Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

Do Tom`a Soyer`a.

Rozumie, ze sie nie zgadzasz (wcale sie nie obrazam :D ).

Ale odpowiem Ci tak:

Rozporzadzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12. 04. 2002 w sprawie warunkow, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie

par. 63. Wejscia z zewnatrz do budynkow i pomieszczen przeznaczonych na pobyt ludzi nalezy chronic przed nadmiernym doplywem chlodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka kurtyny powietrznej lub innych rozwiazan nieutrudniajacych ruchu. Wymagania te nie dotyczy dodatkowych wejsc nieprzewidzianych do stalego uzytkownia.

I jeszcze jedno, widze ze masz kompleks, ze wszystko co polskie to do dupy, ale niemieckie to juz jest najlepsze i my musimy tak robic jak oni.

A ja mam Niemcow gleboko w dupie!

zbyt latwo przypisujesz mi opinie - nie mam nic przeciwko temu co dobre polskie i co dobre niemieckie. ale nie bede dyskutowal na ten temat w zaproponowanym przez ciebie stylu.

ja mam dylemat - pewnie tak jak gosc z pierwszego postu - czy wiatrolap mimo wszystko zrobic skoro nie bedzie on spelnial tych zadan, na ktore ty sie powolujesz. normy te akurat znam ale po zaspokojeniu naszych europejskich aspiracji moze sie okazac ze ktos je zmienil.

gdyby to bylo takie oczywiste jak piszesz ten post by nie powstal.

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tom, klimat w Niemczech różni się od polskiego.

ja mam wiatrołap oddzielony od częci mieszkalnej drzwiami, a z brzydkim zapchami ie ma problemu, musisz miec dobrą wentylacje, nie moze byz tam w zimie ciepło, i raz na dzień wietrzyc pomieszczenie. Nie moze być w zimie ciepło, bo strasznie paruje woda i nie miłosiernie smierdzi. Moj znajomy tak podsumował jeden wiatrołap w górach (gdzie było gorąco) - pomieszczenie dla narkomanów :wink:

Dziękuję WSZYSTKIM miłym forumowiczom za ciepłe słowa, również za spontaniczne życzenia (1212xx) ! Wasze odruchy sympatii i solidarności wzbudziły we mnie optymizm i przekonanie, że na naszym forum jest cała masa fajnych i kulturalnych ludzi (jak napisał Tomek 1950).

Wszyscy przez długi okres czasu borykamy się z wieloma problemami jakie niesie ze sobą budowa domu, wielu z nas czasem jest w totalnym dołku, dołują nas wykonawcy, biurokracja, nieprzychylność (upierdliwość) sąsiadów, brak gotówki, kradzieże na budowie i wiele innych rzeczy...... a mimo to budujemy dalej, wprowadzamy się do wymarzonych domów.......

W trakcie tej długiej drogi zaglądamy na forum, żeby zobaczyć jak inni sobie radzą, żeby poprosić o poradę, żeby poradzić drugiemu i .... żeby pożartować. Myślę, że na wszystko jest tutaj miejsce, byle z taktem.

Tomku 1950 masz rację, w gronie ludzi mających te same problemy (budowlane) warto się pośmiać. Czasem jest to jedyny sposób na to żeby odreagować wszelkie zło tego świata.

Więc życzę WSZYSTKIM zarówno tym kulturalnym jak i pozostałym aby budowali swoje wymarzone domy bez problemów, życzę WSZYSTKIM dużo siły do pokonywania codziennych trudności, dużo optymizmu, poczucia humoru oraz uśmiechu na co dzień.

Dla tych, którzy atakują innych na forum pod byle pretekstem mam mimo wszystko dużo wyrozumiałości i życzliwości.

No i udanych wyborów.... z wiatrołapem czy bez.

Jak się spisze na kartce wszystkie "za" i "przeciw" wybór staje się łatwiejszy.

W domu rodzicow nie ma wiatrołapu. Po wejsciu do domu jest sie w holu otwartym na solon i aneks jadalny. Ogrzewają piecem na drewno, wiec wyziebienie to raczej zaleta (czuje sie zeskie powietrze), a zimno nie jest, jak sie kopci w kominku to bardzo przyjemne odczucie. No ale oni maja tanie ogrzewanie.

Jedyna wada jest alarm. nie wiem czemu, ale jak nie ma drzwi to zawsze o nim zapominam i ładuje sie pod czujke.

W swoim domu tez zrezygnuje z wiatrolapu ( pomimo, ze w projekcie jest ) na rzecz otwartego holu. Tanie ogrzewanie.

Reniu, jesteś wspaniała.

Mam do Ciebie wielką prośbę, bądź na forum, bądź pełna humoru i żartuj ile wlezie.

Z uśmiechem życie jest łatwiejsze, czy z wiatrołapem - jeszcze nie wiem, ale się dowiem. :D

Tomek

Tomku 1950,

pewno będę na tym forum jeszcze długo, bo na wiosnę dopiero zaczynam budowę i bez Waszych porad chyba sobie nie poradzę.

Nawet nie wiesz ile już do tej pory skorzystałam. Postaram się w przyszłości rewanżować swoją wiedzą i doświadczeniem następnym, nowym forumowiczom, oni też będą potrzebowali i pomocy i dobrego słowa i może pożartują czasem żeby odreagować.

Pozdrawiam gorąco i życzę wszelkiej pomyślności.

jestem w opozycji. :p

w pierwotnym projekcie był malutki wiatrołap i jeszcze mniejszy przedsionek (na zewnątrz zadaszenie z kolumienkami).

Po przeprojektowaniu nie ma kolumienek, przedsionka, wiatrołapu i drzwi oddzielających (wszystko połączyliśmy w jedną przestrzeń). wchodzi się bezpośrednio do przedsionka (są wnęki na szafy), a potem już do holu, który łączy się z otwartą przestrzenią dzienną (wszędzie ogrzewanie podłogowe).

tak nam się podoba i kwestie ewenualnego wyziębiania pomieszczeń wogóle nie były brane pod uwagę (coś za coś).

no cóż, narazie w tym temacie nic nie mogę powiedzieć, trwają prace wewnątrz (zasiedlenie na wiosnę).

na tym etapie (wizyty na budowie) różnicy temperatur nie odczuwam.

ewentualne wady wyjdą jak już zamieszkam i będzie zima.

opisałam tylko, że z uwagi na wielkość pomieszczeń (czyli mikroskopijność), zdecydowaliśmy się na rezygnację z wiatrołapu i połączenie komunikacji w całość, nawet jeżeli będzie to, oznaczało wychładzanie (mam nadzieję, że podłogówka, ułożona aż do samego wejścia, zminimalizuje straty ciepła)

no cóż, narazie w tym temacie nic nie mogę powiedzieć, trwają prace wewnątrz (zasiedlenie na wiosnę).

na tym etapie (wizyty na budowie) różnicy temperatur nie odczuwam.

ewentualne wady wyjdą jak już zamieszkam i będzie zima.

opisałam tylko, że z uwagi na wielkość pomieszczeń (czyli mikroskopijność), zdecydowaliśmy się na rezygnację z wiatrołapu i połączenie komunikacji w całość, nawet jeżeli będzie to, oznaczało wychładzanie (mam nadzieję, że podłogówka, ułożona aż do samego wejścia, zminimalizuje straty ciepła)

straty ciepla nie zaleza od ogrzewania a od izolacji. zbyt male przedsionki w wiekszosci projektow polskich domow to wynik dostosowania sie do normy pod wzgledem projektu ale najczesciej jest to totalnie niefunkcjonalne rozwiazanie. w moim remontowanym domu mam typowa werande, wystajaca przed budynek, ale ona niestety sie rozpada dlatego zastanawiam sie czy ja odbudowywac czy tylko wyburzyc. jest nieogrzewana. rano jest tam czesto zimniej niz na zewnatrz (pn-wsch strona) i zawsze wilgotno.

Nie mam wiatrołapu i nie zauważam jakiś tam szczególnych uciążliwości. Ze względu na układ byłoby trudno u mnie wygospodarować taką "dogodność" - rozważałem na początku dostawienie werandy, ale okazało się że brak wcale nie jest uciążliwy.

W kwestii zapachów:

Trochę brutalnie ale tak mi się przypomniało: w szkole lat temu xxx dyrektor (notabene cham straszny) widząc w lecie uczennice machające spódniczkami stwierdził: trzeba się myć, a nie wietrzyć! Niezłą konsternację wywołał.

BTW:Nie tylko w Niemczech, w USA też nie uświadczysz przedpokoju, korytarza, witarołapu czy jak tam to zwał (wiem, wiem inny klimat itd. - no ale chyba nie wszędzie :wink: )

BTW2: Zwróciliście uwagę: drzwi w USA nie mają uszczelniającej powierzchni przylgowej (czy jak to tam nazwać) - dlatego też tak łatwo włamują się za pomocą karty kredytowej. :lol:

Nie przeszkadzają im przeciągi i brak izolacyjności dźwiękowej?

• 3 months później...