Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Heh... dla mnie większą pomyłką są schody w połączeniu z salonem i przechodnią kuchnią, gdzie każdy, kto wejdzie do domu, widzi cały parter jak na dłoni - zero intymności w kuchni, zero w salonie. Nie mogłabym tak kuchcić, ani odpocząć na narożniku w salonie oglądając TV, kiedy ruch taki, jak na ruchomych schodach w galerii.

A potem dzieci będą miały dziewczyny/chłopaków i zawsze: - Dobry wieczór/dobranoc Pani Stanowska - jebca można dostać...

naprawdę? dla mnie to właśnie jest najfajniejsze. Bardzo lubię jak ktoś przychodzi do domu. Do mnie czy do moich dzieci. Taki otwarty dom jest super. Może dlatego,że u mnie w rodzinie zawsze było dużo dzieci, ludzi :) Jak się spotykamy rodzinnie to tak ok 20 osób :) Wtedy tylko otwarta przestrzeń zdaje egzamin. Wszyscy się widzimy i słyszymy. Brat, mąż i szwagier w kuchni, ja z siostrą i bratową w salonie pijące piwko, a dzieciaki biegające wszędzie :) super

jest oczywiście odwrotnie ale też fajnie :)

pozdrawiam,

p.s.

intymność będę potrzebowała gdzieś ok dziewięćdziesiątki :) a może i później :)

Wiecie co, słyszę dokładnie wszystko i czuję też :) większość cennych perfum dam wywołuje we mnie odruchy wymiotne, podobnie jak każdy dezodorant kwiatowy czy inny zapachowy, zapach kanapy gospodarza może mnie wysłać do domu w przyśpieszonym tempie, większość uznanych dań jest dla mnie raczej obrzydliwa niż zachęcająca, coś jak trwałe pierwsze miesiące ciąży :) ale przysięgam, w całym moim życiu śmierdzące na odległość buty zdarzyły mi się raz. :confused:

większość cennych perfum dam wywołuje we mnie odruchy wymiotne

Mam tak samo :rolleyes:

ale przysięgam, w całym moim życiu śmierdzące na odległość buty zdarzyły mi się raz. :confused:

I znowu się zgadzam.

Mam wiatrołap, z którego jestem bardzo zadowolona (zwłaszcza po ostatnich wichurach), w którym nie śmierdzi butami. W moim domu w butach się nie chodzi i nigdy nie miałam przypadku "śmierdzących butów".

Ale jak ktoś wcześniej napisał - to raczej kwestia higieny a nie wiatrołapu.

naprawdę? dla mnie to właśnie jest najfajniejsze. Bardzo lubię jak ktoś przychodzi do domu. Do mnie czy do moich dzieci. Taki otwarty dom jest super. Może dlatego,że u mnie w rodzinie zawsze było dużo dzieci, ludzi :) Wtedy tylko otwarta przestrzeń zdaje egzamin. Wszyscy się widzimy i słyszymy. Brat, mąż i szwagier w kuchni, ja z siostrą i bratową w salonie pijące piwko, a dzieciaki biegające wszędzie :)

Heh, widocznie ja jestem jakaś aspołeczna :rolleyes:

Nie wyobrażam sobie leżeć, często niekompletnie ubrana na narożniku w salonie (bo wtedy naprawdę odpoczywam) i mieć pod ręką kieckę, bo a nuż widelec ktoś ze znajomych zapuka, albo sobie po prostu drzwi otworzy z wejściem na salon - w końcu to "otwarty dom" :)

Ale spoko, rozumiem, że ktoś może być dużo bardziej otwarty na świat i pewnie jest bardziej szczęśliwy ode mnie. Ja niestety taka nie jestem i bardzo cenię sobie prywatność, możliwość odpoczynku. Po to m.in. ten dom mam, tak zrobiony żeby nikt na samym wejściu nie zaglądał tam, gdzie sobie tego nie życzę - czyli do garów i do wypoczynku w salonie.

A imprezę też można zrobić i to całkiem udaną, bez latania w kółko Macieju po chałupie. Dzieci na górę marsz, dorośli na dole - wtedy najlepsze imprezy są :evil: If You know, what i mean ;)

i nigdy nie miałam przypadku "śmierdzących butów".

Ale jak ktoś wcześniej napisał - to raczej kwestia higieny a nie wiatrołapu.

I kwestia, jaką ma się rodzinę. Wiele osób z mojej i męża rodziny mieszka na wsi i uwierz mi, że nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mu skarpety capią - ich węch nie wychwyca pewnych "zapachów". Znajomych sobie możesz wybrać, a rodzinę musisz ugościć. Niektórym to by się przydał taki brodzik z wodą, jak to przed wejściem na basen jest - o tak!

A wiszące w salonie kurtki, śmierdzące buty gości, czy kominek, wyglądający jak reaktor atomowy + szczelina pod schodami dla chomików tylko to potwierdza, że nie ma co się upierać przy jedynym słusznym rozwiązaniu.

A gdzie ty widzisz wiszące kurtki w salonie??? A gdzie ty widzisz śmierdzące buty??? Kominek jak reaktor? :D Może to kwestia perspektywy, no i gustu, którego zapewne nie masz :p

Szczelina pod schodami? Mnie nie przeszkadza, masz z nią jakiś problem? :p

A mnie się wejście u Liwko podoba, choć ja u siebie wiatrołap mieć muszę. Jedyne co bym zmieniła, to wstawiłabym wielką szafę, żeby te kurtki i buty pochować, bo nawet jakbym je z jednego miejsca widziała, to już bym szału dostawała, tak mam i koniec. Poza tym dla mnie trochę szkoda tak piękne drzwi zakrywać kominkiem...

Dzięki. A odnośnie wieszaka na kurtki. Jest to taki podręczny wieszak stojący koło drzwi i łazienki. Absolutnie nie widać go z salonu gdzie się siedzi. Reszta kurtek znajduje się albo w szafach, albo w tej wnęce na buty.

A gdzie ty widzisz wiszące kurtki w salonie???

Widzę z miejsca. z którego zrobione zostało zdjęcie - podejrzewam, że to widok z salonu.

A gdzie ty widzisz śmierdzące buty???

Nie widzę, ale czuję, że prędzej, czy później (oby później) będziesz miał takiego gościa, który zamiast zostawić buty w wiatrołapie, zdejmie je w twoim domu. Ale to akurat najmniejszy problem :)

Kominek jak reaktor? :D Może to kwestia perspektywy, no i gustu, którego zapewne nie masz :p

Może i kwestia perspektywy, ale TOTO

krematorium.jpg

w połączeniu z tym lichtarzem oraz ze zdjęciami bliskich, wygląda jak piec w krematorium - na mój spaczony gust, to jeszcze urny tam brakuje...

Szczelina pod schodami? Mnie nie przeszkadza, masz z nią jakiś problem? :p

Nie mam problemu, bo to twoja szczelina. Mi by przeszkadzała, jeżeli chodzi o estetykę, ale ja to totalne bezguście jestem...

Edytowane przez Stanowska

A ty czym możesz się pochwalić, chętnie pokpię z twojego wnętrza :yes:

Niestety nie mam się czym chwalić :(

Ja mam tylko średniej wielkości wiatrołap, z miejscem na buty i kurtki.

Do tego schody bez dziur dla chomików, ulokowane w komunikacji tak, aby dziewczyny moich synów mogły bez skrępowania wejść sobie na górę, nie zaglądając nam do salonu - polecam! Docenisz to dopiero, jak będziesz miał kilkunastoletnie dzieci. Twoje dzieci będą ci wdzięczne za takie rozwiązanie, a i ty sam w pewnym momencie będziesz miał dosyć ciągłego ruchu na schodach, jak już będziesz miał 40+ :yes: Zapewniam cię, że życie "po czterdziestce" nie wygląda tak, jak w serialu Rodzinka.pl

Co do kominka, to również nie mam się czym pochwalić, bo takowego nie posiadam ze względów praktycznych (popiół/syf w salonie), który po paru latach odpalany jest często dla gości - sztuka dla samej sztuki. I nawet płaszcz wodny tu nie pomoże.

Aczkolwiek, gdybym już chciała ten kominek, to na pewno nie taki:

bo ten twój wygląda, niestety, podobnie.

Także, jak sam widzisz, nie chwalę się, bo nie mam czym. Ot, zbudowałam taki prosty tani dom, że wstyd zdjęcia wrzucać, no :bash:

Aha - zbudowałam swój dom na podstawie doświadczeń w wątku "Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie?" i jestem bardzo zadowolona i wdzięczna ludziom z forum za ten wątek :)

Edytowane przez Stanowska

Niestety nie mam się czym chwalić :(

Ja mam tylko średniej wielkości wiatrołap, z miejscem na buty i kurtki.

Do tego schody bez dziur dla chomików, ulokowane w komunikacji tak, aby dziewczyny moich synów mogły bez skrępowania wejść sobie na górę, nie zaglądając nam do salonu - polecam! Docenisz to dopiero, jak będziesz miał kilkunastoletnie dzieci. Twoje dzieci będą ci wdzięczne za takie rozwiązanie, a i ty sam w pewnym momencie będziesz miał dosyć ciągłego ruchu na schodach, jak już będziesz miał 40+ :yes: Zapewniam cię, że życie "po czterdziestce" nie wygląda tak, jak w serialu Rodzinka.pl

Co do kominka, to również nie mam się czym pochwalić, bo takowego nie posiadam ze względów praktycznych (popiół/syf w salonie), który po paru latach odpalany jest często dla gości - sztuka dla samej sztuki. I nawet płaszcz wodny tu nie pomoże.

Aczkolwiek, gdybym już chciała ten kominek, to na pewno nie taki:

bo ten twój wygląda, niestety, podobnie.

Także, jak sam widzisz, nie chwalę się, bo nie mam czym. Ot, zbudowałam taki prosty tani dom, że wstyd zdjęcia wrzucać, no :bash:

Aha - zbudowałam swój dom na podstawie doświadczeń w wątku "Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie?" i jestem bardzo zadowolona i wdzięczna ludziom z forum za ten wątek :)

Z osobistych doświadczeń wiem, że część młodzieży wstydzi się przed rodzicami swojej grupy rówieśniczej, a część nie. Wynika to z kontaktu jaki ma tata czy mama ze swoim dzieckiem. Jeżeli kontaktu brak to jest i wstyd proste. Piszą o tym też w niektórych podręcznikach.

Z osobistych doświadczeń wiem, że część młodzieży wstydzi się przed rodzicami swojej grupy rówieśniczej, a część nie. Wynika to z kontaktu jaki ma tata czy mama ze swoim dzieckiem. Jeżeli kontaktu brak to jest i wstyd proste. Piszą o tym też w niektórych podręcznikach.

Czyli, że niby u Ciebie kontaktu z dzieckiem brak ?

Podsumowując: brak wiatrołapu przy wyeksponowanych schodach usytuowanych centralnie pozwoli nam określić czy nasz kontakt z dzieckiem występuje. :)

Nie chodzi o nasze dziecko, tylko o tę drugą połówkę, które nasze dziecko zaprasza do nas do domu, a konkretnie do swojego pokoju, który z reguły mieści się na poddaszu.

Zarówno zaproszony kawaler, a tym bardziej panna, mogą się czuć niezręcznie, kiedy ZAWSZE wchodząc, czy wychodząc wieczorem, chcąc nie chcąc MUSZĄ kątem oka widzieć przyszłych teściów w salonie. Teściowa leży na kanapie w rajstopach, czy bez, teść w gaciach po salonie chodzi i teraz pytanie:

powiedzieć dobranoc, czy wzrok w podłogę i udawać, że się nic nie widzi?

To nie jest dobre rozwiązanie dla żadnej ze stron, bo i jedni, i drudzy potrzebują trochę prywatności.

Projektując dom, warto zwrócić uwagę na wszelakie szczegóły. Tym bardziej, jeżeli to ma być dom wielopokoleniowy i któreś z naszych dzieci postanowi zostać z drugą połową i z wnukami na stałe. Wtedy schody z widokiem na salon, to jest istny koszmar dla wszystkich domowników.

Teściowa leży na kanapie w rajstopach, czy bez, teść w gaciach po salonie chodzi.

Ja bym takim teściom cyknął fotkę!

Ale tak na poważnie, takiej wiochy się dzieciakowi nie robi, bo to jest człowiek który żyje z nami i oczekuje od nas szacunku, a paradowanie chłopakowi przy dziewczynie czy dziewczynie przy chłopaku w samych gaciach to zniewaga straszna. Ja zakładam spodnie jak się spodziewam gości, a jak ktoś puka do drzwi to lecę je wdziać. Gość mojego dziecka jest tez moim gościem i to że nie siedzi ze mną na kanapie nie znaczy że go nie ma.

Widzisz to inna czułość społeczno-emocjonalna, nie pojmiesz tego.