Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaką pralke

szymek000

Recommended Posts

ja jestem leniuszek

i lubię pralki z pokrywą od góry - wygodniej się wkłada pranie

jakością się nie przejmuj - bo po prostu teraz robią raczej dziadostwo

/technologię produkcji ustalają księgowi - "żeby było tanio"/

i wszystkie pralki są raczej niezbyt długowieczne...

kup najtańszą, np:

http://www.juka.pl/index.php?m=Product_Details&id_product=2833

A ja bym radzila przemyslec wybór.

Musisz wiedziec czy pralka, którą wybierzesz na pewno się zmieści tak gdzie ma stanąc :wink: , jakiej pralki potrzebuje ta osoba, którą chcesz obdarowac :wink:

Czy często robi pranie, jakich programów bedzie uzywac.

Ja osobiscie nie lubie tych ładowanych od góry, często robią się głośne i trzeba zmieniac łożyska.

Życzę trafnego wyboru :D

dla mnie wazne bylo ladowanie z przodu, bo maszyna szla pod blat, opoznienie startu, bo mam dwie taryfy, duzy otwór i duża pojemność, bo lubie prać koce, a także strona otwierania drzwiczek, bo mam pralkę w ciągu, ale przy ścianie. Można jeszcze popatrzeć na klasę energetyczną i na zużycie wody. TO ostatnie jest istotne zwłaszcza, gdy ktoś ma szambo.

Wybór pralki dla mnie jest bardzo trudny, moja pierwsza przymiarka do wyboru pralki wyglądała tak, że weszłam do Media Markt i zobaczyłam ogromny regał pralek, potem się okazało, że z drugiej strony jest równie wielkie drugi regał pralek, a ponad to jeszcze sa 2 rzędy pralek stojących na podłodze... i bądź tu mądry i wybierz pralkę (i mówię tu tylko o tych które są ładowane z przodu), popatrzyłam na te pralki i wyszłam, bo dla mnie każda byłą identyczna, tylko jedna miała wyświetlacz a druga nie.

Trochę to teraz przemyślałam i popytałam. Ważny jest wymiar pralki i zużycie prądu. Dobrze żeby miała szybki program, który trwa max. 30 min - można szybko coś lekko zabrudzonego wyprać. Chciałabym, żeby moja pralka miała wyświetlacz, który pokazuje ile zostało do końca prania (taka wygoda). Dobrze wybrać taką, która ma więcej niż 1000 obr/min.

Znalazłam też takie coś: http://www.porady.pralka.pl/pralki_parametry.html

Może ci pomoże.

Ja szukając po różnych forach wywiedziałam się, że warto zakupić BOSCHA.

Tak też zrobiłam - ładowana od przodu - bo tradycjonalistką jestem :wink: - ważny był dla mnie super szybki program na 15 minut i opóźniony start.

No i ładowność minimum 5 kg - reszta programów porównywalna we wszystkich pralkach.

no jak nie ma?

raczej zawsze można przerwać cykl prania, a potem do niego wrócić

to były moje typy ;)

http://img9.imageshack.us/img9/3937/boscha.th.jpg

Bosch WLX20441PL

http://img268.imageshack.us/img268/47/siemens.th.jpg

Siemens WS 10X461 PL

http://img10.imageshack.us/img10/3374/elektrolux.th.jpg

Elektrolux EWS 10470 W

Ja polecam pralki BEKO i BOSCH .

Dlaczego BEKO ??- mojej mamy pralka pierze około 8-15(jak nie więcej ) razy tygodniowo!!

Przez 5 lat iiiii...... Wygląda jak nowa , brak rdzy , ogólnie wszystko dobrze działa . szkoda tylko że nie ma opóżnienia startu .

Dlaczego BOSCH ??- uznana marka dość bardzo polecane , niska awaryjność , jakość !!! , ale za to większa cena .

Ważną rzeczą jest ładowność . od około 4 do 9 kg .

System opóżnionego startu , program szybkiego prania , klasy poboru wody i prądu , szybkość wirowania , hałas .

Mi się podoba : Bosch Maxx 5 WLX 20461 PL , Beko WMD 77166 .

Ja bym kupił BEKO ze względu na dużą ładowność ,klasa,programy, prędkość wirowania oraz cena .

[/url]

Siemens WM16S741PL - to pralka godna polecenia...

Kupiłam miesiąc temu i jako matka dwóch całkiem małych jeszcze chłopców i żona piłkarza jestem mega zadowolona a dlatego, że:

ma 8kg wsad

klasę energooszczędności A++

obroty max 1600 (i pranie naprawdę nie jest pogniecione, a suche)

opóźniony start

można dorzucić coś po rozpoczęciu prania...

i pełno innych zalet... nie wspominajac o fakcie że dobrze pierze

wady: cena

jednak mimo to polecam

#

Pralka GO 4 106 Logic Candy

#

1000 obr/min

Wielkość wsadu - 6 kg

System sterownia Fuzzy Logic - optymalizacja zużycia wody, energii oraz czas prania względem załadunku

#

Regulacja obrotów wirówki

Wskaźnik diodowy czasu pozostałego do końca prania

Przyciski typu soft touch

Opóźnienie staru o 3, 6 lub 9 godzin

Zabezpieczeni drzwi

Kontrola pobrania wody do cyklu

Elektroniczna kontrola ilości obrotów wirówki

Elektroniczna kontrola wyważenia wsadu

Programy specjalne: prania wełny, pranie ręczne / jedwab, Mix & Wash,

#

program krótki 32 min.

Średni czas trawania programu przy temperaturze 60 st.C - 140 minut

Przyciski: Start / Pause, dodatkowe płukanie AquaPlus, łatwe prasowanie, regulacja obrotów wirówki,

#

opóźnienie staru, super pranie

Bęben I-X

Zbiornik typu Silitech

Średnica drzwiczek - 35 cm

Kąt otwarcia drzwiczek 180 st.

Zużycie energii 0,85 kWh

Zużycie wody 45l

Klasa energetyczna A+

Klasa prania A

Klasa skuteczości wirowania C

#

Wymiary WxSxG: 83,3-85x60x40 cm

A co sądzicie o tej Candy??

Tak się składa, że też poszukuje pralki. TA jest w cenie 1080 zł. Jak myślicie??

My ze względu na ograniczoną ilość miejsca w łazience musieliśmy ograniczyć się do pralek o głębokości 40 cm. Moja pralka musiała być energooszczędna, mieć opoźniony start, dużo programów i być w miarę cicha. Miałam wybrane 2 modele: Hoover VHDS 614 3 ZD i Bosch WLF 2427 KPL. Ostatecznie kupiliśmy Bosch Maxx 5 WLX 20461 PL - do tego modelu przekonał nas sprzedawca.

Dziś mają ją przywieźć, mam nadzieję, że nie będę żałować :wink:

Ja wybierałam pralke dośc długo czytałam głupiałam i znowy czytałam :D niby jest duzo modeli ale jak się ograniczy człowiek do rzeczy ktore chciałby miec w swojej pralce to lista się dość mocno kurczy....a wiadomo pralki czego to niemające kosztuja zawrotne kwoty...to co mnie interesowało ma pralka Siemensa 14S741 OE (koncówka OE oznacza ze wyprodukowana ją w niemczech)

Piore w niej od 3 miesięcy i jestem z niej bardzo zadowolona,pranie bardziej doprane niż w mojej 5 letniej pralce Bosch byc moze za sprawą nowego bębna o zmienionej fakturze wypustki w kształcie łezki,swietnie odwirowywuje,zraszanie 3 d lepiej namacza ciuchy,podswietlenie bebna to bajer,krótkie pranie,waga prania,informacje na panelu co w danej chwili się dzieje w pralce ile pozostało do konca prania i sygnał dzwiękowy informaujący o zakonczeniu bardzo przydatny i głosny :D

Osobiście polecam .....kupiłam przez neta za koło 2300zł