Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam na mysli takie urządzenie, które instaluje się nad wejściem. Ma ono za zadanie nie wpuszczać w płaszczyżnie równoległej do wejścia zimnego bądż gorącego powietrza. W zależności jak to ustawisz-wydziela silny badż słaby strumień powietrza.

W naszym projekcie nie ma wiatrołapu, chociaż hol ma 28m. Tak więc świadomie się na to decydujemy.

• 2 months później...

Generalna konkluzja - warto/nie warto zależy od domu.Każdy dom jest inny. Ja akurat najczęściej wchodzę przez garaż. Czyli patrząc od zewnątrz. Garaż z bramą garażową wyposażoną w drzwi, dalej do kotłowni, dalej do śluzy i wchodzę do holu. Drzwiami głównymi b. rzadko wychodzę. Latem z salonu wraz z kuchnią otwartą na salon wychodzę na zewnątrz ( taras, ogród) drzwiami balkonowymi.

Tak, że wiatrołap jest mi zbędny, ... ale mam - 4m2.

Wowka - dzięki serdeczne za linka, przeczytałam, ale chyba są tam głównie wypowiedzi osób, które zastanawiają się jaki projekt wybrać, z wiatrołapem czy bez. A mnie szczególnie ciekawi, jak się mieszka z wiatrołapem i bez niego.

Gościu- dzięki za wypowiedź. My niestety nie będziemy mieli wejścia od garażu. To główne wejście będzie główne :)

Bardzo chętnie poznałabym jeszcze kilka Waszych opinii.

bez wiatrołapu - i przymierzam się powoli aby go dobudować...

choxciaż drzwi wejściowe są szczelne, niestety przy mrozach każde wejście do domu powoduje niewiarygodny "zimny podmuch w okolicach kostek )

nie jest to przyjemne...

jeśli miałbym palić Co ogrzewając hol bez wiatrołapu - byłaby to ewidentna strata - u mnie hol domu jest niestety bardzo duży co powoduje ze żeby go ogrzać ....:(

wiatrołąp dobuduję - jest miejsce (malą weranda w bryle domu, otwarta)

W tej chwili trawają ostatnie prace (uff.. :p ) w moim domu. Mam wiatrołap o pow. ok 16m2. Od głównego holu budynku wiatrołap odgrodzony jest dwuskrzydłowymi drzwiami wewnętrznymi. Przy obecnych temperaturach zewnętrznych ogrzewam dom jedynie kominkiem z rozprowadzeniem częściowym ciepłego powietrza. Do holu niestety tego doprowadzenia nie mam. Drzwi dwuskrzydłowe są przeważnie zamkniete. W budynku jest cały czas temperatura ok 16-20 0C. (palę na tzw. pół gwizdka) - nawet w tych pomieszczczeniach gdzie nie ma doprowadzenia ciepła z kominka, w wiatrołapie za to jest odczuwalny chłód.

Dodam, że drzwi wejściowe są obecnie dośc czesto otwierane przez płytkarza który docina płytki na zewnątrz budynku.

Moim zdaniem potwierdza się, że warto.

Też remontuję starą chałupę. W tym roku dobudowałem wiatrołap ok 12 m2. Jest jeszcze w stanie surowym zamkniętym, ale już widać różnicę. w holu który lączy się dużym pokojem (trudno powiedzieć, że to salon w chałupie :D ) jest znacznie cieplej. Moim zdaniem warto. Te 12 m to też ma znaczenie!

No właśnie problem z tym wiatrołapem mamy też taki, że nie chcemy go dobudowywać na zewnątrz, żeby nie zepsuł bryły. A w środku jest dylemat: albo będzie wiatrołap w postaci małej kiszki, albo z wiatrołapu będą szły schody na poddasze bardzo użytkowe.

Byliśmy prawie zdecydowani, że jakiś musi być, ale zamieszał mi ostatni artykuło domach pasywnych, w których podobno wiatrołapów się nie stosuje i jest w porządku.

Liczę na kolejne relacje dotyczące wrażeń z posiadania/ nieposiadania wiatrołapu :)

Warto mieć wiatrołap. U nas rozwiązaliśmy to trochę z konieczności w ten sposób, że mamy ganek-wiatrołap nr 1, nie ogrzewany, a za nim małe pomieszczenie przejściowe-wiatrołap nr 2, odizolowany solidnymi drzwiami od wiatrołapu pierwszego. To drugie pomieszczenie jest już w bryle budynku tzn. jest połączone z całą resztą, choć też nie bezpośrednio (drzwi wewnętrzne). Ogrzewane nie jest, ale temp.w nim jest tylko trochę niższa od całej reszty.

Plusy wiatrołapów: cały brud. kurz i wilgoć zostaje za drzwiami :D , a dla bałaganiarzy - kolejne miejsce do gromadzenia (nie)zbędnych przedmiotów :wink:

Pozdrawiam

Pearl

Warto mieć wiatrołap. U nas rozwiązaliśmy to trochę z konieczności w ten sposób, że mamy ganek-wiatrołap nr 1, nie ogrzewany, a za nim małe pomieszczenie przejściowe-wiatrołap nr 2, odizolowany solidnymi drzwiami od wiatrołapu pierwszego. To drugie pomieszczenie jest już w bryle budynku tzn. jest połączone z całą resztą, choć też nie bezpośrednio (drzwi wewnętrzne). Ogrzewane nie jest, ale temp.w nim jest tylko trochę niższa od całej reszty.

Plusy wiatrołapów: cały brud. kurz i wilgoć zostaje za drzwiami :D , a dla bałaganiarzy - kolejne miejsce do gromadzenia (nie)zbędnych przedmiotów :wink:

Pozdrawiam

Pearl

u mnie podobnie - z tym, że wiatrołap nr 2 jest ogrzewany ale bez drzwi wewnętrznych (coraz mocniej zastanawiam się nad ich wstawieniem) :D, a wiatrołap nr 1 (ganek) zamknąłem dopiero w tym roku - efekt - w domu zdecydowanie cieplej i nie noszą się liście, piach itp

pug

Mieszkałem przez parę lat w Kanadzie (Oakville pod Toronto) we własnym domu. Tak jak i inne domu tenże wiatrołapu również nie miał. Zimy w Kanadzie są ostrzejsze niż w RP i nie było żadnego problemu. Teraz buduję dom tutaj, także bez wiatrołapu. Jako że w kuchni robię ogrzewanie w podłodze, a kuchnia jest tuż obok holu wejściowego, to i w tym holu też zrobię podłogę ogrzewaną.

Krakauer