Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

U moich rodziców wiatrołapu nie było (dom z lat 80-tych), był za to ganek. Przy okazji ocieplania domu rodzice zabudowali ganek - i tak powstał nieogrzewany wiatrołap. Różnica w ogrzewaniu duża, a w komforcie użytkowania domu - kolosalna: nie ciągnie po nogach gdy ktoś wchodzi do domu.

Poza tym na tym ganku stawia się teraz w chłodzie wielkie garnki z obiadem, gdy dzieci zjeżdżają na niedzielę :D . I jeszcze werandują się tam w wózeczkach wnuki (wiatrołap z oknem).

W naszym domu też będziemy mieć wiatrołap.

Joasia.

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie problem z tym wiatrołapem mamy też taki, że nie chcemy go dobudowywać na zewnątrz, żeby nie zepsuł bryły. A w środku jest dylemat: albo będzie wiatrołap w postaci małej kiszki, albo z wiatrołapu będą szły schody na poddasze bardzo użytkowe.

mam dokladnie ten sam dylemat, bede wiec rownie wdzieczny za rady jak Hadraadae

kolejne dylematy to:

- jak duzy to wiatrolap musi byc aby mial sens?

- czy ogrzewacie wasze wiatrolapy?

Jeżeli mieć wiatrołap to duży - na pewno nie 2-4m. Moje obserwacje są takie - sąsiedzi mają mały wiatrołap. Jak wchodzi jedna osoba - OK działa - jak więcej niż jedna to i tak zarówno drzwi wejściowe jak i od wiatrołapu do domu są otwarte - za mało miejsca. Cholera mnie bierze jak mam ubrac trójkę małych dzieci, założyć buty i kurtki w pomieszczeniu metr na dwa.

Jeżeli jest to 12-16 m to pewnie warto.

Ja nie mam wiatrołapu - mam mozliwość założenia drzwi "tworzących wydzielony wiatrołap" ale tego nie zrobię. Moje doświadczenia są takie, że czas otwarcia drzwi jest naprawde niewielki. Goście wchodzą i zamykają drzwi. Tak samo przy wyjściu. U mnie jest duzo miejsca przy wejściu nie ma problemu z ubieraniem/rozbieraniem. Trochę swieżego powietrza - nawet zimnego nikomu nie zaszkodzi. Przesądem jest, że otwarte drzwi mogą wychłodzić dom - musiałyby być otwarte przynajmniej ze 2-3 minuty a to się nigdy nie zdarza.

No właśnie cały czas się zastanawiam, czy to nie jest tak, jak pisze AM. Że może tak łatwo się mieszkanie nie wychładza, a wchodząc czy wychodząc otwiera się drzwi na moment. W sumie w mieszkaniu na parterze, do którego wchodzi się prosto z przelotowej bramy, w której chula wiatr, wcale nie odczuwam zimna w przedpokoju bez grzejnika. Więc :-? ?

My mielismy wiatrołap w projekcie, ale zrezygnowaliśmy z niego. Miał mieć 2 m2 - to jak klitka blokowa.... Oglądaliśmy wiele domów w Wiedniu (tam zdecydowanie bardziej wieje niż u nas) i nikt tam nie buduje już wiatrołapów - a Ci którzy już mają - narzekają - i rezygnują - tak jak właśnie zrobiła to nasza rodzina. W wiatrołapie było zawsze wilgotno i zimno (bez ogrzewania) - groziło grzybem.

Wydaje się nam, że taka wentylacja przy otwarciu drzwi nikomu nie zaszkodzi....i nawet w szczelnym domu się przyda - ale zobaczymy za dwa tygodnie - jak się przeniesiemy.

W każdym razie nasi znajomi, którzy już się przeproadzili i nie mają wiatrołapu - nie narzekają.

A mieć wiatrołap zimny i wilgotny - i ubierać tam zimne buty rano przed wyjściem do pracy....albo mieć tam totalny bałagan "bo jest niewidoczny z domu" - to bezsensu.... :wink:

• 2 months później...
Gość 1212xx

Ludzie myjcie się czesciej, moczcie nogi w łupinach, buty kupujcie też częściej a nie jedną parę na 5 lat. i nie będzie problemu, a jak ktoś jest beton to można dostac takie ściskacze na nos, lub ostatecznie klamerki do suszenia prania, i siedzi sobie taki gość w eleganckim fotelu przed kominkiem na nosie ma bardzo przydatny ściskacz, a ciżmy mu dymią.

Koń też sięę śmieje.

Gość 1212xx

Jeszczee jedna bardzo ważna sprawa , ONUCA super wynalazek oj super tylko buty o jeden nr większe trzeba kupić ale onucy to nawet prać nie trzeba, tylko wystarczy przewietrzyć, a jak się złamie to nowa a co.

ONUCA - pierwotna skarpetka ale płaska prostokątna o szerokości 1.4 stopy i długości 3 x dł. stopy użytkownika.

Instrukcję obsługi odpłatnie na priiva.

A tak serio to onuce sa super, do gumiaczków sam używam, nogi myje buty też kupię od czasu do czasu i wiatrołapu może nie być.

A gdzie będziesz trzymać pozostałe okrycia wierzchnie ?

Wy mężczyźni to macie dobrze, onuce możecie sobie używać, a my bidulki jak do sandałków czy też szpileczek mamy je wkładać ?

Zawsze jesteśmy dyskryminowane, pod każdym względem !

Gdzie to równouprawnienie ?

A przepraszam, też możemy gumiaczki założyć z onucami.