Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

Jestem zdumiony !!!!!!!!!!!!

Przypadkowo się nie zalogowałem z postem o "wiatrołapie" a tu patrzę śmietnik głupich odpowiedzi. Rzeczowe pytanie a Królowa-Od-Pierduł: RENIA zaśmieciła cały wątek samymi bzdurami i kilka osób, podobnych kretynów jej wtórowało.

Pusta kobieto (piszę do RENI) wynoś się z tego forum nie marnuj czasu innych, którzy mają coś do powiedzenia. FORUM, WCZEŚNIEJ MIEJSCE PORAD I WYMIANY DOŚWIDCZEŃ ZA CHWILĘ STANIE SIĘ GLĘDZENIEM PUSTAKÓW "RENIOPODOBNYCH"

Zadając pytanie trzeba przebrnąć przez stertę uwag o onucach itd aby oddzielić ziarno od plew i dotrzeć do rzeczowej odpowiedzi mądrzejszych ode mnie wiedzą i doświadczeniem.

Za wszystkie rzetelne podpowiedzi i uwagi dziękuję a wątek dla mnie jest dalej aktualny.

FAN "PUSTAKÓW"

To ja Renia. Odzywam się do Ciebie pomimo, że mnie obraziłeś. Tak się składa, że jestem bardzo konkretną kobietą, samodzielnie budującą i samodzielnie finansujacą całą budowę. Mam prawie dorosłego syna, więc możesz sobie wyobrazić w jakim mogę być wieku. Do tej pory przez ostatnie pół roku zadawałam konkretne pytania na temat budowania, jak również ja konkretnie odpowiadałam innym. Z reguły jestem poważna, nie do śmiechu mi wcale. Ale wczoraj po przeczytaniu tego nieszczęsnego postu nagle po raz pierwszy złapałam trochę humoru i zapragnęłam pożartować. Nigdy więcej nie będę publicznie żartować - boję się że takie smutasy jak Ty nie będą potrafiły takich żartów właściwie odebrać, po co ma się im podnosić przeze mnie ciśnienie ?

Dla Was będę znowu smutasem, skoro tak jest correct, a żartowac będę w innym gronie, znacznie sympatyczniejszym.

Tylko między nami jest zasadnicza różnica - ja żartując - podpisuję się, część osób na forum zna mnie osobiście.

A Ty nie masz odwagi nawet się podpisać, lubisz dołożyć innym anonimowo, myślę że to jeden ze sposobów odreagowywania (oczywiście w złym znaczeniu).

Ja przez wiele lat pracowałam nad swoim charakterem (to trudna praca), potrafię w tej chwili dzielić się z innymi tylko dobrym i ciepłym słowem, ono nic nie kosztuje, a tyle może zdziałać.......

Królowa - Od - Pierduł - Renia

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Reniu, szkoda słów dla ponuraka i tchórza. Jest na forum cała masa fajnych, kulturalnych ludzi. Budowa budową, a czasami w gronie ludzi mających te same problemy (budowlane) pośmiać sie warto. Szkoda tylko, że dla niektórych, niezalogowanych "Gości" nawet takie proste dowcipy są zbyt trudne do zrozumienia.

Pozdrawiam Cię serdecznie

i życzę powodzenia w budowaniu

Tomek

Wiatrołap latem jest średnio potrzebny ale jesienią i zima bardzo sie przydaje. Z tymi zapachami to nie chodzi o śmierdzące nogi tylko o mokre kurtki, buty, itp... które odparowując wydzielaja jakieś tam zapachy. Może nie jest to smród ale fijołki to też nie są. Zamykanie tego w szafie to średni pomysł, a latanie z tym gdzieś do garażu, czy kotłowni równie niewygodne. Szczególnie jak napadnie was paru znajomych po zimowym spacerze :)

IMHO wiatrołap to użyteczne pomieszczenie.

Gościu jesteś zwykłym, pospolitym prostakiem,piszę do tego co obraził Renię.Nikt nie ma obowiązku udzielać odpowiedzi, jakiej chcesz usłyszeć.

Zatrudnij buroku jeden,architekta wnętrz,zapłać i będziesz się na niego wydzierał.Nie pasuje?Trzeba płacić,co?Tu,na forum musi być natychmiastowa,mądra rada?

A Jasio nie "zachował" się w tej sytuacji, gościu nie zasługuje na

odpowiedzi,tobie też i każdemu innemu może napluć w twarz.

Wg moich obserwacji wentylowanie wiatrołapu nie jest prostą sprawą.

Rozwiązania są dwa :

1. Wydzielony kanał wentylacyjny z wiatrołapu na dach (kto taki ma ?) i otwory w dolnej części drzwi z wiatrołapu do hallu.

Powietrze wpływa do wiatrołapu przez te otwory i wypływa grawitacyjnie kanałem wentylacyjnym.

Ruch powietrza zapewnia wyższa temperatura w wiatrołapie niż panuje na zewnątrz.

Jeśli jednak przyłączymy wentylacje wiatrołapu do istniejącego kanału n.p. w łazience, czy wc, wentylacja taka może okazać się mało skuteczna, gdyż pierwszeństwo będzie miało cieplejsze powietrze z łazienki, czy wc.

2. Kratka wentylacyjna nad drzwiami do hallu i otwory w dolnej części drzwi. Ponieważ temperatura w wiatrołapie jest niższa niż w hallu powietrze napływa z hallu górną kratką do wiatrołapu, tam się oziębia i wypływa dolnymi otworami do hallu.

Zapachy zostaną "rozcieńczone" w powietrzu hallu i usunięte po jakimś czasie podstawową wentylacją.

Nie ma koncentracji tych zapachów w wiatrołapie.

Trochę "ciągnie chłodem" od tych dolnych otworów.

Oba sposoby podnoszą temperaturę w wiatrołapie, co powoduje jego podsuszanie.

W szczelnym, nieogrzewanym wiatrołapie jest wilgotno, co potęguje tworzenie się zapachów.

Gość wynalazca
Wiatrołap postaw gościu osobno,ze dwa metry przed wejściem i połącz go kanałem wentylacyjnym, przez który będziesz przechodził i tam się przewietrzysz przed wejściem do domu.

sam mam wejście przez hall (hol). Z tymi różnicami temperatur, wychładzaniem itp. to bym nie przesadzał - mieszkam w Wielkopolsce - nie widze specjalnej różnicy. Dodam, że w części wiatrołpowej hallu mam podłogówkę. Moim zdaniem jedyna niezprzeczlna zaleta wiatrołapu to przeciągi, na razie specjalnie tego nie doświadczyłem - mieszkam dopiero od listopada.

Moim zdaniem lepszy duży hall, niż maluśki wiatrołap i taki sobie hall.

no, no autor wątku jak pisze o sobie "przypadkowo niezalogowany" i to przypadkowo po raz drugi :o , wprowadził tu w komentarzach niezły chlew wyzywając ludzi od kretynów, z takimi komentarzami anonimusie spadaj na czat onet-u albo inne śmieciowe miejsce :evil: na twoim poziomie, tu się szanuje ludzi i ich wypowiedzi, nawet te które sa rozywką a odbiegają od tematu !!! Oczywiscie ciebie przy takich tekstach szanowac nie zamierzam!

co do rzeczowej wypowiedzi w sprawie wiatrołapu, to ja mam i nigdy bym sie go nie pozbyła:

-nie ma przeciagów w domu,

-listonosze, inkasenci, domokrążcy załatwiani sa tam i nie myszkują wzrokiem po domu

-ubrania wierzchnie wisza porzadnie w szafie poza salonem

-buty (ktore tu wywołały tyle polemiki i emocji) suszą sie na metalowych drążkach przy podłogowym ogrzewaniu elektrycznym

U mnie się to sprawdza, bo prosto z wiatrołapu przechodzi się do salonu, nie mam wogóle powierzchni komunikacyjnej.

Jesli chodzi o wiatrolap.

Zabezpiecza przed:

-uderzeniem fali zimnego powietrza z zewnatrz - b. nieprzyjemne,

zastanawiam sie nad tym bo wiekszosc projektow np niemieckich nie ma takiego wynalazku jak wiatrolap, a ta "konstrukcja architektoniczna" pochodzi podobno od polskiej werandy

-strata ciepla

co to to na pewno nie

-przeciagami

jesli wiatrolap jest maly - a tak jest najczesciej (najwyzej dwuosobowy ;) ) - to nie zabezpiecza on przed przeciagami

- i reszta opisanych wyzej (wlacznie ze smierdzacymi onucami)...

jesli to pomieszczenie ma byc pierwszym przy wejsciu gosci do domu to zastanawiam sie czy pozwolilibyscie zeby w tym pierwszym pomieszczeniu smierdzialo ...

Gość 1212xx

Gościu śmiać mi sie chce okrutnie, radość rozpiera mą pierś,

smutas jesteś i kawał ..............................................................pustaka,

Więcej pisał nie będę-szkoda klawiatury na Ciebie.

RENIA jest O.K. , zawsze to królowa nie ważne od czego, a jak ktoś, prostakiem się urodził, to już takim zostanie zawsze, uśmiałęm się setnie

,z biednego wiatrołapu dobre jaja zrobiliśmy.

NAJMILSZA RENIU, KRÓLOWO MA, DZIŚ 8 MARCA WIĘC :

ŻYJ NAM DŁUGO I SZCZĘŚLIWIE

NIECH CI ŻYCIE MIŁO PŁYNIE

ZAMEK ŁADNY SOBIE BUDUJ

NIE ZASMUCAJ SIĘ, NIE CUDUJ

FORUMOWICZE TAK TRZYMAĆ....................

...Z tymi zapachami to nie chodzi o śmierdzące nogi tylko o mokre kurtki, buty, itp... które odparowując wydzielaja jakieś tam zapachy. Może nie jest to smród ale fijołki to też nie są...

Brawo Jasiu!!!

Z takim "poetyckim" ujęciem zwykłego smrodu z butów jeszcze nigdy się nie spotkałem... :lol: :lol: :lol:

Do Tom`a Soyer`a.

Rozumie, ze sie nie zgadzasz (wcale sie nie obrazam :D ).

Ale odpowiem Ci tak:

Rozporzadzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12. 04. 2002 w sprawie warunkow, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie

par. 63. Wejscia z zewnatrz do budynkow i pomieszczen przeznaczonych na pobyt ludzi nalezy chronic przed nadmiernym doplywem chlodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka kurtyny powietrznej lub innych rozwiazan nieutrudniajacych ruchu. Wymagania te nie dotyczy dodatkowych wejsc nieprzewidzianych do stalego uzytkownia.

I jeszcze jedno, widze ze masz kompleks, ze wszystko co polskie to do dupy, ale niemieckie to juz jest najlepsze i my musimy tak robic jak oni.

A ja mam Niemcow gleboko w dupie!