Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W projekcie jest takowy i chyba po przeczytaniu waszych uwag nie wyrzucę go z realizacji, a tak myślałem wcześniej.

Sąsied wspominał mi możliwych przeciągach, gdy wchodzimy domu(bez wiatrołapu), a pootwierane są okna, czy drzwi balkonowe.

Witrołap jest pewnego rodzaju śluzą powietrzną czyli przy wchodzeniu zimą zimne powietrze zatrzymuje się w nim i nie przedostaje do wnętrza budynku.

Ja osobiscie nie zastanawiałem się nawet nad możliwością rezygnacji z wiatrołapu, mieszkając w bloku można zwrócić uwagę na klatki które też posiadają takie wiatrołapy(w większości oczywiście) i na róznice temperatur tam występujące.

W projekcie jest takowy i chyba po przeczytaniu waszych uwag nie wyrzucę go z realizacji, a tak myślałem wcześniej.

Sąsied wspominał mi możliwych przeciągach, gdy wchodzimy domu(bez wiatrołapu), a pootwierane są okna, czy drzwi balkonowe.

Witrołap jest pewnego rodzaju śluzą powietrzną czyli przy wchodzeniu zimą zimne powietrze zatrzymuje się w nim i nie przedostaje do wnętrza budynku.

Ja osobiscie nie zastanawiałem się nawet nad możliwością rezygnacji z wiatrołapu, mieszkając w bloku można zwrócić uwagę na klatki które też posiadają takie wiatrołapy(w większości oczywiście) i na róznice temperatur tam występujące.

To byłem ja

Deha

Dla wiatrołapu TAK. Wybudowałem dość duży. Będzie w nim dodatkowo mała spiżarnia i garderoba by paltociki nie wisiały w przejściu.

Jeśli chodzi o gazety to NIE. Kiedy byłem w wojsku, zawinąłem nogi we flanelowe "onuczki" które wydał szef kompanii. Na drugi dzień lekarz pułkowy dał mi zwolnienie z kamaszy i zalecił pepegi :D

W tamtych czasach nie było pampersów, a nowe, flanelowe onuce służyły dziecku jako pieluszki. W gazetę dziecka bym nie zawinął!

Dla wiatrołapu TAK. Wybudowałem dość duży. Będzie w nim dodatkowo mała spiżarnia i garderoba by paltociki nie wisiały w przejściu.

Jeśli chodzi o gazety to NIE. Kiedy byłem w wojsku, zawinąłem nogi we flanelowe "onuczki" które wydał szef kompanii. Na drugi dzień lekarz pułkowy dał mi zwolnienie z kamaszy i zalecił pepegi :D

W tamtych czasach nie było pampersów, a nowe, flanelowe onuce służyły dziecku jako pieluszki. W gazetę dziecka bym nie zawinął!

Tomku,

ja też będę miała wiekszy wiatrołap, (rezygnuję z części spiżarki na konto wiatrołapu). Uważam, że te wiszące płaszcze w przedpokoju paskudnie wyglądają i przeszkadzają, wchodząc do środka, odnosi się wrażenie nieładu, ciągle to wszystko jest na widoku.

A propos gazet, w czasie wojny -babcia mi mówiła- ludzie wkładali je pod kurtki w okolicach klatki piersiowej, grzały podobno dobrze.

Bardzo popieram wiatrołap! Przećwiczyłam przez ten sezon i naprawdę to jest bardzo dobre rozwiązanie. Różnica temperatur między wiatrołapem i holem jest wyraźna, mimo, że w wiatrołapie mam grzejnik. Poza tym, jak przychodzi listoosz, to nie musi oglądać np. bałaganu w domu lub mnie w papilotach :lol:

Gość Kuba N.

Co do gazet to sam czasami używam gdy w długiej trasie, jadąc na motocyklu, nastąpi załamanie pogody (ochłodzenie) tylko że nie owijam nimi nóg a pakuję pod kurtkę skórzną i jest cieplej.

Co do wiatrołapu to TAK i ABSOLUTNIE Z NIEGO NIE REZYGNOWAĆ !!!!!!! bo :

-co z błotem/śniegiem nanoszonym jesienią/zimą ?

-brak powoduje duże wychłodzenie holu przy wchodzeniu

-orócz butów dziwną woń mogą wydzielać okrycia wierzchnie, zwłaszcza po pobycie w fastfoodzie/stołowce/ innej garkuchni

-wiatrołap o trochę większym metrażu służy też jako tymczasowy składzik narzędzi,owoców,a jesienią/zimą wystawiamy tam np. zupę bo garnek z reguły nie mieści się do lodówki.

-wiatrołap musi być jednak czasem sprzątany. U nas coś zaczęło śmierdzieć i dopiero wyrzucenie starych butów (pamiętających lata 80) i kosza zgniłych jabłek (a wyglądały jakby można jeszcze było z nich kompot zrobić) uratowało syuację

Pozdrawiam

Gościu, troche poczucia humoru... i odwagi na zalogowanie

Pozdrawiam

Gość Fan Pustaków

Oooo !!! kolejny PUSTAK czy ich obrońca ?!

Tomek, że masz poczucie humoru to wiem jeszcze mi tylko powiedz jakiej płci jesteś ?!

Same wesołki i kretyni. Forum sprawnych inaczej.

To mnie sie podobie.

Ponury

Też Fan Pustaków

Mysle ze to jest forum inetrnetowe i kazdy moze sobie pisac co mu sie tam podoba taka ma ono urode (wade). Fakt, ze czasami glupio, ale czasami tez smiesznie.

Bez nerwow :wink:

Jesli chodzi o wiatrolap.

Zabezpiecza przed:

-uderzeniem fali zimnego powietrza z zewnatrz - b. nieprzyjemne,

-strata ciepla

-przeciagami

- i reszta opisanych wyzej (wlacznie ze smierdzacymi onucami)...

Witam,

Uważam,że wiatrołap nie zawsze jest potrzebny. Po pierwsze:przy korzystnym ( z punktu widzenia zabezpieczenia przed wiatrem)zap rojektowaniu wejścia do domu,ten problem znika.Po drugie:na ubrania są szafy lub wnęki umieszczone w holu. Po trzeciewreszcie:wejście do domu przez ładny i przestronny hol jest rozwiązaniem bardziej estetycznym,niż przez-na ogół mały-wiatrołap.Ja więc nie poprawiam projektu i nie buduję wiatrołapu.

Pozdrawiam,jacekf.