Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w moim domu będzie wiatrołap?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w moim domu będzie wiatrołap?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 612
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie nie będzie bo i po co?Ile razy dziennie otwieracie drzwi od domu/mieszkania?Mieszkałem kilka lat w domu z wejściem do pomieszczenia typu przedpokój+jadalnia+salon o pow.ok.90m2.Nie czuć było wiatru ani zimna przy otwieraniu drzwi.Powstaje w domu na ogół mała,ciemna klita.Ja lubię przestrzeń.

Właśnie dzisiaj byłem u klienta, który trzy lata temu wybudował dom bez wiatrołapu (wejście prosto do dużego holu otwartego na salon). Po dwóch latach mieszkania dobudował ściankę wydzielając z holu wiatrołap. Powiedział, że po dwóch latach mieszkania doszli do wniosku, że brak wiatrołapu, to nie był dobry pomysł. Po pierwsze przeciąg, po drugie bezpośredni widok salonu prosto z wejścia nie zawsze jest wskazany, po trzecie przeszkadzał im... widok butów stojących przy wejściu i widocznych z salonu :lol: .

Ponad to zdezorientowani goście wchodząc z drzwi prosto do salonu chcieli ściągać buty przed drzwiami :lol: :lol: :lol:

A co to za zwyczaj ściągania butów?Bardzo nieładny i niegrzeczny w stosunku co do gości.

Wiedziałem, że zaraz zostanie poruszony ten temat :lol: .

Nie rozważamy tu zasadności ściągania butów przez gość :lol: .

Poza tym nie do końca się z Tobą zgodzę. Goście mają różne przyzwyczajenia i trudno ich na siłę zmuszać do chodzenia po domu w butach jeśli sami sobie tego nie życzą (bo np. maja niewygodne pantofle i chcą od nich odpocząć :wink: ). Albo dzieci, czy też muszą biegać po domu w butach? A jeśli do domu prowadzi błotnista droga? A jeśli pada śnieg? Wszystko zależy od sytuacji...

Zaznaczyłam odpowiedź NIE. U naszych sąsiadów widziałam świeżo wybudowany wiatrołap o powierzchni podobnej jak u nas (ok. 3,5m2) i wydał mi się strasznie maleńki :( Ledwo tam się chyba zmieści wieszak na ubrania, nie mówiąc o szafie... W naszym domu będzie się wchodziło prosto do sporego korytarza, więc raczej zrezygnujemy z wiatrołapu.

A u nas jest (niecałe 5m2 z drzwiami wewnętrznymi i wbudowaną szafą), bo:

1. Gdzieś trzeba trzymać buty, kurtki, etc.. Latem to nie problem, ale zimą...

2. Nie lubię jak mi obcy (listonosz ?) zaglądają w talerze

3. Funkcja "łapania wiatru" jest najmniej istotna. Bardziej łapacz błota i kurzu. BTW: W wiatrołapie nie powinno być za ciepło.

W sumie bardzo pożyteczne pomieszczenie

3. Funkcja "łapania wiatru" jest najmniej istotna. Bardziej łapacz błota i kurzu. BTW: W wiatrołapie nie powinno być za ciepło.

No właśnie :D

Tylko dlaczego nie powinno być za ciepło? :o

No właśnie :D

Tylko dlaczego nie powinno być za ciepło? :o

Żeby nie doznać szoku termicznego przy wejściu zimą z - 20 stopni do + 20 stopni :lol: .

Poza tym jak w wiatrołapie jest za ciepło, to śmierdzi od butów i ciuchów (szczególnie zmoczonych).

Poza tym jak w wiatrołapie jest za ciepło, to śmierdzi od butów i ciuchów (szczególnie zmoczonych).

Ale jak jest ciepło to buciki i kurteczki szybciej wyschną :wink: A ewentualne zapaszki z bucików(prócz wścibskiego listonosza :wink: ) to jeszcze jeden argument za dzwiami w wiatrołapie.

pozdrawiam