Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

Liwko, wystarczy widok z salonu na schody i na drzwi wejściowo/wyjściowe.

Zaraz pewnie napiszesz, że tam, skąd robiłeś zdjęcie, to nie salon (?)

Obejrzałaś zdjęcia??? Tam skąd robiłem zdjęcie stoi TV. To jest ta strona salonu, w której nigdy się nie siedzi i nie przebywa. Masz z tm jakiś problem widzę.

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

herakles - dom jest dla domowników nie dla gości. Jeśli ktoś latem ma ochotę siedzieć z piwkiem w gaciach, to trudno by za każdym razem zakładał spodnie, bo kręcą się w okolicy kumple pociech.

No, chyba, że ma przechodni salon i musi się ubrać, bo robiłby wiochę.

Ale jak salon jest odseparowany od schodów to nikt nikomu nie przeszkadza. To się nazywa wygoda i komfort mieszkania - każdy ma swoją przestrzeń i robi to, na co ma ochotę.

herakles - dom jest dla domowników nie dla gości. Jeśli ktoś latem ma ochotę siedzieć z piwkiem w gaciach, to trudno by za każdym razem zakładał spodnie, bo kręcą się w okolicy kumple pociech.

Ale jak salon jest odseparowany od schodów to nikt nikomu nie przeszkadza. To się nazywa wygoda i komfort mieszkania - każdy ma swoją przestrzeń i robi to, na co ma ochotę.

Otwarte, centralnie umieszczone schody na czas wizyty kolegów i koleżanek pociech należy odseparować za pomocą kwiecistej kotary. :)

Ale te dywagacje nie tu tylko bardziej w temacie: Schody otwarte czy wydzielone.

mam mały dom, a w nim mały wiatrołap. wolałabym duży wiatrołap, to oczywiste, taki ogromny z okrągłym stołem z kwiatami na środku, serio.

http://www.jamessquirrell.com/portfolio/Cornerways/slides/Cornerways-entrance-hall.jpg

ale wiem, że mnie nie stać na tyle dodatkowych metrów więc mam wiatrołap około 4 m2. nie jest elegancki, ale jest bardzo potrzebny w codziennym życiu. zimą temperatura w nim jest o około 4 stopnie niższa niż w reszcie domu (18-19 st).dwie pary drzwi są niezbędne, aby nie wychładzać domu (powstaje śluza). latem nie jest to potrzebne, więc drzwi są otwarte na stałe. są wieszaki na co dzień raczej puste (mamy szafę w pomieszczeniu gospodarczym obok), ale dla gości niezbędne, nie chciałabym oglądać płaszczy i butów gości siedząc w salonie (wrażenie bałaganu).

myślę, że podstawową funkcją wiatrołapu jest właśnie łapanie wiatru, czyli funkcja śluzy - jeżeli ktoś dba o energooszczędność to jest to raczej ważne. no i drzwi wejściowe nigdy nie będą tak ciepłe jak ściana, więc oszczędności na ogrzewaniu są na pewno.

co do czystości, piachu itp. - to chyba nie jest kwestia wiatrołapu, tylko przebiegu tzw. dróg czystych i brudnych w domu. jeżeli obok wejścia do domu nie ma drzwi do innych pomieszczeń, to nikt w ten piach nie wdepnie i nie zaniesie go dalej. jeżeli z wiatrołapu będzie również wejście do np. łazienki gościnnej, to piach z wiatrołapu i tak się tam znajdzie.

i stworzyły się 2 obozy: damski i męski:D

panie jako osoby praktyczne i bardziej wrażliwe na estetykę wyrażają i uzasadniają swoje odczucia

panowie - jak zwykle, nie znosząc krytyki zaczynają pokazywać swój brak kultury i obrażać rozmówczynie....

pokazując swoje wnętrza trzeba liczyć się z tym że nie wszyscy muszą piać z zachwytu ;)

Liwko do Stanowska

Może to kwestia ... gustu, którego zapewne nie masz :p

Dzięki Bogu że nie ułożyłem sobie z nią życia

i Twoja strata bo widać z wypowiedzi ze to rozsądna kobieta:rolleyes:

herakles do Stanowska

Widzisz to inna czułość społeczno-emocjonalna, nie pojmiesz tego.

Edytowane przez Amelia 2

panowie - jak zwykle, nie znosząc krytyki zaczynają pokazywać swój brak kultury i obrażać rozmówczynie....

tiaaa...

Liwko, wybacz, ale ten "kominek" wygląda jak jakiś reaktor! :o

Co jak co, ale poczucia estetyki to tu nie widać... taki nowoczesny piec kaflowy w salonie, węglem palony...

Jest węgielnica (po lewej), tylko łopaty brakuje :smile:

Obejrzałaś zdjęcia??? Tam skąd robiłem zdjęcie stoi TV. To jest ta strona salonu, w której nigdy się nie siedzi i nie przebywa. Masz z tm jakiś problem widzę.

Ano toby troszkę wyjaśniało. Ino tak, czy siak, kąt widzenia z wejścia na schody na salon oceniam na jakieś 45 stopni, także niewiele to zmienia, no chyba, że się w rogu zaszyjesz.

Z pomocą przychodzi ten piec krematoryjny - teraz już wiem, w jakim celu on tam stoi :yes:

Taki żarcik, rzecz jasna ;)

dom jest dla domowników nie dla gości. Jeśli ktoś latem ma ochotę siedzieć z piwkiem w gaciach, to trudno by za każdym razem zakładał spodnie, bo kręcą się w okolicy kumple pociech.

O TO TO! W końcu jakiś głos zdrowego rozsądku!

I tak jak myślałam - kobieta to napisała. :)

Ale tak na poważnie, takiej wiochy się dzieciakowi nie robi, bo to jest człowiek który żyje z nami i oczekuje od nas szacunku, a paradowanie chłopakowi przy dziewczynie czy dziewczynie przy chłopaku w samych gaciach to zniewaga straszna.

Toteż właśnie o tym mowa, że aby przyszła synowa nie musiała oglądać twoich jajec, to powinieneś mieć oddzielony salon od schodów. Wtedy ani twoje dziecko, ani jego dziewczyna, a przede wszystkim Ty sam, nie będziesz musiał żyć w ciągłym stresie :mad:

Widzisz? Taki szczegół na etapie projektowania, a unikniesz tej "strasznej zniewagi" :eek:

Ja zakładam spodnie jak się spodziewam gości, a jak ktoś puka do drzwi to lecę je wdziać.

A w dzień, w którym ksiądz po kolędzie chodzi, to już musisz mieć niezłego stresa - nie wiadomo, kiedy zapuka, istny koszmar! :evil:

Widzisz to inna czułość społeczno-emocjonalna, nie pojmiesz tego.

Spoko, ja tam jestem wyluzowana, jak Liwko we własnym awatarze. Nawet jak mnie ksiądz, czy przyszła synowa zobaczy w rajstopach, to nie uważam tego za straszną zniewagę.

Mój dom - moje zasady - i tęgo będę się trzymała :)

Edytowane przez Elfir

Taki żarcik, rzecz jasna ;)

Nie dyskutujemy tu nad kształtem kominków tylko nad zasadnością posiadania wiatrołapu.

Liwko wrzucił swoje zdjęcia aby pokazać hol bez wiatrołapu, a nie by oceniać aranżację wnętrz.

To, co robisz jest niegrzeczne.

Nie dyskutujemy tu nad kształtem kominków tylko nad zasadnością posiadania wiatrołapu.

Liwko wrzucił swoje zdjęcia aby pokazać hol bez wiatrołapu, a nie by oceniać aranżację wnętrz.

To, co robisz jest niegrzeczne.

Ale ten cały układ parteru jest, poniekąd, pochodną braku wiatrołapu.

Co do kominka masz rację. Spełnia swoją funkcję, aby nikt ze schodów na salon nie zaglądał, to już zostało wyjaśnione.

A że niegrzeczne? A jak Liwko krytykuje i wyjeżdża poza temat, to jest cacy? Przyszła kryska na matyska - tak działa prawo karmy.

Edytowane przez Stanowska

Nie pamiętam by Liwko czepiał się płci pięknej o zbudowane wiatrołapy! Raczej odwrotnie. Chyba że przeoczyłem, to przepraszam.

Poza tym wojenki to na priv.

Tu o wiatrołapach. Każdy buduje jak mu pasuje. I dzielimy się doświadczeniami.

U mnie akurat wiatrołap jest. I sobie chwalę.

Jednak wyobrażam sobie dom bez wiatrołapu i myślę że tak też może być ok.

eee. nie toleruję chłopa w gaciach nigdzie poza sypialnią :(

Mąż w samych gaciach z piwem przed tv w salonie???? :bash: libido w dół do poziomów energetycznych ciekłego azotu.

Widzę od razu Fredka Kiepskiego, brrr.

aha, i nie ze względu na cnotliwość i maniery :) tylko to takie nieestetyczne jest. Rozmamłane. Nieseksowne itd

Cieszę się że takie kobiety, jak Elfir i enedue są w większości na FM, można podyskutować.

Jednak ostatnio coraz częściej z usteczek, a raczej paluszków na klawiaturze zieje jad, agresja, nietolerancja, zarozumiałość. Im dłużej żyję, tym więcej dostrzegam w nich czegoś, czego bym nie chciał i nie spodziewał się. Żonę i przyjaciół można sobie wybrać, na FM trzeba wykazać się dużą tolerancją wobec "sympatycznych inaczej".

Ale to temat na inny dział lub inne forum.

U mnie wiatrołap ma ok. 8m2. Znalazło się miejsce na dużą szafę, oraz przestrzeń dla 3-5 osób. Do tego jest podłogówka i wyciąg WM. Zapewnia to przyzwoity komfort dla gości i gospodarzy.

Uważam że bardzo mały wiatrołap nie ma sensu. Lepiej darować sobie wydzielanie klitki i przy drzwiach wejściowych wyznaczyć hol. To chyba lepsze rozwiązanie.

U mnie wiatrołap ma ok. 8m2. Znalazło się miejsce na dużą szafę, oraz przestrzeń dla 3-5 osób. Do tego jest podłogówka i wyciąg WM. Zapewnia to przyzwoity komfort dla gości i gospodarzy.

Uważam że bardzo mały wiatrołap nie ma sensu. Lepiej darować sobie wydzielanie klitki i przy drzwiach wejściowych wyznaczyć hol. To chyba lepsze rozwiązanie.

I z tym się zgodzę. ( w swoim pierwszym poście to napisałem) Zamiast małego wiartołapu na zimę zakładałbym storę.