochę za mały.Niestety nie miałem go jak poszerzyć.Projekt magda gl312 studia atrium.Ty taką możliwość masz a na dodatek opcja z okienkiem jest wprost rewelacyjna.Tak bym chciał.Ileż to masz kombinacji z drzwiami wejściowymi.Zdecydowanie wersja druga.

pzdr.

w rodzinnym głosowaniu też wygrywa wersja 2. a co z drzwiami? może zmieni c na otwierane na zew?

Mam otwierane na zewnątrz bo jak się domyślasz wew. to w moim projekcie porażka.Nie wiem jak chciałabyś urządzić ten powiększony wiatrołap?Wiesz otwierane na zewnątrz dają znowu więcej przestrzeni i możliwości.Takie jest moje zdanie.Zresztą przed głównym wejściem jest jakieś zadaszenie na słupkach.Wybierz tę opcję z drzwiami ,która nada temu otwieraniu swobody dla komunikacji w przechodzeniu a co dalej za tym idzie więcej możliwości w ustawianiu mebli.

Ja też jestem za wersją 2, przede wszystkim wiatrołap musi być! Brak wiatrołapu oznacza uciekanie ciepła z domu przy każdorazowym otwarciu drzwi zewnętrznych, a nie o to chyba chodzi...

Wersja 2 jest znacznie lepsza bo większa, okienko to wielka zaleta, możesz spojrzeć zanim otworzysz drzwi nieznajomemu, możesz nie zapalać światła w słoneczne dni itp. itd. :wink:

• 3 weeks później...