Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

Nie chodziło mi o plan całego mieszkania, ale konkretnie strefy wejściowej.

Bo mają wiatrołap też mozna to spieprzyć. Przykładowo w tym projekcie:

http://s5.dobry-dom.com/projekty/archeton/nqGZeQVJbU428ZM9yZ3xY2VInBmDazmL.jpg

Szafa na wierzchnie ubrania jest w części komunikacyjnej salon-schody-toaletaa, czyli zdejmując ubłocone buty przy szafie od razu trzeba wycierać podłogę, bo za chwilę przebiegnie dziecko w skarpetkach nas przywitać i wszystko rozdepcze.

Tutaj ewentualnie można buty zdjąc i zostawić do wyschnięcia w wiatrołapie, zamknąc drzwi od wiatrołapu i w skarpetkach podejść do szafy by zdjąć kurtki i wyciągnąć pantofle. Ale gdyby nie było wiatrołapu, tylko od razu główny hol, trzeba byłoby wejść do strefy domowej w butach.

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja sobie nie wyobrażam domu bez wiatrołapu i spiżarni .prędzej bez garażu.przecież na 90% naszych działek ze świeżo wybudowanymi domami jest ultra przewiew bo wszystko dopiero zaczyna rosnąć i minął lata kiedy te tuje lub inne naturalne wiatrołapy podrosną.wogóle mi sie nie podobaja garaże w bryle domu,szkoda miejsca.mój jest 10m od domu z płyty osb i jest super .ale bez wiatrołapu?nie

ja sobie nie wyobrażam domu bez wiatrołapu i spiżarni .prędzej bez garażu.przecież na 90% naszych działek ze świeżo wybudowanymi domami jest ultra przewiew bo wszystko dopiero zaczyna rosnąć i minął lata kiedy te tuje lub inne naturalne wiatrołapy podrosną.wogóle mi sie nie podobaja garaże w bryle domu,szkoda miejsca.mój jest 10m od domu z płyty osb i jest super .ale bez wiatrołapu?nie

ja osobiście też sobie bez wiatrołapu nie wyobrażam. raz że wygoda - rozebrać się i wchodzić dalej, dwa może to tylko złudzenie ale wydaje mi się że tak nie hula wiatr po domu jak się wchodzi, trzy to z listonoszem też jest super - rozmawiasz kwitujesz w domu nie w progu a jednak w części zamkniętej (nie widać czy masz tv:)) obecnie mam wiatrołap i w nowym domu który się wykańcza oczywiście także. jestem obiema rękami ZA. pozdrawiam

Wielu sobie nie wyobraża domu bez garażu, wielu też nawet garażu poza budynkiem, bo komfortu przy tym nie ma jak trzeba wyłazić z domu, aby dojść do samochodu w śnieżycę czy ulewę jak można sobie przejść do drugiego pomieszczenia, więc takie gadanie jest trochę bez sensu. Kwestia gustów.

Pierwsza zima w nowym domu za nami - i to bez wiatrołapu.

Mamy niewielki hol, z którego dopiero drzwiami wydzielimy wiatrołap. Póki co mamy wygodną przestrzeń nieposzatkowaną na klitki - tzn. na maleńki wiatrołap i reszta holu.

Pod tym kątem jest na pewno wygodniej, ale to sprawa typowo indywidualna, wynikająca z naszego projektu.

Poza tym - mamy układ,że w linii prostej od wejścia przechodzi się do salonu. Niestety każde otwarcie drzwi wejściowych odczuwa się zimnym podmuchem w cieplutkim salonie.

Z holu mamy także wejście do łazienki - wychodząc z mokrą głową można się spotkać z "miłym" orzeźwieniem od strony drzwi wejściowych.

Nie mamy małych dzieci - ale nie bardzo widzę biegającego brzdąca ( często na bosakach) w pobliżu otwieranych drzwi przy -20 st na zewnątrz. W każdym razie moi goście z małymi dziećmi zwracają na takie podmuchy.

Być może, ktoś kto ma wejście usytuowane gdzieś na boku, "za zakrętem" nie będzie odczuwać takiego dyskomfortu, ale ja - wybieram jednak wiatrołap.

Ja bym z tego nie żartowała. Gruba zasłona na zimę to rozwiązanie spotykane w Wlk. Brytanii.

Sama to rozważam do czasu zebrania kasy na drzwi wewnętrzne wiatrołapu.

Brytyjczycy też nie robia klasycznych wiatrołapów (łagodniejszy klimat) ale z porad na stronach o DIY wynika, że brakuje im tego, bo proponują szycie zasłon na drzwi, wałków do układania pod drzwiami wejściowymi (szczelina, którą wpada zimno)

Kurde po zimie oddasz do pralni za 20zł nie przesadzaj. Albo kupisz nową i na każdą zimę będziesz miała inny kolor albo wzorek :lol:

Jest wiele za i przeciw. Chciałbym pięknie poprosić o rzuty domków w których brak wiatrołapu się sprawdza. (większość domków to projekty typowe więcy wystarczy link). Myślę, że to działa tak, że zależy od umiejscowienia drzwi. Dlatego jedni jak otworzą to wiuwa, a innym nie.

Ja wiatrołap mam, ale jeszcze nie zamknięty drzwiami. Nie zauważyłam, żeby ciągneło, ale od wiatrołapu do kuchni czy salonu daleko jest więc moge nie poczuć zimnego powiewu. Gorzej z piwnicą :( Brak drzwi = zimno ciągnące z piwnicy. To na pewno do zmiany przed przyszłą zimą.

Dla mnie wiatrołap, czy jak ktoś po staremu woli ganek (zawsze lubiłam to słowo) jest super ważny i potrzebny. Klimat jaki jest, każdy wie, a jest coraz gorzej ;)