Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

No to się uśmiałam :D

Naprawdę??? Taka "hamerykańska" jesteś i tylko takie wiatrołapy widujesz???

Współczuję :D

Wyraziłam tylko swoją opinie na temat wiatrołapów. Nie podobają mi się i już. Oczywiście w holu musi znaleźć się miejsce na szafę itd. Jak się wchodzi do domu i widać przestrzeń to chyba ładniej niż klitkę 2 na 2 z zabudowaną szafą po sufit? Jednak jeszcze raz powtarzam, że to moja prywatna opinia i szanuję odrębne zdanie. W przeciwieństwie do Ciebie nigdy bym w ten sposób nie skomentowała czyjejś wypowiedzi. Po prostu nie ten poziom, no ale nie wszyscy są dobrze wychowani.

pozdrawiam,

p.s.

zajrzałam do Twojego dziennika i .... zostawię to bez komentarza :)

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze.. 25 stron pieprzenia o niczym. Mieszkasz w Polsce to zrób sobie dom bez wiatrołapu, sieni, czy jak to zwał. Zrób drzwi wejściowe prosto do salonu i bądź idiotą. To póki co to nie jest karalne. I tyle.

Następny sfrustrowany forumowicz :) Ludzie, wiem że aura nie nastraja do bycia uprzejmym i uśmiechniętym ale trochę więcej kultury ne zaszkodzi :)

Kto mówił o drzwiach wejściowych prosto do salonu?

Wyraziłam tylko swoją opinie na temat wiatrołapów. Nie podobają mi się i już. Oczywiście w holu musi znaleźć się miejsce na szafę itd. Jak się wchodzi do domu i widać przestrzeń to chyba ładniej niż klitkę 2 na 2 z zabudowaną szafą po sufit? Jednak jeszcze raz powtarzam, że to moja prywatna opinia i szanuję odrębne zdanie. W przeciwieństwie do Ciebie nigdy bym w ten sposób nie skomentowała czyjejś wypowiedzi. Po prostu nie ten poziom, no ale nie wszyscy są dobrze wychowani.

pozdrawiam,

p.s.

zajrzałam do Twojego dziennika i .... zostawię to bez komentarza :)

i....... juz lepiej nic nie komentuj.

Mam zasadę, ze nigdy nie wypowiadam się w temacie, którego nie sprawdziłam organoleptycznie.

Tak jest i z wiatrołapem.

W poprzednim domu miałam hol bez wiatrołapu i dlatego pierwsze co chciałam w projekcie nowego domu to wiatrołap.

To co na zdjęciach, w słoneczny piękny dzień jeszcze jakoś wygląda (choć kompletnie nie mój styl babcine kotarki, abażurki i miliony bibelotów kurzołapów - ale jak komuś odpowiada to jego prawo), ja widzę te same zdjęcia gdy na dworze jest wiatr, deszcz, śnieg - i wtedy jest masakra.

Owszem otwarcie drzwi, żeby wejść, czy kogoś wpuścić trwa chwilę, ale ta chwila to koszmar.

Ja mam mały (1,5x4) wiatrołap - wg mnie konieczny, ponieważ tylko tam mam płytki, a dalej parkiet. W wiatrołapie podłogówka i wyciąg z wm. Jak wchodzę/wychodzę z rodziną (zona plus dziecko) to wystarcza, ale faktycznie jak się zejdzie banda z wózkami to mam problem :)

Na drugi raz bym nie robił drzwi, bo są cały czas otwarte, nie ma problemu z przeciągami.

Mieszkałam w domu i NIGDY nie zamknęłam drzwi do wiatrołapu. A była to akurat cholernie mroźna zima. Drzwi były komunistyczne, miały nawet pikną dziurę od zamka starego typu, wyjrzeć przez nią można było. Wychodziły na zachód. Stamtąd wieje większość wiatrów w naszym kraju. Toteż ORGANOLEPTYCZNIE stwierdzam, że wiatrołap jest zbędny. Moja szwagierka ma mieszkanie typu galeriowego, tam to się naprawdę wchodzi od razu do salonu, też ma mini wiatrołap i też nigdy go nie zamyka. Siedziałam u niej przy stole, drzwi były max 4 metry za moimi plecami i jako żywo traumy przy wchodzeniu kolejnych gości nie odczułam. Poza tym mam dookoła normalne drogi i chodniki i nie przewiduję błota więcej niż normalnie w mieszkaniu . Bo go i w tamtym domu nie było.

Jedyne co widzę to daszek podparty jakąś ścianką, przeszkoloną, od zachodu, bezpośrednio na szerokość drzwi.

Gość Arturo72
Mieszkałam w domu i NIGDY nie zamknęłam drzwi do wiatrołapu. A była to akurat cholernie mroźna zima. Drzwi były komunistyczne, miały nawet pikną dziurę od zamka starego typu, wyjrzeć przez nią można było. Wychodziły na zachód. Stamtąd wieje większość wiatrów w naszym kraju. Toteż ORGANOLEPTYCZNIE stwierdzam, że wiatrołap jest zbędny.

A ja od półtora roku mieszkam w domu i wiatrołap NIGDY nie był otwarty na hol,jedynie po przyjściu i wyjściu.

Dlatego też,również ORGANOLEPTYCZNIE stwierdzam,że wiatrołap jest niezbędny w domu :)

3.jpg

Gość Arturo72
dokładnie czegoś takiego jak na tej fotce chciałam uniknąć :D

bez obrazy ;) ale w takich śluzach nigdy nie jestem pewna czy zaraz nie włączy się odkażanie :)

Jasne,to lepiej w salonie witać gości i niech się rozbierają i z brudnymi buciorami paradują po domu a zamiast TV będzie szafa na ubrania dla gości i dla domowników :)

A jak przyjdą i ubrudzą czy też będzie mokro to do wyjścia gości tak będzie czy zaraz ze szmateczką za nimi chodzisz ?

A odkażania nie trzeba,mam tam i nawiew wentylacji i wywiew wentylacji także cały czas jest tam świeze powietrze :)

Jaki cały dom????

mam hol zaplanowany z miejscem pod schodami na ciuchy.

I moi goście nie będą zdejmować butów, rzecz jasna :)

Wiesz, pewnie wyjaśnieniem jest to, że mnie wariactwo porządkowe omija szerokim łukiem. Toteż moi goście wycierają buty jak normalni ludzie w wycieraczkę, a jak coś zostanie na podeszwach - mało prawdopodobne - i potem trochę nabrudzą, to posprzątam jak sobie pójdą i w ogóle mnie nie będzie ruszało, że widać ślady ludzkiej aktywności. Może nawet następnego dnia, jak się już wyśpię :)

To jest życie, a nie wizualizacja komputerowa. Nie musi być nieskazitelne.