Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

No więc wiatrołap, raczej zbędny, ale duży przedpokój musi raczej być. Czyli rozwiązanie, gdzie bez wiatrołapu wchodzi się do salonu jest kiepskie, ale gdzie wchodzimy do sporego hallu, jak najbardziej. Widziałem w ostatnim czasie kilka takich domów i nie ma tam wady braku wiatrołapu. Nieszczęśliwym rozwiązaniem wydaje mi się malusi wiatrołap, gdzie wpadasz z rodzinką, i się nie mieścisz. Jednorazowo wiatrołap powinien przyjąć min. 8 osób, czyli 5 gości z wózkiem i 2-3 osobowy komitet powitalny, a to już nie jest wiatrołap.

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadzam się z Heraklesem. Najlepszy duży hol z miejscem na schowanie butów i kurtek niż mały wiatrołap. Na rynku są dostępne drzwi ciepłochronne, które nie dopuszczają do wyziębienia wnętrza.

Ja planuję zmienić projekt parteru w moim domu i może proszę o opinie. Buty myślę, że będziemy zostawiać w przejściu z garażu, tam gdzie jest piec gazowy. W holu będzie duża szafa też z miejscem na buty i kurtki.

link do oryginalnego projektu " Dom przy Cyprysowej 14 lustro"

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-14.html#lustro

na zdjęci rzut po moich zmianach:

parter1.jpg

Nie, zeby nie pobrudzic.

Dlatego, ze taka jest logistyka domu. Jesli nie mieszka sie w miescie, to najczesciej poruszasz sie samochodem. I najczesciej wchodzi sie do domu od .

Dlatego w przemyślanej logistyce europejskiej wejście do garażu jest połączone z wiatrołapem (także poprzez pom. gospodarcze). Tym samym nie trzeba budowac pomieszczenia "tylko dla witania gości" :D

Gdy patrzę na te zdjęcie powyżej i rozmiar profila w którym te 4 szyby mają się znajdować to czuję, ze coś jest nie tak. 4 szyb ta babka tak łatwo by nie trzymała w jednej ręce.

Oj compi, to byl zart..... dwie szyby w gornej i dwie w dolnej czesci, daje razem 4.

Gorąco się zrobiło, ile osób, tyle pomysłów na wchodzenie do domu. Czy już wspominałem, że jestem zwolnnikiem wiatrołapów?:D. O USA już pisaliście czyli mamy jako taki pogląd na ergonomię "ichnich" domów. Ich północni sąsiedzi budują także popularne szkieletowce. Jak ktoś wcześniej wspominał o niższych kosztach i nie pchaniu się w kilkuwieczne budowle, kanadyjczyki są najprostszą technologią. Zazwyczaj tamtejsze domki mają kilka wejść, frontowe najrzadziej uczęszczane ma "foyer" czyli nasz przedsionek z zabudowana szafą i miejscem na ubrania. Jest otwarty na resztę domu. Tylne (mud room) cześciej używane ma lub może mieć tradycyjny wiatrołap z miejscem na zabłocone buciory, mokre kurtki i jakiś sprzęt spotrowy (sanki, narty). Dodatkowo posiadając garaż w bryle domu jest przejście z niego do domu. W Norwegii przedsionek lub wiatrołap. Wchodząć w butach obklejonych śniegiem i zaspą na głowie, dobrze jest rozebrać sie w pomieszczeniu przeznaczonym do zamoczenia i zapaprania błotem itd. Jak ktoś tego nie potrzebuje to niech nie robi "zbędnego" wiatrołapu, nie ma przymusu. Okna w stanach i Kanadzie podobne. otwierane do góry i klasyczne dwuskrzydłowe itp. W Norwegii zazwyczaj okna są uchylane od dołu, do mycia odwraca się całe skrzydło o 180'. Do tej pory nie potrafię tego zrobić:D. Są też idiotyczne z dwiema klamkami po bokach i jedna na dole. Uchylne i otwierane na dwie strony w zależnosci od potrzeb. Po otwarciu na bok, klamka opiera sie o oscieże, blokujac skrzydło w pozycji otwartej w 80%. Kretyństwo. Ubawiłem się nieźle po teorii na temat nie mieszania sie wody pitnej z ciepła w angielskich kranach :). Nobla powinni wyspiarze dostać za ten wynalazek. Proponuję umyć ręce (prosta czynność) bez pomocy korka do umywalki. Nie mieszajac gorącej z tą super pitną, z jednego kranu leci wrzątek, a drugiego zimna. Woda zazwyczaj płynie przez podgrzewacz przepływowy. Niebezpieczny patent dla dzieci. Może teraz kąpiel? Wanna jest, dwa krany są, szybkiego prysznica nie można zrobić bo nie ma czym. Trzeba napełniać wannę. W Argos jest dostępny gumowy mieszacz. Dwie mufki wciskane na krany, połączone ze sobą z wężem i słuchawką prysznicową:D. Nigdy nie podniecałem się rozwiazaniami innych nacji, bo twierdzę, że nasze są nienajgorsze. Poziom wykończeń i rozwiazań technicznych jest na wysokim poziomie moim zdaniem. Byłem, widziałem i i nie powaliło mnie to na kolana (raz tylko ze śmiechu). Czasami tylko nasza kolorystyka wnetrz zabija intensywnością ale tak już mamy ;)

mam wiatrołap i według mnie to potrzebne pomieszczenie. Gdy otwieram do niego drzwi od wewnątrz domu, to wyraźnie wyczuwalna jest niższa temperatura (latem drzwi pomiędzy wiatrołapem a holem są otwarte - są to szerokie rozsuwane drzwi dwuskrzydłowe).

Jeśli chodzi o drzwi wejściowe, to kierowałam się głównie ich wyglądem. Być może ucierpiały na tym parametry cieplne.

Wiatrołap, przedpokój, kiedyś sień...

W polskim klimacie - obszar przejściowy. Jak jest garaż połączony z domem i najczęściej wjeżdża się prosto do niego, wiatrołap służy tylko do przyjmowania gości podejmowania inkasenta.

U mnie jest mały, bo i dom nieduży. Dwie osoby się mieszczą, ale więcej nie. Na szczęście łączy się drzwiami z obszernym holem (też kafle na podłodze), więc w przypadku najazdu gości - rozszerzamy strefę wejściową. Błoto i śnieg zostają w większości na serii wycieraczek, jak dojdą dalej - to trzeba wytrzeć. Oczywiście w wiatrołapie jest szafa (w holu nie było na nią miejsca) ,wieszak i podręczna półka na buty, schowek pod schodami na robocze kurtki i kalosze i (również pod schodami) psie legowisko.

Sporo się w nim mieści!

Podłogówka sprawdza się rewelacyjnie.

Witam.

Co do wiatrołapu to planuję wybudować dom wg projektu LK 726

http://lk-projekt.pl/lkand726-produkt-808.html'

Wszystko mi w tym projekcie pasuje oprócz umiejscowienia schodów prowadzących na poddasze użytkowe. Są one od razu po prawej stronie za drzwiami wejsciowymi, czyli w wiatrołapie.

Czy uważacie, że jest sens montować ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie, w celu podniesienia temperatury. Chodzi o to by wchodząc/schodząc z góry przechodziło się przez ciepłe pomieszczenie.

Pozdrawiam

Witam.

Co do wiatrołapu to planuję wybudować dom wg projektu LK 726

http://lk-projekt.pl/lkand726-produkt-808.html'

Wszystko mi w tym projekcie pasuje oprócz umiejscowienia schodów prowadzących na poddasze użytkowe. Są one od razu po prawej stronie za drzwiami wejsciowymi, czyli w wiatrołapie.

Czy uważacie, że jest sens montować ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie, w celu podniesienia temperatury. Chodzi o to by wchodząc/schodząc z góry przechodziło się przez ciepłe pomieszczenie.

Pozdrawiam

Ogrzewanie obowiązkowo

Wszystko tutaj zależy od rozmiaru takiego wiatrołapu. Osobiście nie znoszę klitek, gdzie w dwie osoby nie można się swobodnie obrócić. Jednak pomysł wchodzenia od razu do salonu też nie jest najlepszy. Jestem zwolenniczką przedpokoi, które są dobrze izolowane i z ogrzewaniem. I z pojemnymi szafkami na buty ;)

• 2 weeks później...

Witam,

ja też chętnie wypowiem się w tym temacie. Moim zdaniem wiatrołap to przydatne pomieszczenie, ale faktycznie tylko wtedy, gdy nie jest za mały.

Z drugiej zaś strony, w przypadku małych budynków jestem zwolennikiem rezygnacji z klasycznego wiatrołapu, bo po prostu byłoby mi na niego szkoda powierzchni... Oczywiście wtedy warto zastanowić się nad takimi rozwiązaniami funkcjonalnymi, żeby niekoniecznie od razu wpadać do pokoju dziennego, a o to przecież nietrudno.

Gość Arturo72
Hejka!

Nie wyobrażam sobie chałupy bez tzw. wiatrołapu. Mój ma 4x2,40m, a za nim duży hall. Będzie w nim duża szafa i miejsce do spoczynku. Sorrki, ale wchodzenie prosto do salonu mi nie odpowiada.

Pozdrawiam

Mam takie samo zdanie w tej kwestii.

Nie wyobrażam sobie przyjmowania gości prosto w salonie lub holu i tam rozbieranie się.

Co do stechlizny jak ktoś poruszył,u mnie wiatrołap jest ogrzewany i ma nawiew i wywiew wentylacyjny i nie ma prawa być tam wilgoci ani nie przyjemnych zapachów.